Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας, καθώς από το 2005 που ξεκίνησαν οι έλεγχοι, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Κύρια πηγή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων θεωρείται η καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχημάτων.

Σε δήλωσή του ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλεί τον λαό και τη νεολαία να μπουν μπροστά στον αγώνα και μαζί με το ΚΚΕ να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας.

Οπως αναφέρει, «το ΚΚΕ, όπως έκανε και όλο το προηγούμενο διάστημα, μπαίνει μπροστά μαζί με τα σωματεία και τους φορείς που αγωνίζονται και διεκδικεί μέτρα για τον δραστικό περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, με αιχμή το πρόβλημα της ρύπανσης - δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων.

Ακόμα, διεκδικεί άμεση αναβάθμιση του ΟΑΣΘ με προσωπικό και σύγχρονα οχήματα, ολοκλήρωση και επέκταση του Μετρό και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και τη μείωση των εκπεμπόμενων καυσαερίων.

Αμεση αναβάθμιση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, με εμβληματικό το παράδειγμα της ΔΕΘ, που πρέπει να μετατραπεί σε πάρκο. Προστασία και οικολογική αναβάθμιση του Σέιχ Σου, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και αποτελεί στην πραγματικότητα τον μοναδικό πνεύμονα της πόλης.

Ενίσχυση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ουσιαστική ενημέρωση των κατοίκων, ιδιαίτερα της σχολικής κοινότητας και των γονιών.

Αμεσες προσλήψεις επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στελέχωση και χρηματοδότηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Επιδημιολογικές έρευνες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού από τους αέριους ρύπους, ξεκινώντας από τις περιοχές που γειτνιάζουν με βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, για εξασφάλιση φτηνής Ενέργειας για τον λαό, ώστε εκτός των άλλων να μην υποχρεώνονται χιλιάδες νοικοκυριά σε λύσεις ανάγκης, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Αυτά είναι μέτρα που μπορεί να διεκδικήσει μόνο ο λαός με τον αγώνα του. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ