ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εφοδος με προπαγανδιστικά τεχνάσματα

Η ηγεσία της ΝΔ χρησιμοποιεί συστηματικά και κατά κόρον το εφεύρημα της «αυριανής κυβέρνησης», για να επιτύχει τους στόχους της

Την εντύπωση ότι είναι ...αναντίρρητα η «αυριανή κυβέρνηση» προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει και εμπεδώσει η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να επιτύχει τους άμεσους, αλλά και απώτερους στόχους της.

Το προπαγανδιστικό εφεύρημα της «αυριανής κυβέρνησης» χρησιμοποιείται κατά κόρον και συστηματικά από την ηγεσία της ΝΔ και αποσκοπεί: Πρώτον, να κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και να εξουδετερώσει διασπαστικές κινήσεις σε επίπεδο παράταξης (Αβραμόπουλος, Μάνος). Δεύτερον, να δημιουργήσει την αίσθηση στην «κοινή γνώμη» ότι η άνοδός της στην εξουσία είναι «αναπόφευκτη» και «θέμα χρόνου», και άρα να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιεί και τα γκάλοπ, όπως αυτό της MRB που δημοσιεύεται σήμερα και δείχνει ότι η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα αρκετών μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Καραμανλής κερδίζει έδαφος έναντι του Κ. Σημίτη σαν καλύτερος διαχειριστής. Τρίτον, να καταφέρει, με τον «αέρα» της «επόμενης κυβέρνησης», να μεγαλώσει τις πιέσεις απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στις «αναγκαίες» νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές.

Γενικότερα, η «στρατηγική» της ηγεσίας της ΝΔ είναι να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα από την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε συχνά ότι «είμαστε η επόμενη κυβέρνηση, είμαστε δύναμη εμπιστοσύνης», ενώ δε δίστασε, προκειμένου να πείσει ότι δεν πρόκειται για «επικοινωνιακό τρικ», να προειδοποιήσει τα στελέχη του κόμματός του ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί «φαινόμενα αλαζονείας» στην κυβέρνησή του! Διαπίστωσε ότι «κυριαρχεί η αίσθηση κυβερνητικού κενού»(!), επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αντί να κυβερνήσουν, εκπαιδεύονται στην άσκηση αντιπολίτευσης», ενώ απέδωσε το ότι «σκόνταψαν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές» στις «ιδεολογικές τους αγκυλώσεις». Ομως, όταν ο ίδιος παρουσίασε στη συνέχεια τις θέσεις του κόμματός του, π.χ. για το Ασφαλιστικό, δε διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από αυτές της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επιχείρησε να εμφυσήσει κλίμα επαγρύπνησης και δράσης κατά τους θερινούς μήνες, λέγοντας ότι «όλοι να είμαστε σε διάταξη μάχης» και ότι θα ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο στην εξουσία, σε σημείο που «δεν πρόκειται να πάρουν ανάσα»!

Ο Κ. Καραμανλής, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στη δημαρχολογία που προκαλεί εσωστρέφεια, είπε ότι το θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της ΚΕ το φθινόπωρο και μέχρι τότε δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα υποψηφιοτήτων.

Ο Γ. Σουφλιάς, με την ιδιότητα του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, στην ομιλία του, περιέγραψε την τακτική και την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέβασε τη φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης - «δεν μπορεί ο τόπος να κυβερνηθεί από την κυβέρνηση των Δολιανών», θέλει «κυβέρνηση που να κυβερνά» - αλλά και κατά του πρωθυπουργού - «η συμφωνία των Δολιανών» αναδεικνύει την αδυναμία του πρωθυπουργού να επιβάλει πλέον τη δική του εκσυγχρονιστική γραμμή. Ιδιαίτερο βάρος, εξάλλου, έριξε στο να πείσει ότι η ΝΔ δεν είναι ένα «σκληρό, νεοφιλελεύθερο κόμμα» και ότι διαθέτει «κοινωνική ευαισθησία», τουλάχιστον ίση με αυτήν του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι προκειμένου η ΝΔ να επιτύχει τους στόχους της «δεν πρέπει να διστάσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, να μη διστάσει να εκφράσει, καταθέσει και να υπερασπιστεί τις πολιτικές της».

Διάλογο τώρα με το ΠΑΣΟΚ ζητά η Μ. Δαμανάκη

Επειτα από μακρό διάστημα σιωπής που συνέπεσε, όχι τυχαία, με τις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, οι ανανεωτές του Συνασπισμού επανακάμπτουν δριμύτεροι και διά στόματος Μαρίας Δαμανάκη επαναφέρουν την πρότασή τους για άμεση έναρξη προγραμματικού διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ!

Σε συνέντευξή της στο «Εθνος» της Κυριακής αναφέρει πως «η Αριστερά δεν μπορεί να είναι αδιάφορη στο ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» και πως η ίδια δε συμμερίζεται απόψεις που ταυτίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ή τον Αλ Γκορ με τον Μπους, απόψεις που διακατέχουν αυτό το τμήμα της Αριστεράς που λυπήθηκε για τη νίκη του Μπλερ στη Μ. Βρετανία! Απέφυγε, βεβαίως, να τεκμηριώσει την άποψή της, πράγμα ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολο.

Ακολούθως, επανέλαβε το θεώρημα που ισχυρίζεται πως η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, για να εκτιμήσει αμέσως μετά ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και κατά συνέπεια άμεσα πρέπει να αρχίσει προγραμματικός διάλογος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως «είναι θέμα χρόνου» η έναρξή του. Οσο για τη «φθίνουσα πορεία της κυβέρνησης» την απέδωσε στην έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και δήλωσε πως απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με κοινωνική φροντίδα στην κατεύθυνση του προοδευτικού εκσυγχρονισμού!

Καλούμενη να σχολιάσει τα περί «καλού» και «κακού» ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως σε όλα τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αιτιολόγησε την εκτίμησή της, επικαλούμενη το παράδειγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υποβιβάζοντας ένα σύνθετο ζήτημα σε επίπεδα φτηνής δημαγωγίας, ενέταξε στο «καλό» ΠΑΣΟΚ όσους ασκούν την υπάρχουσα εξωτερική πολιτική και στο «κακό» όσους βλέπουν τη λύση στην κλιμάκωση της έντασης!

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας πως πρέπει να αποτελέσουν πεδίο ευρύτερων συνεργασιών και όχι κομματικής καταγραφής, ότι η δυνατότητα συνεργασιών έπρεπε να διερευνηθεί πολιτικά και δημόσια και όχι να αποκλειστεί εκ των προτέρων, ούτε να αναζητούνται συνεργασίες στο παρασκήνιο, ενώ σημείωσε και πάλι τη διαφωνία της με τις αποφάσεις του ΣΥΝ για την εκλογική του τακτική.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της πρότασης που συνυπογράφει για ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ και συκοφαντώντας το πως πλειοδοτεί στην πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται σήμερα!

ΚΕΠ
«Φτωχή» συνδιάσκεψη

Εικόνα φτώχειας και μιζέριας εξέπεμψε η πρώτη πανελλαδική οργανωτική συνδιάσκεψη του ΚΕΠ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε ο Δ. Αβραμόπουλος να τονώσει το ηθικό των μελών του κόμματός του και να πείσει ότι «έχει μέλλον».

Η προσέλευση 2.000-2.500 μελών στο ΟΑΚΑ το περασμένο Σάββατο δε στάθηκε ικανή να διασκεδάσει τις υπαρξιακές ανησυχίες των στελεχών του, ενώ κατεδείχθη ότι «νέος πολιτικός δρόμος» που επαγγέλλεται στη βάση της «συμφωνίας με τον πολίτη» πάνω στην «κοινή λογική»(!), δεν είναι παρά κακέκτυπο του «πεπατημένου» δρόμου του δικομματισμού. Ο αρχηγός του ΚΕΠ, ο οποίος προσήλθε στην αίθουσα της συνδιάσκεψης κάτω από το σύνθημα «Ηρθε ο πρόεδρος της ελεύθερης Ελλάδας»(!), μίλησε περίπου δύο ώρες, διάστημα στο οποίο επιχείρησε να πείσει κυρίως για την ειλικρίνεια των προθέσεών του, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει στη «μέση του δρόμου». Αναφερόμενος στα σενάρια περί συνεργασίας με τη ΝΔ είπε ότι «δεν έχουν βάση» και επανέλαβε ότι η δημαρχιακή του διαδρομή του θα τελειώσει στο τέρμα της θητείας του. Κατά τα λοιπά, αναφέρθηκε εκτενώς στη νεοφιλελεύθερη φυσιογνωμία του κόμματός του, στο όραμά του για τη νέα Ελλάδα - «η Ελλάδα που υπάρχει μέσα μας είναι η Νέα Ελλάδα» - και στο «νέο πολιτικό Κέντρο» στα πρότυπα του Τ. Μπλερ. Το σύνθημα που κυριάρχησε από τα κάτω ήταν «Δημήτρη προχώρα, αλλάζουμε τη χώρα», ενώ ήταν φανερό ότι η πλειοψηφία των μελών προερχόταν από το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Σε συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα», ο Δ. Αβραμόπουλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ θεώρησε αυτονόητη τη συμμετοχή της χώρας μας στη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, με το επιχείρημα «ή συμμετέχουμε ή δε συμμετέχουμε» στο ΝΑΤΟ!

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θέλει περισσότερες αρμοδιότητες

Αιχμές για τις αρμοδιότητες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε, άλλη μια φορά, ο Κ. Στεφανόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση υπέδειξε ως λύση τη δημιουργία... σώματος επιθεωρητών.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΕΔΚ Αχαΐας για την προσφορά των Αχαιών πολιτικών που είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί, ο Κ. Στεφανόπουλος διαπίστωσε ότι «ως Πρόεδρος Δημοκρατίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και λίγα μπορεί να κάνει» και πρόσθεσε: «Βεβαίως, δεν είναι σωστό να δίνονται εκτελεστικές αρμοδιότητες σε έναν Πρόεδρο. Θα μπορούσαν να δοθούν όμως περισσότερες ρυθμιστικές».

Αναφερόμενος στη διαφθορά, την εντόπισε στη δημόσια διοίκηση, από την οποία πρότεινε να απαλλαγεί «από αυτή την ντροπή». «Δεν υποδεικνύω», πρόσθεσε, «εγώ τρόπους, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς που οδηγούν στην εφαρμογή των νόμων. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί σώμα επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης». Με δεδομένο ότι τέτοιο σώμα υφίσταται εδώ και χρόνια (σ.σ. πρόκειται για τους γνωστούς «κομάντος» της κυβέρνησης), το ερώτημα είναι ποιο σώμα επιθεωρητών «ονειρεύεται» ο Πρόεδρος.

ΣΟΥΡΜΕΝΑ
Εκδήλωση για τον τρομονόμο

Εκδήλωση - συζήτηση για τον «τρομονόμο» διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 20 του Ιούνη, το συντονιστικό των εργατοϋπαλληλικών σωματείων της Γλυφάδας και του Ελληνικού, η «Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας» και η «Δημοτική Συνεργασία» για το Ελληνικό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις οκτώ το βράδυ, στην πλατεία Σουρμένων. Θέμα της: «Οι κίνδυνοι από το νέο "τρομονόμο" - η στάση του λαϊκού κινήματος». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι μέλη της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ