Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΞΑΝΘΗΣ
Η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Μώσσης δεν θα περάσει!

Στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων τα δάση
Στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων τα δάση
Την αντίθεσή τους στην άναρχη εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε περιοχή της Ξάνθης δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι».

Το τεράστιο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στις Δημοτικές Κοινότητες Θερμών, στις Σάτρες και στον δήμο Μύκης, στη θέση Μώσσης, θα απαρτίζεται από 33 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων, ενώ σχεδιάζεται να ανασκαφούν 70.000 κ.μ. και να τσιμεντωθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών, καθώς επίσης διάνοιξη 24 χιλιομέτρων δρόμου και αξιοποίηση 175 στρεμμάτων. Μάλιστα, η τοποθεσία εγκατάστασης του αιολικού σταθμού βρίσκεται σε εκτάσεις τις οποίες διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία και είναι χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, καθώς και σε εκτάσεις χαρακτηρισμένες αγροί. Αφορά μια περιοχή όπου η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη, σε ένα ουσιαστικά παρθένο δάσος. Στην περιοχή υπάρχουν 3 είδη προστατευόμενων ειδών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.

Τα σωματεία και οι φορείς χαρακτηρίζουν παράλληλα κοροϊδία τα δήθεν τεράστια οφέλη που διαφημίζονται για την τοπική κοινωνία και σημειώνουν: «Ιδιαίτερα σε μια φτωχή περιοχή όπως ο δήμος Μύκης, θα είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που θα πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, η όχληση από τον θόρυβο των ανεμογεννητριών καταστρέφει την ποιότητα ζωής των οικισμών (η απόσταση του πάρκου είναι 1 χιλιόμετρο από τουλάχιστον 3 οικισμούς), η καταστροφή της φυσικής ομορφιάς θα είναι μόνιμη, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτές μετά το πέρας του έργου έχει αποφασιστεί να είναι 8-10».

Παράλληλα, τα σωματεία αναφέρονται στις αρνητικές συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί σε μια σειρά περιοχές της χώρας όπου προχωρά η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων: «Αλλοιώνεται σημαντικά το φυσικό περιβάλλον από τη χάραξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων που καταστρέφουν οικοσυστήματα, την κατάληψη των βουνοκορφών, ενώ από την άλλη ακόμα και η άμεση χρηματοδότηση και οι ευκολίες που δίνονται για την εκτέλεση αυτών των έργων αφήνουν ένα μεγάλο κενό, γιατί κανείς δεν χρηματοδοτεί, δεν ελέγχει τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική προστασία και τη μείωση των βιομηχανικών ρύπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ανεμογεννήτριες θα αξιοποιηθούν για 20 χρόνια, ενώ τα τσιμέντα, οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες, θα παραμείνουν στη θέση».

«Το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή πρέπει να αποτραπεί! Λέμε ΟΧΙ στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών! Φτηνό ρεύμα για όλο τον λαό!», τονίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ