ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΞΑΝΘΗΣ
Η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Μώσσης δεν θα περάσει!

Στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων τα δάση
Στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων τα δάση
Την αντίθεσή τους στην άναρχη εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε περιοχή της Ξάνθης δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι».

Το τεράστιο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στις Δημοτικές Κοινότητες Θερμών, στις Σάτρες και στον δήμο Μύκης, στη θέση Μώσσης, θα απαρτίζεται από 33 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων, ενώ σχεδιάζεται να ανασκαφούν 70.000 κ.μ. και να τσιμεντωθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών, καθώς επίσης διάνοιξη 24 χιλιομέτρων δρόμου και αξιοποίηση 175 στρεμμάτων. Μάλιστα, η τοποθεσία εγκατάστασης του αιολικού σταθμού βρίσκεται σε εκτάσεις τις οποίες διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία και είναι χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, καθώς και σε εκτάσεις χαρακτηρισμένες αγροί. Αφορά μια περιοχή όπου η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη, σε ένα ουσιαστικά παρθένο δάσος. Στην περιοχή υπάρχουν 3 είδη προστατευόμενων ειδών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.

Τα σωματεία και οι φορείς χαρακτηρίζουν παράλληλα κοροϊδία τα δήθεν τεράστια οφέλη που διαφημίζονται για την τοπική κοινωνία και σημειώνουν: «Ιδιαίτερα σε μια φτωχή περιοχή όπως ο δήμος Μύκης, θα είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που θα πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, η όχληση από τον θόρυβο των ανεμογεννητριών καταστρέφει την ποιότητα ζωής των οικισμών (η απόσταση του πάρκου είναι 1 χιλιόμετρο από τουλάχιστον 3 οικισμούς), η καταστροφή της φυσικής ομορφιάς θα είναι μόνιμη, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτές μετά το πέρας του έργου έχει αποφασιστεί να είναι 8-10».

Παράλληλα, τα σωματεία αναφέρονται στις αρνητικές συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί σε μια σειρά περιοχές της χώρας όπου προχωρά η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων: «Αλλοιώνεται σημαντικά το φυσικό περιβάλλον από τη χάραξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων που καταστρέφουν οικοσυστήματα, την κατάληψη των βουνοκορφών, ενώ από την άλλη ακόμα και η άμεση χρηματοδότηση και οι ευκολίες που δίνονται για την εκτέλεση αυτών των έργων αφήνουν ένα μεγάλο κενό, γιατί κανείς δεν χρηματοδοτεί, δεν ελέγχει τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική προστασία και τη μείωση των βιομηχανικών ρύπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ανεμογεννήτριες θα αξιοποιηθούν για 20 χρόνια, ενώ τα τσιμέντα, οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες, θα παραμείνουν στη θέση».

«Το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή πρέπει να αποτραπεί! Λέμε ΟΧΙ στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών! Φτηνό ρεύμα για όλο τον λαό!», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας, καθώς από το 2005 που ξεκίνησαν οι έλεγχοι, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Κύρια πηγή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων θεωρείται η καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχημάτων.

Σε δήλωσή του ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλεί τον λαό και τη νεολαία να μπουν μπροστά στον αγώνα και μαζί με το ΚΚΕ να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας.

Οπως αναφέρει, «το ΚΚΕ, όπως έκανε και όλο το προηγούμενο διάστημα, μπαίνει μπροστά μαζί με τα σωματεία και τους φορείς που αγωνίζονται και διεκδικεί μέτρα για τον δραστικό περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, με αιχμή το πρόβλημα της ρύπανσης - δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων.

Ακόμα, διεκδικεί άμεση αναβάθμιση του ΟΑΣΘ με προσωπικό και σύγχρονα οχήματα, ολοκλήρωση και επέκταση του Μετρό και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και τη μείωση των εκπεμπόμενων καυσαερίων.

Αμεση αναβάθμιση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, με εμβληματικό το παράδειγμα της ΔΕΘ, που πρέπει να μετατραπεί σε πάρκο. Προστασία και οικολογική αναβάθμιση του Σέιχ Σου, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και αποτελεί στην πραγματικότητα τον μοναδικό πνεύμονα της πόλης.

Ενίσχυση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ουσιαστική ενημέρωση των κατοίκων, ιδιαίτερα της σχολικής κοινότητας και των γονιών.

Αμεσες προσλήψεις επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στελέχωση και χρηματοδότηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Επιδημιολογικές έρευνες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού από τους αέριους ρύπους, ξεκινώντας από τις περιοχές που γειτνιάζουν με βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, για εξασφάλιση φτηνής Ενέργειας για τον λαό, ώστε εκτός των άλλων να μην υποχρεώνονται χιλιάδες νοικοκυριά σε λύσεις ανάγκης, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Αυτά είναι μέτρα που μπορεί να διεκδικήσει μόνο ο λαός με τον αγώνα του. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι στον ΟΚΑΝΑ

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και την ενίσχυση του Οργανισμού με άμεσες προσλήψεις νέου, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Οι προκηρύξεις υπ' αριθμ. 6031 και 6032 και 6033 και 6034 και 6035 και 6036 και 6037 / 21-11-2022 και 5663 / 8-11-2022 αφορούν την πλήρωση θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών για τις ειδικότητες Κοινωνικών Λειτουργών (ΤΕ και ΠΕ), Ψυχολόγων, Νοσηλευτών (ΠΕ και ΤΕ), Ειδικών Θεραπευτών, Ψυχιάτρων και Φαρμακοποιών. Η πορεία της διαδικασίας έως σήμερα έχει συνοδευτεί από δεκάδες ενστάσεις υποψηφίων, παρέμβαση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, καταγγελίες εργαζομένων του Οργανισμού σχετικά με την αναξιοκρατία και αδιαφάνεια της διαδικασίας». Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ανάμεσα σε άλλα: «Η Επιτροπή Επιλογής δεν δημοσιοποίησε, ως όφειλε, προσωρινό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων βάσει της μοριοδότησής τους, που να προκύπτει από τα τυπικά και εκπαιδευτικά προσόντα και την εργασιακή τους εμπειρία πριν τους καλέσει στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να μη γνωρίζουν τη σειρά κατάταξής τους και να στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα ένστασης για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ξεχωριστή μοριοδότηση για τα παραπάνω προσόντα δόθηκε μόνο ατομικά σε όσους υποψήφιους τη διεκδίκησαν, εφόσον όμως ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της συνέντευξης.

Ενστάσεις υποψηφίων στοιχειοθετούν λάθη και παραλείψεις στον υπολογισμό των τυπικών προσόντων, αλλά και αυθαίρετες αλλαγές στη μοριοδότηση της συνέντευξης κατά τον επανυπολογισμό τους από την Επιτροπή μετά την ένσταση και χωρίς να επαναληφθεί κάποια διαδικασία.

Στη διαδικασία της συνέντευξης δεν κλήθηκαν οι 10 πρώτοι εκ των υποψηφίων, όπως ορίζουν οι προκηρύξεις, αλλά ένας τεράστιος όγκος συμμετεχόντων, ενώ άλλοι υποψήφιοι που πληρούν τα τυπικά προσόντα, έχουν προϋπηρεσία στον Οργανισμό και δεν αποκλείστηκαν για άλλους λόγους, δεν κλήθηκαν καθόλου για συνέντευξη, χωρίς καμία αιτιολογία».

Αφού αναφέρονται και άλλες παραλείψεις, η Ερώτηση καταλήγει:

«Το ΚΚΕ απαιτεί:

- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και να ενισχυθούν όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού με άμεσες προσλήψεις νέου, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις ανάγκες.

- Να ακυρωθεί η συγκεκριμένη διάτρητη διαδικασία προσλήψεων και να αποζημιωθούν όσοι υποψήφιοι αναγκάστηκαν να κινηθούν νομικά».

ΔΙΚΗ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ
Κατατέθηκαν μηνύσεις κατά γιατρών

Δεκτό ομόφωνα έγινε από το δικαστήριο το αίτημα του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας, για την κλήτευση της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά ως μάρτυρα στη δίκη που συνεχίζεται. Το δικαστήριο αποδέχθηκε επίσης με ομόφωνη απόφαση και το σκέλος που αφορούσε την ανάγνωση στην παρούσα δίκη της κατάθεσής της στην ανάκριση για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα, στην οποία σύμφωνα με τον συνήγορο της κατηγορουμένης, Αλ. Κούγια, διαψεύδει τους γιατρούς του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου.

Η Ράνια Κελεσίδου, ειδικευόμενη στο ίδιο νοσοκομείο κατά τον χρόνο νοσηλείας της Τζωρτζίνας τον Απρίλιο του 2021, όπου το παιδί υπέστη ανακοπή από την οποία έμεινε τετραπληγικό, είπε ότι «αν υπήρχε καρδιακή νόσος στην Τζωρτζίνα που εμείς δεν εντοπίσαμε, θα έπρεπε να βρεθεί μετά». Οπως κατέθεσε, εξέτασε την Τζωρτζίνα και κατά τη μέρα της εισαγωγής της στο νοσοκομείο αλλά και τις επόμενες ημέρες, και από την εξέταση που έκανε, δεν βρήκε κάτι. «Μας προβλημάτισε πως το παιδί δεν είχε τίποτα και υπέστη ανακοπή», σημείωσε.

Η δε Α. Καράτζα, που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα, σε δηλώσεις σε ΜΜΕ υποστηρίζει ότι η ανακοπή δεν είχε ως αίτιο κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Επίσης η παιδίατρος του Καραμανδάνειου, Λαμπρινή Βίτσα, κατέθεσε ότι εξέτασε την Τζωρτζίνα την επομένη της εισαγωγής της στο νοσοκομείο αλλά και το πρωί της Κυριακής, πριν το επεισόδιο ανακοπής. Μάλιστα, ήταν παρούσα και κατά τη διαδικασία της ανάνηψης χωρίς όμως να συμμετάσχει σε αυτήν, παρατηρώντας ωστόσο πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν «ψύχραιμη όταν βγήκε το παιδί με το φορείο μετά την ανάνηψη από θάλαμο». Το μεσημέρι πριν την ανακοπή η 9χρονη Τζωρτζίνα ήταν καλά και έπαιζε στο τάμπλετ, ανέφερε και αυτή η γιατρός.

Να σημειωθεί ότι ο συνήγορος υπέβαλε μήνυση σε βάρος των παιδιάτρων του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου για σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο, ψευδή βεβαίωση και ψευδή κατάθεση.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα...

Η διοίκηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της παράταξης της ΝΔ, δεν κρατά ούτε τα προσχήματα και παρότι υπάρχει κυβερνητική Υπουργική Απόφαση που άρει τα μέτρα για την πανδημία, επέμεινε χθες σε συνεδρίαση με μεικτό τρόπο, δηλαδή διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τοποθέτηση του εκπροσώπου της, Στέλιου Μπενετάτου, για άλλη μια φορά επεσήμανε ότι είναι πρόκληση η στάση αυτή της διοίκησης σήμερα, που δεν υπάρχει ούτε καν πρόσχημα, απαίτησε ως μοναδικό τρόπο διεξαγωγής ΔΣ τη διά ζώσης συνεδρίαση με την παρουσία όλων των περιφερειακών συμβούλων και αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Το ίδιο έπραξαν και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εκτός από τα «εξαπτέρυγα» της παράταξης του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ