ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΣΥΡΙΖΑ
Ζητά εφαρμογή της νομοθεσίας για τη στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών!

«Τόση πρόοδος πια;» σχολιάζει η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε ένα ακόμα βήμα για την εφαρμογή της άθλιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά και τις δηλώσεις Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι οι μετανάστες δεν θα έρχονται στην Ελλάδα για να παίρνουν επιδόματα, αλλά και τις ομολογίες Τζάκρη για εφαρμογή των... προβλεπόμενων στη νομοθεσία) προχώρησε ο βουλευτής του στην Ηλεία Δ. Καλαματιανός, που με πρόσφατη Ερώτησή του στη Βουλή, διερωτάται πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξασφαλιστεί τζάμπα εργατικό δυναμικό για τους μεγαλοφραουλάδες σε Βάρδα και Νέα Μανωλάδα.

Η Ερώτηση προβλήθηκε δεόντως στον νομό, προκειμένου να μην έχουν καμία αμφιβολία οι μεγαλοφραουλάδες, οι μεγαλέμποροι, όσοι διατηρούν μεγάλες μονάδες με συσκευαστήρια κ.ά. για το ποιον πρόκειται να υπηρετήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ αν επανέλθει στην κυβέρνηση.

Με την Ερώτησή του προς τα αρμόδια υπουργεία, ο Δ. Καλαματιανός επί της ουσίας ζητά να συνεχιστεί η απάνθρωπη και άθλια κατάσταση των εργατών γης, απαιτώντας να υλοποιηθούν «οι σχετικές διατάξεις των νόμων 4251/2014 και 4384/2016 που επιτρέπουν να απασχολούνται εκτάκτως στον πρωτογενή τομέα, νόμιμα, με αναστολή απομάκρυνσης, οι μετανάστες που βρίσκονται παρατύπως στην Ελλάδα».

Είναι δηλαδή τόσο μεγάλη η «πρόοδος» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που με απλά λόγια λέει ότι οι «παράτυποι» μετανάστες πρέπει να βάλουν πλάτη για να βγει η εποχική σεζόν, να βγουν σε πέρας οι μπίζνες των μεγαλοφραουλάδων κ.ά. και μετά, αφού «ξεζουμιστούν» καλά - καλά, να τους φάει το «μαύρο φίδι» της επαναπροώθησης ή της απομάκρυνσης!

Αυτά μάλιστα τη στιγμή που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση, δείχνοντας από ποιον πραγματικά «πιέζεται», στηρίζοντας την επίθεση στους μετανάστες εργάτες για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και επί της ουσίας προετοιμάζοντας για νέες επιθέσεις στα δικαιώματα και των ντόπιων εργαζομένων.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνουν τον χορό της κερδοφορίας των μεγάλων συμφερόντων

«Ντροπή σας κ. Καλαματιανέ! Ντροπή σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ! Τόση "πρόοδος" πια;», διερωτάται σκωπτικά η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «σε μια Ερώτηση με 498 λέξεις δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για τις ανάγκες αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, για το ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες στις ναϋλοπαράγκες, δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο για μισό κομμάτι ψωμί, χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας».

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνουν από κοινού τον χορό της κερδοφορίας για τα μεγάλα συμφέροντα, και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτές τις μέρες έχουν "βγάλει μαχαίρια" για να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να κρύψουν τη σύμπλευσή τους σε κρίσιμα για τον λαό ζητήματα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επί της ουσίας την ίδια πολιτική στο Μεταναστευτικό. Υπηρετούν την πολιτική της ΕΕ για τις διμερείς διακρατικές συμφωνίες της λεγόμενης "νόμιμης μετανάστευσης", γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις σχετικές συμφωνίες (υπέρ με Μπαγκλαντές, "παρών" με Αίγυπτο)».

Στέκεται στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα χιλιάδες κατατρεγμένοι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες, έρμαια μιας άθλιας εκμετάλλευσης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα πίσω από την «κουρτίνα»: «Η άγρια, στυγνή, απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, η καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους ανενόχλητοι λίγοι μεγαλοπαραγωγοί».

Το ΚΚΕ, τονίζει, δεν ανέχεται οι μετανάστες εργάτες να δουλεύουν και να ζουν σαν σκλάβοι και καλεί τον λαό της περιοχής να σταθεί στο πλευρό τους. «Είναι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων οδηγούν και τον δικό μας λαό στην ανασφάλεια και την εξαθλίωση», αναφέρει, σημειώνοντας ότι μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε τα προβλήματα, στάθηκε πραγματικά δίπλα στους μετανάστες εργάτες γης, παρενέβη εντός και εντός Βουλής για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κλείνοντας καλεί τον λαό της Ηλείας, κάθε προοδευτικό άνθρωπο «να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την ξαναζεσταμένη σούπα των "προοδευτικών κυβερνήσεων"», καθώς δεν είναι πρόοδος να ζουν σαν σκλάβοι χιλιάδες μετανάστες - εργάτες γης, αλλά να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
«Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο θωρακίζει τη χώρα και βάζει ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα»

Με το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία, πριν από έναν χρόνο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως η συμμετοχή της χώρας στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» (δηλαδή με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ) στη σύγκρουση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών με τη Ρωσία θωρακίζει την Ελλάδα «σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία». Κι ότι ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στον «αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

Εναν χρόνο μετά, ο μύθος έχει καταρρεύσει με πάταγο. Τι αποδείχτηκε;

  • Οτι τα σχέδια των Ευρωατλαντικών - που είναι οι «πρώτοι διδάξαντες» των επεμβάσεων και των αλλαγών συνόρων - αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον λαό, πρώτα απ' όλα μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο ο πόλεμος να γενικευτεί και η φωτιά του να εξαπλωθεί στην περιοχή μας.
  • Οι ΝΑΤΟικές βάσεις αποτελούν κόμβο μεταφοράς πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ουκρανία και την Ανατ. Ευρώπη, μετατρέποντας τον λαό σε στόχο. Οι απειλές που εκτοξεύει η Ρωσία το επιβεβαιώνουν.
  • Στο όνομα της «διευκόλυνσης» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και της μεγαλύτερης υποστήριξης των ουκρανικών δυνάμεων, νέες στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές μετατρέπονται σε βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενώ από αυτές μεταφέρονται και επικίνδυνα για τον λαό υλικά, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης».
  • Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή και προκαλεί τεράστια ερωτήματα για «παράλληλα σχέδια», όπως για παράδειγμα με τη μετακίνηση κρίσιμου αμυντικού υλικού από τα νησιά στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
  • Με τη συμμετοχή της στον πόλεμο η χώρα μας πλήττεται από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε μια σειρά τομείς, όπως η ακριβότερη Ενέργεια, η εξαγωγή αγροτικών προϊόντων κ.ά. Τις συνέπειες αυτές τις πληρώνουν κατά βάση οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού για τα μονοπώλια η κρατική στήριξη εργάζεται ...υπερωρίες.
  • Η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αυξάνει και άλλο τον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά, ματώνοντας τον λαό στη φορολογία, που μετατρέπεται σε κέρδη δισ. ευρώ για την αμερικάνικη και ευρωπαϊκή βιομηχανία των όπλων, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της χώρας.

Μήπως όμως η στάση αυτή της κυβέρνησης, με τη συναίνεση ή την ανοχή των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, απέτρεψε τις τουρκικές αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο, στη Θράκη και την Ανατ. Μεσόγειο; Το ακριβώς αντίθετο συνέβη.

Η σύγκρουση με τη Ρωσία έφερε πιο επιθετικά στο προσκήνιο την «ανάγκη» της διεύρυνσης και συνοχής του ΝΑΤΟ, με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά κυρίως με τη διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Σ' αυτόν τον στόχο συναινούν χωρίς δεύτερη σκέψη και αναλαμβάνουν ρόλο η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου.

Ως αποτέλεσμα, ο πόλεμος όχι μόνο δεν άμβλυνε την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά φύσηξε και νέο αέρα στα πανιά της, λόγω και του ρόλου που παίζει η Τουρκία στην πολεμική σύγκρουση και των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Οξυνε ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό Τουρκίας - Ελλάδας, στο έδαφος των σχεδιασμών για διευθετήσεις με ΝΑΤΟική «ομπρέλα» που επιταχύνονται, στο όνομα της «ενεργειακής ασφάλειας» της Ευρώπης και της «θωράκισης της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που συζητιέται η αναθέρμανση του παζαριού Ελλάδας - Τουρκίας, ο Μπλίνκεν αναγνωρίζει την προοπτική να αποτελέσει η γείτονα ενεργειακό κόμβο, ρόλο που διεκδικεί και η ελληνική αστική τάξη.

Αντίθετα, τον χρόνο που μας πέρασε από την απαράδεκτη ρωσική εισβολή και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επιβεβαιώθηκε μια μεγάλη αλήθεια: Οτι ο λαός δεν έχει να περιμένει κανένα «αντάλλαγμα» προς όφελός του από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ούτε και από τα παζάρια των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας σε ΝΑΤΟικές πλατφόρμες.

Οτι δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, που έχουν στρατηγικές δεσμεύσεις με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και εμπλέκουν τη χώρα στα πολεμικά τους σχέδια.

Μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και πιο αδύναμα τα κόμματα που υπογράφουν την εμπλοκή και τα ευρωατλαντικά σχέδια, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική και διαρκή ειρήνη, τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις προς όφελος των λαών, σε σύγκρουση και όχι με συμβιβασμό απέναντι στον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων.

Με την κοινή δράση απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για καμία αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Για αποδέσμευση από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία. Σε αυτόν τον δρόμο, που έχει ανάγκη ο λαός, πρωτοστατεί και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ένα πιο ενισχυμένο ΚΚΕ την επόμενη μέρα!

Εκδηλώσεις και συσκέψεις

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 6 μ.μ. ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, θα μιλήσει σε σύσκεψη στην Ανω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας.

-- Στις 6.30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στο Ενυδρείο Καστοριάς. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, και θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Αύριο Πέμπτη

-- Στις 11 π.μ. ο Νίκος Παπαναστάσης θα μιλήσει σε σύσκεψη κτηνοτρόφων στην Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ καλεί στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στην Ανατολική Αττική.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ καλεί στο Παράρτημα Αιγάλεω του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως). Θα μιλήσει ο Γιάννης Αναγνώστου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθήνας.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ «e-food» του ΚΚΕ καλεί στο cafe «Ηλιόπετρα» (Ελευθερίου Βενιζέλου 99, Καλλιθέα). Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ