Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Παλαιστινίων

Νέα «φωτιά» στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και την Παλαιστινιακή Αρχή άναψαν οι χτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, από το Παρίσι, ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «εφεύρεση του περασμένου αιώνα».

«Δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι. Ούτε παλαιστινιακός λαός. Ξέρετε ποιοι είναι Παλαιστίνιοι; Εγώ είμαι Παλαιστίνιος. Ο παππούς μου ήταν 13ης γενιάς από τα Ιεροσόλυμα. Ηταν πραγματικός Παλαιστίνιος», είπε ο Σμότριτς στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Ζακ Κούπφερ, ακτιβιστή και στελέχους του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Λικούντ, στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός είναι εφεύρεση του 20ού αιώνα».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγιεχ, καταδίκασε τις απαράδεκτες δηλώσεις λέγοντας ότι είναι «μαρτυρία της εξτρεμιστικής, ρατσιστικής σιωνιστικής ιδεολογίας που διακατέχει τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ είναι αποικιοκρατικό κράτος που θεσπίστηκε από αποικιοκράτες και εποίκους και επεκτείνεται άνευ προηγουμένου. Εχουμε όμως μάθει από την ιστορία ότι η αποικιοκρατία θα τελειώσει και ότι η βούληση του λαού μας δεν θα ταλαντευτεί από δηλώσεις πλαστογράφων της Ιστορίας».

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι πέθανε ένας 32χρονος Ισραηλινός που τραυματίστηκε πριν από 12 μέρες σε επίθεση Παλαιστίνιου σε καφετέρια του Τελ Αβίβ. Στην ίδια επίθεση είχαν τραυματιστεί ελαφρύτερα άλλα δύο άτομα. Την Κυριακή τραυματίστηκε ένα ζευγάρι Εβραίων εποίκων όταν τους πυροβόλησαν ενώ περνούσαν με το ΙΧ αυτοκίνητό τους από το χωριό Χουάρα της βόρειας Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος δράστης συνελήφθη και τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη.

Η επίθεση σημειώθηκε τη μέρα που η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, πραγματοποίησε άλλη μια συνάντηση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ιορδανία, για να περιοριστεί το κύμα βίας στη Δυτική Οχθη ενόψει του ιερού μήνα του Ραμαζανιού που ξεκινά αύριο, 22 Μάρτη.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Σε αυτό το φόντο, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δεύτερος ανακοίνωσε ότι μπορεί να κάνει αλλαγές στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει προκαλέσει την αντίδραση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και λαϊκές διαμαρτυρίες τις τελευταίες βδομάδες. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε αναφερθεί η δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν ότι οι δημοκρατικές αρχές είναι «σήμα κατατεθέν» των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων και ότι «προσέφερε την υποστήριξή του στις εν εξελίξει προσπάθειες να βρεθεί συμβιβασμός (...) σύμφωνος προς αυτές τις θεμελιώδεις αξίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ