Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΟΥΑΝΓΚ ΓΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προς αναζήτηση «νέας δυναμικής» στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ

Στη Ρωσία θα καταλήξει (την Τετάρτη 22 του μήνα) η περιοδεία που συνεχίζει στην Ευρώπη ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, αλληλεπιδρώντας με την ολόπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας αλλά και Κίνας.

Ο Γουάνγκ ξεκίνησε τις επαφές του από τη Γαλλία, όπου σε συνάντηση με την Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι, μετά τον «πλήρη έλεγχο» - όπως ισχυρίστηκε - της πανδημίας στη χώρα του, η Κίνα είναι έτοιμη να επαναλάβει με τη Γαλλία διάλογο και ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα πεδία, ώστε ολόπλευρα να επανεκκινήσουν «οι γαλλο-κινεζικές σχέσεις». Με βάση σχετική ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι, «η Κίνα αποδίδει μεγάλη αξία στις σχέσεις της με τη Γαλλία και είναι έτοιμη να εργαστεί για να βαθύνει η μεταξύ τους στρατηγική επικοινωνία και η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη», αλλά και «μέσω της διμερούς συνεργασίας, να προστεθεί νέα δυναμική στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη».

Με φόντο τις διαφωνίες που παραμένουν εντός του ευρωατλαντικού άξονα, αλλά και διαφορές που υπάρχουν ακόμα και μεταξύ μελών της ΕΕ στη στάση τους απέναντι στην Κίνα, ο Γουάνγκ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι οι δύο χώρες «έχουν διατηρήσει μια μακρά παράδοση ανεξαρτησίας και στηρίζουν και οι δύο τον πολυπολικό κόσμο, εναντιώνονται στην αντιπαράθεση (διαφορετικών) μπλοκ», προσθέτοντας πως «με δεδομένους τους αντίξοους ανέμους που πνέουν κατά της παγκοσμιοποίησης και την προσπάθεια ορισμένων χωρών να αποσυνδεθούν και να διακοπούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, Κίνα και Γαλλία θα έπρεπε να συνεχίσουν να εξασκούν την πολυμέρεια, να υπερασπίζονται το δίκαιο εμπόριο και να δυναμώνουν τη διεθνή διεπιστημονική συνεργασία». Από τη μεριά της, η Κολονά - σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας - εξέφρασε ελπίδα για νέα και μεγάλη πρόοδο της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και επανέναρξη των διμερών συναντήσεων, σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα, εμφάνισε τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών (το 2024) ως ευκαιρία να αναδειχθεί η «πλούσια κληρονομιά» των διμερών σχέσεων, συμπληρώνοντας ότι το Παρίσι μένει σταθερά αφοσιωμένο στην «πολιτική της "μίας Κίνας" και αυτό δεν θα αλλάξει».

Επόμενος σταθμός ήταν η Ρώμη, όπου ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για να υπάρξει μια «δίκαιη ειρήνη», εκτιμώντας ότι «η Κίνα καλείται να διαδραματίσει θεμελιακό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης».

Μετά την Ιταλία, ο Γουάνγκ αναμενόταν για σειρά επαφών με την ουγγρική κυβέρνηση, στη Βουδαπέστη, σε μια περίοδο που η στάση της Ουγγαρίας σε μια σειρά ζητήματα - με πρώτο τη σχέση με τη Ρωσία - σίγουρα ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (βλ. επιλογή Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας να αποχωρήσουν από το σχήμα συνεργασίας «16+1» που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Κίνας και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών).

Ειδικά για την άφιξη του Γουάνγκ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, είπε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να την αξιοποιήσει ως ευκαιρία και να εργαστεί με τη Ρωσία για τη σθεναρή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στην κατεύθυνση που έχουν καθορίσει οι ηγέτες των δύο κρατών, για την υπεράσπιση των έννομων δικαιωμάτων και συμφερόντων και των δύο πλευρών, αλλά και για να διαδραματίσουμε έναν ενεργό ρόλο για την παγκόσμια ειρήνη».

Σημειωτέον ότι τη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας - Ρωσίας σε πολλούς τομείς αλλά και πολλές περιοχές του πλανήτη επιβεβαιώνουν και οι κοινές ασκήσεις που άρχισαν οι δύο δυνάμεις μαζί με τη Νότια Αφρική στον Ινδικό Ωκεανό την Παρασκευή, που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 24/2.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ