ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

INTIME NEWS

Να συγκαλύψει την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι η επιτάχυνση της παραχώρησης της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων σε επιχειρηματικούς ομίλους, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που συνεχίζεται και σήμερα. Και χτες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση, διαβεβαίωνε ότι «το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται».

Στην πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο προσαρμόζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής», σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας. Και αυτό γίνεται με το βλέμμα στο ΕΣΠΑ 2021-'27, που προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομίλων για εκτέλεση σχετικών έργων υποδομής ύψους έως και 4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «νερό δημόσιο αγαθό» και έχει το θράσος να λέει: «Το νερό είναι για τον ιδιωτικό τομέα ο μπλε χρυσός, το μπλε πετρέλαιο. Οπου η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως, και άρα υπάρχει μεγάλο πεδίο για κέρδη». Αυτό ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2016 μετέφερε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την επόμενη χρονιά, το 2017, έφερε την Κοινή Υπουργική Απόφαση τιμολόγησης του νερού, η οποία προέβλεπε τον υπολογισμό του νερού με βάση την κερδοφορία του επενδυμένου κεφαλαίου!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Επιχειρείται να ολοκληρωθεί ένα ακόμα έγκλημα όπως έγινε στον σιδηρόδρομο

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα καταδικάζουν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, την πολιτική της «απελευθέρωσης» του σιδηροδρόμου για την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στις ράγες της στρατηγικής της ΕΕ, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, προσθέτοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται για την απόδοση ευθυνών, για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού που αντιτάσσεται στο πλαίσιο αυτό στο νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων.

«Το νομοσχέδιό σας επιχειρεί να ολοκληρώσει ένα έγκλημα που έχουν ξεκινήσει προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως έκαναν και στον σιδηρόδρομο και στην Ενέργεια, για να διαμορφωθεί ενιαία αγορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας ως πεδίο υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων», τόνισε.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις απαρχές ιδιωτικοποίησης του νερού με την εισαγωγή των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο και αργότερα στο Υπερταμείο, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως έχει καταρρεύσει ο μύθος ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αφού τα μονοπώλια, με τις πλάτες του αντιλαϊκού αστικού κράτους, κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερο απ' το 51% των μετοχών που ήδη κατέχουν, επιχειρηματίες έχουν μπει σε πηγές, υδροηλεκτρικά και ιαματικά λουτρά.

Ο Γ. Μαρίνος επικαλέστηκε και την αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε χώρες της ΕΕ, όπου κρατικοί όμιλοι ή δημοτικές επιχειρήσεις παραδόθηκαν συνολικά ή μερικώς σε ιδιώτες, με συνέπεια παντού να την πληρώσει ο λαός με την εκτίναξη των τιμών, πρόσθετους φόρους, υποβάθμιση των υποδομών, διακοπές στην υδροδότηση και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Ολα για το καπιταλιστικό κέρδος, αυτό διαφυλάσσουν οι υπερασπιστές της "απελευθέρωσης", η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτήν την πολιτική πληρώνει ακριβά ο λαός μας, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο ύδρευσης - αποχέτευσης, με τις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης και την κατάργηση δικαιωμάτων», τόνισε.

Οπως είπε, η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής μαρτυρά την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού για να κερδοφορήσουν οι όμιλοι σε βάρος του λαού. «Αυτό σημαίνουν οι αρμοδιότητές της για παρακολούθηση και εποπτεία της ορθής εφαρμογής συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους, που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση ή ότι θα διευθετεί διαφορές μεταξύ των πελατών καταναλωτών και των παρόχων υπηρεσιών ύδατος καθώς και μεταξύ παρόχων», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι αναφορές του νομοσχεδίου στις ΑΠΕ ενισχύουν την επέλαση των ομίλων και την επιτάχυνση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, την καταπάτηση πανέμορφων, ακόμα και προστατευόμενων περιοχών στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, με βαριές συνέπειες στους κατοίκους, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους, στο περιβάλλον στην Κάρυστο, συνολικά στην Εύβοια, στη Στερεά, σε όλη τη χώρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ενισχύεται, κατήγγειλε, η επικίνδυνη απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του 20% των δασών, δασικών εκτάσεων και χωραφιών για να προωθηθούν οι στόχοι των μονοπωλίων και να πιαστούν τα πλάνα που έχει θέσει η ΕΕ στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

«Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έτσι αποφασιστικά θα συνεχίσει με μεγαλύτερη στήριξη του λαού. Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και συνεχίζουμε τον αγώνα για δραστική μείωση των τιμολογίων, για καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Το λαϊκό συμφέρον απαιτεί να γίνει το νερό κοινωνικό αγαθό στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης», κατέληξε.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προσχηματική η επίκληση του Συντάγματος από τα αστικά κόμματα

Την υποκρισία των αστικών κομμάτων, που επικαλούνται την τήρηση του Συντάγματος και στα λόγια υποστηρίζουν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ενώ στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή την πρόταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για το νερό.

Υπενθύμισε ότι τόσο την ΕΥΔΑΠ όσο και την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις έβαλε στο Χρηματιστήριο, και τις έβαλε ακριβώς με σκοπό το κέρδος, ενώ όσοι επενδυτές επένδυσαν το έκαναν όχι για να διασφαλίσουν τον χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικού αγαθού, αλλά για να βγάλουν κέρδη. Και ανέδειξε ότι όσες εταιρείες είναι στο Χρηματιστήριο είναι κερδοσκοπικές, που πουλάνε για να βγάλουν κέρδος, είτε το νερό, είτε τις υποδομές κ.λπ.

Θύμισε ακόμα ότι για τον ίδιο σκοπό, με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι δύο αυτές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο.

Ως προς την «ισότιμη πρόσβαση στο νερό» που επικαλούνται, υπενθύμισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές στη χώρα - από τις οποίες παρέθεσε ορισμένες ενδεικτικά - όπου το νερό δεν είναι πόσιμο, αλλά και ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, «και το πληρώνουν κι από πάνω».

Για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι πάροχοι είναι συγκεκριμένοι, ο Ν. Καραθανασόπουλος αντέταξε το ερώτημα: Ποιοι διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, σε πόσα φράγματα υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που διαχειρίζονται τα νερά των φραγμάτων;

Για άλλο ισχυρισμό, ότι οι πηγές είναι κρατικές, διερωτήθηκε: Γιατί τότε τις λεηλατούν με την άδεια των κυβερνήσεων οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπορεύονται το νερό ως εμφιαλωμένο;

Μίλησε ακόμα για τα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ, άρα εμπορευματοποίηση - όπως είπε - των νερών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, και στηλίτευσε την παραχώρηση από όλες τις κυβερνήσεις, για επιχειρηματική χρήση, των ορεινών όγκων, των ακτών και των αιγιαλών.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η τήρηση του αστικού Συντάγματος είναι προσχηματική, καθώς το Σύνταγμα είναι «λάστιχο» και κάθε φορά ερμηνεύεται κατά το δοκούν, δηλαδή με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, που στον βωμό της θυσιάζονται οι ανθρώπινες ανάγκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση, η οποία τελικά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Σε βάρος των λαϊκών αναγκών το νομοσχέδιο για το νερό

«Η ιδιωτικοποίηση του νερού μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί το νέο σας έγκλημα ενάντια στις ανάγκες του λαού. Η κατακραυγή είναι πολύ μεγάλη από φορείς και συνδικάτα, εκδηλώθηκε και στη συζήτηση στις επιτροπές με μια φωνή: Απόσυρση!».

Τα παραπάνω σημείωσε στην ομιλία της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η εκτόξευση των τιμολογίων, ο δραστικός περιορισμός της διάθεσής του στον αγροτικό τομέα, η πιο επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Αλλωστε, συμπλήρωσε, τα ίδια τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης ευθύνεται που πάνω από 2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν σήμερα καθημερινή πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, ενώ εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψή του. Πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις όπου δεν υπάρχουν δίκτυα πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Η περαιτέρω λοιπόν ιδιωτικοποίηση και συγκέντρωση του νερού, σημείωσε, θα επιβαρύνει τον λαό και την αγροτιά και θα προστεθεί στην υπάρχουσα ακρίβεια για τη λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, «το νομοσχέδιο - τερατούργημα περιέχει πλήθος κακουργημάτων που δεν προλαβαίνουμε ούτε να τα κατονομάσουμε σε 15 λεπτά, ωστόσο υπονομεύεται και το περιβάλλον περιορίζοντας τις προστατευόμενες περιοχές για να ενισχύσετε την τουριστική βιομηχανία και το καρτέλ των ΑΠΕ. Δεν αφήνετε τίποτα όρθιο», πρόσθεσε.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι επιπλέον είναι πρόκληση να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο τη στιγμή που δεν έχει καταλαγιάσει η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο έχει αιτία την «απελευθέρωση» και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, πολιτική που βάζει τη ζωή του λαού στο ζύγι του κόστους - οφέλους για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η εμπορευματοποίηση των αναγκών του λαού είναι η αιτία για τα εγκλήματα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής «και αυτό συνεχίζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», ανέφερε, κάνοντας συγκεκριμένη αναδρομή στην πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού που υπηρέτησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις «και ας διαλαλεί σήμερα υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αυτήν την πολιτική της "απελευθέρωσης" και της ιδιωτικοποίησης ακολούθησε και στο νερό».

Ως προς την υπαγωγή του νερού και των απορριμμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση διάλεξε τη ΡΑΕ η οποία έχει επιδόσεις προς όφελος των ενεργειακών ομίλων που εκτόξευσαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Εγγυώνται λοιπόν ανάλογες επιδόσεις και για την παραπέρα εμπορευματοποίηση στο νερό και τη διαχείριση των αποβλήτων μέσα απ' την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Εξάλλου αυτό είναι προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε στο επόμενο εξάμηνο να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ θα επιμένει, το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα! Λύση είναι η κοινωνική ιδιοκτησία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός η βασική ανάγκη. Σ' αυτό το πλαίσιο ένας ενιαίος κρατικός φορέας θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής υλικού ικανοποιώντας τις ανάγκες του λαού για φτηνό, ασφαλές, ποιοτικό νερό. Γι' αυτό απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για εμπορευματοποίηση του νερού, διεκδικούμε δραστική μείωση των τιμολογίων και καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων και καλούμε τον λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το έγκλημα», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ