ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΤΣΙΤΣ - ΚΟΥΡΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προκαταρκτική συμφωνία με ευρωατλαντικό «καπέλο»

Από τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών Σερβίας και Κοσόβου στην Οχρίδα

Copyright 2022 The Associated

Από τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών Σερβίας και Κοσόβου στην Οχρίδα
«Λάδι στη φωτιά» των εύθραυστων και επικίνδυνων για τους λαούς όλης της περιοχής διεργασιών πρόσθεσε και η νέα συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι, αυτήν τη φορά στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας το περασμένο Σάββατο. Μετά τη συνάντηση ο Βούτσιτς δήλωσε ότι επετεύχθη «κάποιου είδους συμφωνία» για τον οδικό χάρτη εφαρμογής του γαλλογερμανικού σχεδίου που κατέθεσε η ΕΕ και ότι «συμφωνήσαμε σε ορισμένα σημεία, όχι σε όλα», αναφέροντας μάλιστα πως «αυτή δεν είναι η τελική συμφωνία».

Πρόσθεσε πάντως ότι οι συνομιλίες ήταν «αξιοπρεπείς», «τέθηκε στις προτεραιότητες η σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων» στο Κόσοβο και «μας περιμένει δουλειά τους επόμενους μήνες». Είπε ανάμεσα σε άλλα ότι αν προχωρήσει άμεσα η σύσταση της Ενωσης, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα επιστρέψουν στα τοπικά θεσμικά όργανα, από τα οποία αποχώρησαν το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε ότι «αν θέλουμε να παραμείνουμε σε ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σχέδιο για την εφαρμογή της πρότασης» αλλά και ότι - όπως ειπώθηκε πάλι στη νέα συνάντηση - η ΕΕ θα αξιολογεί συνεχώς την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και θα επιβάλλει κυρώσεις σε κάθε πλευρά που καθυστερεί, σε σχέση και με την ενταξιακή της πορεία. Σημειωτέον, επιστρέφοντας στο Βελιγράδι ο Βούτσιτς επέλεξε να δηλώσει ότι «το Κόσοβο για μένα δεν έχει υπόσταση ανεξάρτητου κράτους και δεν θέλω να συνάψω διεθνείς συμφωνίες με τη "Δημοκρατία του Κοσόβου"», με φόντο και την αυξανόμενη κριτική που δέχεται εκ νέου για συμφωνία αναγνώρισης, ουσιαστικά, της επίσημης ανακήρυξης του Κοσόβου σε διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα.

Από την πλευρά του ο Κούρτι εξέφρασε ικανοποίηση και μίλησε για επίτευξη συμφωνίας, κατηγορώντας πάντως τον Βούτσιτς για «άρνηση υπογραφής της συμφωνίας» και παραπέμποντας στην ΕΕ και έναν μηχανισμό που χρειάζεται να βρει για να καταστεί η συμφωνία νομικά δεσμευτική.

Πάντως, ακόμα και η δημιουργία της Ενωσης παραμένει θέμα πολλαπλά θολό. Είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναφέρθηκε σε συμφωνία για «διαπραγματεύσεις (...) για τον καθορισμό συγκεκριμένης ρύθμισης και εγγυήσεων με σκοπό τη διασφάλιση του κατάλληλου επιπέδου αυτοδιαχείρισης για τις σερβικές κοινότητες στο Κόσοβο».

Τα συγχαρητήριά του για «επίτευξη συμφωνίας» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, αλλά και ο Ντ. Κοβάτσεφσκι, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, που φιλοξένησε τη συνάντηση, διαμηνύοντας την ετοιμότητα των Σκοπίων να συμβάλουν σε κάθε ευρωατλαντική υπόθεση.

Σημειωτέον, στη Σερβία ξεκίνησε νέος γύρος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με συνθήματα όπως «Το Κόσοβο δεν πουλιέται», «Σερβία, όχι ΕΕ», «Οχι στο ΝΑΤΟ», «Οχι στη συνθηκολόγηση». Στους συνδιοργανωτές είναι και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, ο πρόεδρος του οποίου Μ. Γιοβάνοβιτς προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή από τις διαμαρτυρίες» και καταδίκασε το ευρωπαϊκό σχέδιο επειδή «αυτό είναι οπωσδήποτε αναγνώριση» του Κοσόβου, «είτε αυτό διατυπώνεται ρητά, είτε υπονοείται έμμεσα».

Εκλογές στο Μαυροβούνιο

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε στο Μαυροβούνιο ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών, όπου επικράτησε με 35% ο μέχρι πρότινος (και για χρόνια πρωθυπουργός της χώρας) Μίλο Τζουκάνοβιτς. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε με 29% ο 37χρονος Γιάκοφ Μιλάτοβιτς, που υπηρέτησε το 2020 ως υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, έχει διατελέσει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το 2022 ίδρυσε το «κίνημα» «Ευρώπη Τώρα». Στις 2 Απρίλη θα γίνει ο β' γύρος.

Την Παρασκευή ο Τζουκάνοβιτς διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 11 Ιουνίου. Σε σχετικές του δηλώσεις υποστήριξε ότι το Μαυροβούνιο «είναι εντελώς παράλυτο στην ευρωπαϊκή του πορεία», ενώ για τις προεδρικές εκλογές είπε ότι αποτελούν ευκαιρία «το Μαυροβούνιο να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να ζει σε οικονομική και πολιτική σταθερότητα» και να συνεχίσει την πορεία μετατροπής του σε «μέρος των ενωμένων χωρών της Ευρώπης».

ΙΣΡΑΗΛ
Νέες ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Παλαιστινίων

Νέα «φωτιά» στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και την Παλαιστινιακή Αρχή άναψαν οι χτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, από το Παρίσι, ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «εφεύρεση του περασμένου αιώνα».

«Δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι. Ούτε παλαιστινιακός λαός. Ξέρετε ποιοι είναι Παλαιστίνιοι; Εγώ είμαι Παλαιστίνιος. Ο παππούς μου ήταν 13ης γενιάς από τα Ιεροσόλυμα. Ηταν πραγματικός Παλαιστίνιος», είπε ο Σμότριτς στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Ζακ Κούπφερ, ακτιβιστή και στελέχους του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Λικούντ, στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός είναι εφεύρεση του 20ού αιώνα».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγιεχ, καταδίκασε τις απαράδεκτες δηλώσεις λέγοντας ότι είναι «μαρτυρία της εξτρεμιστικής, ρατσιστικής σιωνιστικής ιδεολογίας που διακατέχει τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ είναι αποικιοκρατικό κράτος που θεσπίστηκε από αποικιοκράτες και εποίκους και επεκτείνεται άνευ προηγουμένου. Εχουμε όμως μάθει από την ιστορία ότι η αποικιοκρατία θα τελειώσει και ότι η βούληση του λαού μας δεν θα ταλαντευτεί από δηλώσεις πλαστογράφων της Ιστορίας».

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι πέθανε ένας 32χρονος Ισραηλινός που τραυματίστηκε πριν από 12 μέρες σε επίθεση Παλαιστίνιου σε καφετέρια του Τελ Αβίβ. Στην ίδια επίθεση είχαν τραυματιστεί ελαφρύτερα άλλα δύο άτομα. Την Κυριακή τραυματίστηκε ένα ζευγάρι Εβραίων εποίκων όταν τους πυροβόλησαν ενώ περνούσαν με το ΙΧ αυτοκίνητό τους από το χωριό Χουάρα της βόρειας Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος δράστης συνελήφθη και τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη.

Η επίθεση σημειώθηκε τη μέρα που η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, πραγματοποίησε άλλη μια συνάντηση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ιορδανία, για να περιοριστεί το κύμα βίας στη Δυτική Οχθη ενόψει του ιερού μήνα του Ραμαζανιού που ξεκινά αύριο, 22 Μάρτη.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Σε αυτό το φόντο, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δεύτερος ανακοίνωσε ότι μπορεί να κάνει αλλαγές στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει προκαλέσει την αντίδραση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και λαϊκές διαμαρτυρίες τις τελευταίες βδομάδες. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε αναφερθεί η δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν ότι οι δημοκρατικές αρχές είναι «σήμα κατατεθέν» των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων και ότι «προσέφερε την υποστήριξή του στις εν εξελίξει προσπάθειες να βρεθεί συμβιβασμός (...) σύμφωνος προς αυτές τις θεμελιώδεις αξίες».

ΣΥΡΙΑ - ΗΑΕ
Επίσκεψη Ασαντ στο Αμπου Ντάμπι

Η αναθέρμανση των σχέσεων της Συρίας με αραβικές χώρες, και δη χώρες του Κόλπου, εντείνεται μετά και από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Αμπου Ντάμπι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ με την σύζυγό του. Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν τόνισε πως είχαν «εποικοδομητικές συζητήσεις» για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη «διαδικασία επιτάχυνσης της σταθερότητας και προόδου στη Συρία και στην περιοχή».

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Σύρος Πρόεδρος υποδέχθηκε στη Δαμασκό τον Εμιρατινό υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ, ο οποίος επισκέφθηκε αργότερα και σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας. Τον Ασαντ στο Αμπου Ντάμπι συνόδευσαν οι υπουργοί Οικονομίας, Πληροφοριών και υφυπουργός Εξωτερικών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μία βδομάδα μετά τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ιράν στις 10 Μάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεών τους και την ανταλλαγή πρέσβεων σε δύο μήνες, την Πέμπτη ακολούθησε συνάντηση ανάμεσα στον Εμιρατινό Πρόεδρο και τον γραμματέα του ιρανικού Συμβουλίου Ανώτατης Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί, στο Αμπου Ντάμπι.

Σε δηλώσεις του ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι συζήτησαν «ευκαιρίες για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΟΥΑΓΙΑΚΙΛ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το Σάββατο στο Εκουαδόρ, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 13 και τους τραυματίες στους 489, ενώ σημαντικές είναι οι υλικές ζημιές. Το επίκεντρο ήταν στην επαρχία Γκουάγιας, στην ακτή του Ειρηνικού, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια του Γουαγιακίλ. Εχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 237 σπίτια, 148 εκπαιδευτικές μονάδες, 33 δημόσια κτίρια και 48 Κέντρα Υγείας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο γειτονικό Περού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν χτες τις «πολιτικές διώξεις» κατά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δήλωσή του το περασμένο Σάββατο ότι σήμερα, Τρίτη, «θα συλληφθεί» καλώντας τους υποστηρικτές του να σώσουν την Αμερική και να διαδηλώσουν. Αφορμή για το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Τραμπ δίνει η κλήτευσή του ως μάρτυρα στην υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς καθώς φέρεται ότι της έδωσε χρήματα το 2016 για να μην αποκαλύψει την εξωσυζυγική σχέση τους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κήρυξε χτες η κουβεϊτιανή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, «Kuwait Oil Company», μετά τη διαρροή πετρελαίου που παρατηρήθηκε σε χερσαία περιοχή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το Κοινοβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν στις 6 Νοέμβρη οι τοπικές εκλογές για την ανάδειξη επαρχιακών συμβουλίων. Είναι οι πρώτες που διοργανώνονται εδώ και δέκα χρόνια μετά τη ματαίωσή τους στον απόηχο του αντικυβερνητικού κύματος διαμαρτυρίας του 2019. Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν αφορούν 15 από τις 18 ιρακινές επαρχίες, όχι τις τρεις επαρχίες του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συλλήψεις ενόψει κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης

Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή στη Νότια Αφρική με την κατηγορία της διάπραξης βίαιων ενεργειών ενόψει προγραμματισμένων για το περασμένο 24ωρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το κόμμα των λεγόμενων «Μαχητών για την Οικονομική Ελευθερία» (EFF) του Τζούλιους Μαλέμα.

Το EFF, που είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, κάλεσε το Σάββατο τους Νοτιοαφρικανούς να πραγματοποιήσουν γενική απεργία και να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια για να διαμαρτυρηθούν με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα εξαιτίας της κακής διαχείρισης της οικονομίας, της τεράστιας ανεργίας και των διαρκών διακοπών ρεύματος που παραλύουν τη χώρα.

Το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο στρατός θα αναπτυχθεί σε περιοχές της χώρας έως τις 17 Απρίλη για την αποτροπή και την καταπολέμηση του εγκλήματος, σε συνεργασία με την αστυνομία.

Συμφωνία Ιράν - Ιράκ

Συμφωνία για την «προστασία των συνόρων Ιράν - Ιράκ» υπέγραψε την Κυριακή ο γραμματέας του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Σαμχανί, στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαγδάτη μαζί με τον Ιρακινό ομόλογό του, Κάσεμ αλ Αράτζι.

Οπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία προβλέπει «συντονισμό στην προστασία των συνόρων» και «ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς για την ασφάλεια».

Νωρίτερα δε ο Σαμχανί είχε στηλιτεύσει τις «παράνομες δραστηριότητες» ορισμένων «τρομοκρατικών στοιχείων» στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας πως η συμφωνία που υπογράφτηκε μπορεί να βάλει «πλήρως και θεμελιωδώς τέλος στις αμαρτωλές δραστηριότητες αυτών των οργανώσεων». Ιρανικές κουρδικές οργανώσεις που έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ βομβαρδίστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν στα τέλη του 2022.

  • Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την πρόσκληση του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν να μεταβεί στο Ριάντ για επίσημη επίσκεψη, μετά τη διμερή συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων που υπέγραψαν στις 10 Μαρτίου στο Πεκίνο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ