ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
«Προτεραιότητα η συνεργασία απέναντι στη Δύση»

«Πολύ καλές δυνατότητες» για «την υπεράσπιση των κοινών στρατηγικών συμφερόντων» Κίνας - Ρωσίας εντοπίζει ο Γουάνγκ Γι

Με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, συναντήθηκε χτες ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας (υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος), Γουάνγκ Γι, που ολοκληρώνει πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη με σειρά επαφών στη Μόσχα.

Οπως αναμετέδωσε και το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Πατρούσεφ έσπευσε να σημειώσει ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Πούτιν και ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν απέναντι στη Δύση. Πρόσθεσε - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης που άρχισε η Δύση ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η περαιτέρω εμβάθυνση του συντονισμού και της αλληλεπίδρασης Μόσχας - Πεκίνου. Υπογράμμισε ακόμα ότι «σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να επαναλάβω την αδιαπραγμάτευτη στήριξή μας προς το Πεκίνο, για τα θέματα της Ταϊβάν, της Σιντζιάγκ, του Θιβέτ και του Χονγκ Κονγκ, που η Δύση χρησιμοποιεί για να δυσφημίσει την Κίνα», παραθέτοντας σειρά «μετώπων» τα οποία το Πεκίνο συνδέει επίμονα με την «ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία» του.

Από τη μεριά του, ο Γουάνγκ Γι είπε - σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS - ότι «σήμερα έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να συνεχίσουμε τον στενό στρατηγικό μας διάλογο και τις επαφές για την υπεράσπιση των κοινών μας στρατηγικών συμφερόντων». Εξέφρασε δε προσωπική εκτίμηση για τον Πατρούσεφ, ευχαριστώντας τον για «τη σοβαρή συνεισφορά στην ενίσχυση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης και της στρατηγικής (μας) συνεργασίας», καταλήγοντας ότι «οι σινο-ρωσικές σχέσεις έχουν ώριμο χαρακτήρα και είναι σταθερές σαν πέτρα, θα αντέξουν στις δοκιμασίες της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης».

Σήμερα ο Γουάνγκ Γι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής «Wall Street Journal», ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα μεταβεί στη Μόσχα μέσα στους επόμενους μήνες για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του. Η επίσκεψη παρουσιάζεται να συνδέεται και με την «ειρηνευτική» πρωτοβουλία που έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει για την Ουκρανία το Πεκίνο.

«Αυξανόμενη πρόκληση» η Κίνα, λέει η Σέρμαν

Την ίδια ώρα, οι τόνοι ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον υψώνονται ξανά, όπως έδειξαν και οι νέες επικρίσεις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά διά στόματος αναπληρώτριας ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, η οποία χαρακτήρισε την Κίνα «αυξανόμενη πρόκληση».

Σε σχετικό του σχόλιο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουνεμπίν, υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα είναι που υπονομεύουν και καταπατούν τη διεθνή τάξη» και ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να διορθώσει τις λαθεμένες της πρακτικές, να εγκαταλείψει την (επιμονή της για) ηγεμονία και να αναζητήσει ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία αμοιβαίου οφέλους».

Την ίδια στιγμή, την έντονη αντίδραση της Κίνας προκαλούν και νέες δηλώσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ΗΠΑ - Ταϊβάν. Η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, δήλωσε χτες ότι Ταϊπέι και Ουάσιγκτον «συνεχίζουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους ανταλλαγές» και ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί «ακόμη πιο ενεργά με τις ΗΠΑ και άλλους δημοκρατικούς εταίρους προκειμένου (η χώρα) να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις, όπως ο αυταρχικός επεκτατισμός και η κλιματική αλλαγή».

Οι δηλώσεις της έγιναν στο πλαίσιο νέας πολυήμερης επίσκεψης Αμερικανών βουλευτών στο νησί, ενώ ταϊβανέζικη αντιπροσωπεία αναμένεται να ξεκινήσει επαφές στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους «Financial Times», εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει και τον ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, όπως και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ουέλινγκτον Κου. Την κυβέρνηση Μπάιντεν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Φάινερ, και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν.

Κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού αντανακλάται όλο και πιο καθαρά η όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας.

Ετσι, ενώ η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να διασφαλίσει στρατιωτικές και άλλες συμμαχίες με χώρες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) αλλά και με νησιωτικές δυνάμεις στον Νότιο Ειρηνικό, οι ΗΠΑ εντείνουν κι αυτές στοχευμένα τη σταθεροποίηση συνεργασιών τους.

Εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων χαρακτήρισε «σχεδόν σίγουρο» το ενδεχόμενο να γίνουν κοινές περιπολίες στη ΝΚΘ με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CNN, ο αξιωματούχος επικαλέστηκε κοινές ασκήσεις ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανή ακόμα και κοινή επιχείρηση των δύο χωρών «για την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη ΝΚΘ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική συμφωνία με τις Φιλιππίνες, η οποία διασφαλίζει «πρόσβαση» σε τέσσερις ακόμα στρατιωτικές βάσεις της ασιατικής χώρας.

Σημειωτέον, το Σαββατοκύριακο, μιλώντας σε τελετή αποφοίτων στρατιωτικών ακαδημιών, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος, είπε ότι «αυτή η χώρα δεν θα χάσει ούτε σπιθαμή της επικράτειάς της. Θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο. Θα συνεργαστούμε με τους γείτονές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των λαών μας». Την περασμένη βδομάδα, νέο «περιστατικό» με το κινεζικό Λιμενικό (που η Μανίλα κατηγόρησε για παρενόχληση Φιλιππινέζων ψαράδων) επανέφερε στο προσκήνιο τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες της Κούβας για να αντιμετωπίσουν μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Βίγια Πινάρες στην επαρχία Ολγκίν που πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία. Οι πρώτες εστίες εκδηλώθηκαν από το περασμένο Σάββατο αλλά η άμεση κινητοποίηση του συστήματος προστασίας και δασοφυλακής απέτρεψε να φτάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές, από όπου προληπτικά απομακρύνθηκαν οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν την κατάσβεση, ενώ τις επιχειρήσεις συνδράμουν εναέρια μέσα.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι Βρετανία και ΕΕ έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στις συνομιλίες για τις μετά το Brexit εμπορικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και χώρος στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρ. Σούνακ, να οριστικοποιήσει μια συμφωνία.

BINTXOYK.-- Μίνι περιοδεία σε Ναμίμπια και Κένυα ξεκινά σήμερα η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν. Σκοπός της επίσκεψής της εμφανίζεται η «ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων» της χώρας της με την Αφρική, με φόντο την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με την Κίνα και άλλες δυνάμεις για το «προβάδισμα» στην ήπειρο.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Αδύναμο σημείο» στην αντιπαράθεση των ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία

Την ανησυχία του για την προσπάθεια της Ρωσίας να διασφαλίσει αυξημένη παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια διατύπωσε σε πρόσφατη ομιλία του στην Ελβετία ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στ. Πενταρόφσκι, σχολιάζοντας ότι «αν η Ρωσία προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την Ουκρανία, η οποία αποτελεί την κύρια σκηνή πολέμου και προπαγάνδας φυσικά, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο επιρρεπής σε αυτό από ό,τι οι βαλτικές χώρες. Ετσι, θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό». Πρόσθεσε δε ότι «το λεγόμενο αδύναμο σημείο σε ολόκληρη την πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, αυτήν τη στιγμή, εκτός από την Ουκρανία φυσικά (...) είναι τα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNBC ότι η Ουάσιγκτον παραμένει βαθιά δεσμευμένη στην περιοχή, επιμένοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι «απολύτως εντός της ΕΕ» και ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον πόλεμό της για να εμποδίσει την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας κατέστησε επίσης σαφές πόσο επείγον είναι το έργο μας να βοηθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν πλήρως τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να πετύχουν τις φιλοδοξίες τους για ένταξη στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ο δε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντ. Μπλίνκεν, σε μήνυμά του για τη πρόσφατη επέτειο (17η Φλεβάρη) της «ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου του Κοσόβου από τη Σερβία, αναφερόμενος στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ για «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων των δύο πλευρών επέμεινε ότι οι σχετικές συνομιλίες είναι «απαραίτητο» να γίνουν «με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση», αλλά και ότι «η πρόσφατα προτεινόμενη συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ έχει τη μεγάλη υποστήριξή μας», επειδή θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα και ευρωπαϊκές - ευρωατλαντικές ενοποιήσεις».

ΔΑΝΙΑ
Δίωξη πρώην υπουργού Αμυνας για διαρροή απόρρητων πληροφοριών

Δίωξη ενάντια στον πρώην υπουργό Αμυνας της Δανίας, Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν, ασκήθηκε από την Εισαγγελία, για διαρροή άκρως απόρρητων κρατικών μυστικών.

Σύμφωνα με τον Φρεντέρικσεν, που ήταν υπουργός από το 2016 μέχρι το 2019, οι κατηγορίες βασίζονταν σε δηλώσεις που είχε κάνει για μια μυστική συμφωνία παρακολούθησης μεταξύ της Δανίας και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβρη ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Δανίας κατηγορήθηκε επίσης, με βάση το ίδιο άρθρο, για διαρροή απόρρητων πληροφοριών.

Τον Μάη του 2021, μια έρευνα πολλών ΜΜΕ αποκάλυψε ότι η NSA χρησιμοποιούσε τουλάχιστον μέχρι το 2014 το υποθαλάσσιο δίκτυο καλωδίων της Δανίας για να παρακολουθεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία), μεταξύ των οποίων ήταν και η τότε καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Λίγους μήνες αργότερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV2, ο Φρεντέρικσεν είπε ότι τη συμφωνία για τη χρήση των υποθαλάσσιων καλωδίων είχαν συνάψει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ και της Δανίας, Μπιλ Κλίντον και Πόουλ Νίρουπ Ράσμουσεν.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον λαό και το ΚΚ Σουαζιλάνδης

Σε συζήτηση σχετικά με την «κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σουαζιλάνδη» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Θέλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα τη συνεχή κρατική καταστολή, τις δολοφονίες - όπως του Thulani Maseko, τις απαγωγές, βασανισμούς και φυλακίσεις σε βάρος αγωνιστών, μελών εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, από το απολυταρχικό καθεστώς του Μσουάτι.

Θέλουμε ιδιαίτερα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Σουαζιλάνδης, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην οργάνωση της πάλης για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς, που επιβλήθηκε στις 12 Απριλίου 1973, κι έχει έκτοτε επιβάλει απαγόρευση λειτουργίας πολιτικών κομμάτων, διαρκείς περιορισμούς στη συνδικαλιστική πάλη.

Καταδικάζουμε τις εκφοβιστικές συλλήψεις, τα βασανιστήρια ενάντια στα στελέχη του ΚΚ, το φόρτωμά τους με ψευδείς κατηγορίες, όπως των Bongi Mamba και Mvuselelo Mkhabela, με στόχο να κάμψουν την αγωνιστική στάση του ΚΚ για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες του λαού της Σουαζιλάνδης. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά του, για νομιμοποίηση των πολιτικών κομμάτων, ασφαλή επιστροφή στη χώρα των πολιτικών εξόριστων - προσφύγων, άρση όλων των περιορισμών του δικαιώματος στη διαμαρτυρία, άρση της λογοκρισίας του Τύπου, κοινοβουλευτικές εκλογές χωρίς περιορισμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ