Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα

Η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δεν αποθαρρύνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μήνες τώρα πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Στον αγώνα έχουν ριχτεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ πολλών άλλων κλάδων, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των δημόσιων νοσοκομείων, που έδωσαν την ψυχή τους την περίοδο της πανδημίας, δουλεύοντας σε σκληρές συνθήκες και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Μετά τις δοκιμασίες που υπέστησαν, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, ξεκινώντας νέο γύρο 24ωρων απεργιών από 1η έως 3 Μάρτη. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν και οι νοσηλευτές σε εντατικές μονάδες θεραπείας και σε ογκολογικές κλινικές, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ηδη έχουν αναβληθεί 141.000 προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού και επεμβάσεις από τις τουλάχιστον 12 απεργίες που πραγματοποίησε ο κλάδος από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι έχει βάλει στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας...

Σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι...

Στο φόντο του εντεινόμενου απεργιακού αγώνα και της ακρίβειας που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, οι Βρετανοί αναγκάζονται πλέον να περιορίσουν και τις αγορές τροφίμων λόγω του διψήφιου πληθωρισμού.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) στη μηνιαία έκθεσή της, την οποία παρουσίασε την Παρασκευή, επεσήμανε ότι ο όγκος αγορών τροφίμων από τα καταστήματα μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, έπειτα από μείωση 0,7% που είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο, παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, «οι πελάτες αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής και των τιμών των τροφίμων». Στο σύνολό του ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, κατά 0,5%, κυρίως χάρη στις προωθητικές ενέργειες μετά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 1,2% που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, μια εορταστική περίοδο που συνήθως είναι ευνοϊκή για τους εμπόρους. Συνολικά ο όγκος πωλήσεων παραμένει ξεκάθαρα μικρότερος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ