ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
Ανησυχίες των ΝΑΤΟ - ΕΕ για την «παγκόσμια τάξη»

Στη σχετική έκθεση η Κίνα και η Ρωσία, που διεκδικούν τη «θέση τους» στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, χαρακτηρίζονται «αυταρχικά κράτη»

Από τις εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου

(c) Copyright 2023, dpa (www.d

Από τις εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου
Με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο των ομιλιών και των διμερών συναντήσεων, ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή η 59η Διεθνής Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το αποκαλούμενο και «Νταβός της Αμυνας».

Η όξυνση του παγκόσμιου ανταγωνισμού, με ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, να αμφισβητούν το «μονοπώλιο» του ΝΑΤΟ στην «παγκόσμια τάξη», απασχολεί ιδιαίτερα τη φετινή έκθεση Ασφαλείας (Munich Security Report) που δημοσιεύτηκε, όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης. Σε κάθε σελίδα της έκθεσης κυριαρχεί η ανησυχία για την άνοδο της Κίνας και τονίζεται το ψεύτικο δίπολο «δημοκρατία - αυταρχισμός», για να «ντυθεί» ιδεολογικά ο σφοδρός γεωπολιτικός ανταγωνισμός.

«Απαιτείται μια επανασχεδιασμένη φιλελεύθερη, βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη, για την ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας σε μια εποχή σκληρού συστημικού ανταγωνισμού με αυταρχικά καθεστώτα», τονίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «η ρωσική εισβολή έκανε ξεκάθαρο πως ο αυταρχικός αναθεωρητισμός εντείνεται».

Το γεγονός και μόνο ότι πολλές κυβερνήσεις από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία δεν ήταν πρόθυμες να μιλήσουν ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας «δείχνει ότι τα ισχυρά αυταρχικά καθεστώτα (βλέπε Κίνα, Ρωσία κ.ά.) δεν είναι μόνα» και υπάρχει «βαθιά δυσαρέσκεια με τα υπάρχοντα διεθνή πρότυπα και τους θεσμούς» της Δύσης, διαπιστώνει ακόμα η έκθεση.

Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην άνοδο της Κίνας, ως δύναμης που αμφισβητεί τα «ατομικά δικαιώματα» και θέλει να επιβληθεί ως παγκόσμια δύναμη.

Στο τρίτο κεφάλαιο υπογραμμίζεται ότι οι στρατηγικής σημασίας παγκόσμιες υποδομές έχουν γίνει επίσης σημαντικό μέρος του γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Οι ψηφιακές τεχνολογίες και το εμπόριο «εργαλειοποιούνται» από τα «δημοκρατικά» και τα «αυταρχικά» καθεστώτα, σημειώνει η έκθεση, ενώ διαπιστώνει πως «όλες οι μεγάλες δυνάμεις καταφεύγουν όλο και περισσότερο στον προστατευτισμό» των οικονομιών τους.

Η λεγόμενη «αναπτυξιακή συνεργασία» - αναφέρει το τέταρτο κεφάλαιο - δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και η Υγεία, η επισιτιστική ασφάλεια, η χρηματοδότηση για το «κλίμα» έχουν εξελιχθεί σε βασικούς τομείς αντιπαράθεσης και σύγκρουσης συμφερόντων. Και πάλι βασική ανησυχία εκφράζεται για την Κίνα, ότι προωθεί μοντέλα «αναπτυξιακής συνεργασίας» με χώρες όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ «αποτυγχάνουν».

Η νέα ενεργειακή τάξη - μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - αντανακλά όλο και περισσότερο γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, παρά τη λογική της αγοράς, σημειώνεται στο πέμπτο κεφάλαιο. Τα κράτη της Δύσης, κυρίως της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες «πρέπει να διασφαλίσουν ότι ταυτόχρονα δεν θα αυξήσουν την εξάρτησή τους από άλλες αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες και το Κατάρ για το φυσικό αέριο».

Στο έκτο κεφάλαιο διατυπώνονται ανησυχίες για νέες πυρηνικές δυνάμεις που αναδύονται, δημιουργώντας «προκλήσεις για την πυρηνική τάξη και τη στρατηγική σταθερότητα». Αναφέρεται ότι η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά σε πρόσθετες πυρηνικές δυνατότητες, καθώς επίσης ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν παρουσιάζουν «προκλήσεις για την πυρηνική τάξη».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΟΥΑΝΓΚ ΓΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προς αναζήτηση «νέας δυναμικής» στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ

Στη Ρωσία θα καταλήξει (την Τετάρτη 22 του μήνα) η περιοδεία που συνεχίζει στην Ευρώπη ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, αλληλεπιδρώντας με την ολόπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας αλλά και Κίνας.

Ο Γουάνγκ ξεκίνησε τις επαφές του από τη Γαλλία, όπου σε συνάντηση με την Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι, μετά τον «πλήρη έλεγχο» - όπως ισχυρίστηκε - της πανδημίας στη χώρα του, η Κίνα είναι έτοιμη να επαναλάβει με τη Γαλλία διάλογο και ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα πεδία, ώστε ολόπλευρα να επανεκκινήσουν «οι γαλλο-κινεζικές σχέσεις». Με βάση σχετική ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι, «η Κίνα αποδίδει μεγάλη αξία στις σχέσεις της με τη Γαλλία και είναι έτοιμη να εργαστεί για να βαθύνει η μεταξύ τους στρατηγική επικοινωνία και η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη», αλλά και «μέσω της διμερούς συνεργασίας, να προστεθεί νέα δυναμική στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη».

Με φόντο τις διαφωνίες που παραμένουν εντός του ευρωατλαντικού άξονα, αλλά και διαφορές που υπάρχουν ακόμα και μεταξύ μελών της ΕΕ στη στάση τους απέναντι στην Κίνα, ο Γουάνγκ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι οι δύο χώρες «έχουν διατηρήσει μια μακρά παράδοση ανεξαρτησίας και στηρίζουν και οι δύο τον πολυπολικό κόσμο, εναντιώνονται στην αντιπαράθεση (διαφορετικών) μπλοκ», προσθέτοντας πως «με δεδομένους τους αντίξοους ανέμους που πνέουν κατά της παγκοσμιοποίησης και την προσπάθεια ορισμένων χωρών να αποσυνδεθούν και να διακοπούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, Κίνα και Γαλλία θα έπρεπε να συνεχίσουν να εξασκούν την πολυμέρεια, να υπερασπίζονται το δίκαιο εμπόριο και να δυναμώνουν τη διεθνή διεπιστημονική συνεργασία». Από τη μεριά της, η Κολονά - σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας - εξέφρασε ελπίδα για νέα και μεγάλη πρόοδο της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και επανέναρξη των διμερών συναντήσεων, σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα, εμφάνισε τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών (το 2024) ως ευκαιρία να αναδειχθεί η «πλούσια κληρονομιά» των διμερών σχέσεων, συμπληρώνοντας ότι το Παρίσι μένει σταθερά αφοσιωμένο στην «πολιτική της "μίας Κίνας" και αυτό δεν θα αλλάξει».

Επόμενος σταθμός ήταν η Ρώμη, όπου ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για να υπάρξει μια «δίκαιη ειρήνη», εκτιμώντας ότι «η Κίνα καλείται να διαδραματίσει θεμελιακό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης».

Μετά την Ιταλία, ο Γουάνγκ αναμενόταν για σειρά επαφών με την ουγγρική κυβέρνηση, στη Βουδαπέστη, σε μια περίοδο που η στάση της Ουγγαρίας σε μια σειρά ζητήματα - με πρώτο τη σχέση με τη Ρωσία - σίγουρα ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (βλ. επιλογή Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας να αποχωρήσουν από το σχήμα συνεργασίας «16+1» που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Κίνας και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών).

Ειδικά για την άφιξη του Γουάνγκ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, είπε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να την αξιοποιήσει ως ευκαιρία και να εργαστεί με τη Ρωσία για τη σθεναρή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στην κατεύθυνση που έχουν καθορίσει οι ηγέτες των δύο κρατών, για την υπεράσπιση των έννομων δικαιωμάτων και συμφερόντων και των δύο πλευρών, αλλά και για να διαδραματίσουμε έναν ενεργό ρόλο για την παγκόσμια ειρήνη».

Σημειωτέον ότι τη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας - Ρωσίας σε πολλούς τομείς αλλά και πολλές περιοχές του πλανήτη επιβεβαιώνουν και οι κοινές ασκήσεις που άρχισαν οι δύο δυνάμεις μαζί με τη Νότια Αφρική στον Ινδικό Ωκεανό την Παρασκευή, που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 24/2.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα

Η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δεν αποθαρρύνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μήνες τώρα πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Στον αγώνα έχουν ριχτεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ πολλών άλλων κλάδων, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των δημόσιων νοσοκομείων, που έδωσαν την ψυχή τους την περίοδο της πανδημίας, δουλεύοντας σε σκληρές συνθήκες και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Μετά τις δοκιμασίες που υπέστησαν, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, ξεκινώντας νέο γύρο 24ωρων απεργιών από 1η έως 3 Μάρτη. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν και οι νοσηλευτές σε εντατικές μονάδες θεραπείας και σε ογκολογικές κλινικές, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ηδη έχουν αναβληθεί 141.000 προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού και επεμβάσεις από τις τουλάχιστον 12 απεργίες που πραγματοποίησε ο κλάδος από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι έχει βάλει στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας...

Σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι...

Στο φόντο του εντεινόμενου απεργιακού αγώνα και της ακρίβειας που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, οι Βρετανοί αναγκάζονται πλέον να περιορίσουν και τις αγορές τροφίμων λόγω του διψήφιου πληθωρισμού.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) στη μηνιαία έκθεσή της, την οποία παρουσίασε την Παρασκευή, επεσήμανε ότι ο όγκος αγορών τροφίμων από τα καταστήματα μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, έπειτα από μείωση 0,7% που είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο, παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, «οι πελάτες αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής και των τιμών των τροφίμων». Στο σύνολό του ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, κατά 0,5%, κυρίως χάρη στις προωθητικές ενέργειες μετά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 1,2% που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, μια εορταστική περίοδο που συνήθως είναι ευνοϊκή για τους εμπόρους. Συνολικά ο όγκος πωλήσεων παραμένει ξεκάθαρα μικρότερος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ