ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκρηκτική η κατάσταση των σχολικών κτιρίων

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«

Τα σχολεία των παιδιών μας εκπέμπουν SOS», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας στη δημοσιότητα μέσω συνέντευξης Τύπου χτες μια ενδεικτική εικόνα από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές υποδομές.

Σχολικά κτίρια παλιά, ενοικιαζόμενα, άλλα χτυπημένα από τον σεισμό στην Αττική, χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Προσχολική Αγωγή σε κοντέινερ και με συστεγάσεις με άλλα σχολεία. Κτίρια που φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό μαθητών από αυτόν για τον οποίο είναι κατασκευασμένα. Δομές Ειδικής Αγωγής που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται όχι απλά στις αυξημένες ανάγκες, αλλά ούτε στις στοιχειώδεις. Η Ομοσπονδία παρουσίασε εικόνες από τα παραπάνω αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη για σύγχρονη, ασφαλή σχολική στέγη. «Οι εξελίξεις, τόσο μετά το ατύχημα στις Σέρρες όσο και με τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, μας υποχρεώνουν να θέσουμε επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας της σχολικής στέγης», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Βαλαβάνη. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα ουσιαστικοί έλεγχοι όλων των σχολικών κτιρίων, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας - με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο - και να δρομολογηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η κατασκευή νέων, σύγχρονων αντισεισμικών σχολικών κτιρίων, που να καλύπτουν πλήρως τις σημερινές παιδαγωγικές ανάγκες.

Επίσης, αναδείχθηκε ότι μια σειρά προβλήματα στα σχολεία αποτελούν συνέπειες της χρόνιας υποχρηματοδότησης και σχεδόν ανύπαρκτης ουσιαστικής συντήρησης των σχολικών μονάδων. Τονίστηκε παράλληλα το ζήτημα της διάχυσης ευθυνών για τις υποδομές των σχολείων μετά τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ, τη μετατόπιση της κεντρικής ευθύνης του κράτους για τα σχολεία στους δήμους και άλλους φορείς, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την κερδοσκοπία επιχειρηματικών - κατασκευαστικών ομίλων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας μίλησε επίσης για τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι γονείς, επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες και επιτρέπουν οι σύγχρονες δυνατότητες να έχει ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο, εξασφαλίζοντας ασφάλεια αλλά και όλες τις απαιτούμενες υποδομές και εξοπλισμό για την πρόσβαση, τη μάθηση, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών του.

«Το βασικό και κύριο είναι ότι για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει γενναία χρηματοδότηση και πολιτική με κεντρικό σχέδιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη. Εμείς ως γονείς με τη μαζικοποίηση των Συλλόγων Γονέων, των Ενώσεων, των Ομοσπονδιών, με την κοινή δράση με μαθητές και εκπαιδευτικούς διεκδικούμε τα παραπάνω», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

  • Αναλυτικά στοιχεία από τη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με εκπροσώπους Γεωπονικών Τμημάτων και Σχολών

Με εκπροσώπους Γεωπονικών Τμημάτων και Σχολών συναντήθηκε προχθές Τρίτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και τις Αφροδίτη Κτενά και Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλη του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ. Μαζί τους συναντήθηκαν οι Νίκος Κατσαράκης, πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Αναστάσιος Τσίνας, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η Αλεξάνδρα Παυλούδη, πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ, οι οποίοι εκπροσωπούν το σύνολο των Γεωπονικών Τμημάτων και Σχολών που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την επαγγελματική αναγνώριση και κατοχύρωση των πτυχίων τους.

Οι εκπρόσωποι των σχολών αναφέρθηκαν στη μεγάλη έκταση που έχει το πρόβλημα της επαγγελματικής αναγνώρισης και κατοχύρωσης των πτυχίων τους, τονίζοντας ότι είναι ήδη χιλιάδες οι απόφοιτοι που δεν μπορούν να εργαστούν στο αντικείμενο που σπούδασαν, αλλά και στο γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουν κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις.

Και από τις δύο πλευρές εκτιμήθηκε ότι το άρθρο 126, το οποίο εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» της κυβέρνησης, δείχνει την πρόθεσή της να μη λύσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα αλλά κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων να «κερδίσει χρόνο».

Αναδείχθηκε ότι με το εν λόγω άρθρο απομακρύνεται ακόμα περισσότερο μια δίκαιη λύση, αφού τίθενται νέες προϋποθέσεις για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων, όπως η σύμφωνη γνώμη του ΓΕΩΤΕΕ και η εκ νέου αξιολόγηση και πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ. Επίσης ότι η μη ονομαστική αναφορά στο ίδιο άρθρο των Σχολών και των Τμημάτων που βρίσκονται «στον αέρα», αλλά η διατύπωσή τους σαν σε σωρό «νέων» Τμημάτων, δείχνει την κατεύθυνση να αναπαράγεται και να διαιωνίζεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «νέα» και «παλιά», η κατηγοριοποίηση Σχολών, Τμημάτων, Ιδρυμάτων, αλλά και αποτυπώνει το ενδεχόμενο για «νέα αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη», δηλαδή νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων.

Από την πλευρά του ΚΚΕ αναδείχθηκε ότι είναι το μόνο κόμμα που προτείνει και παλεύει για πραγματικά ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς κατηγοριοποιήσεις στο εσωτερικό της, με το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, ενώ εκφράστηκε η στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και των διδασκόντων.

Τονίστηκε επίσης ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τόσο με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όσο και με τη δράση των Οργανώσεών τους στις σχολές, πρωτοστατούν στην οργάνωση και στήριξη της αγωνιστικής διεκδίκησης ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων για επαγγελματική κατοχύρωση και αναγνώριση των πτυχίων.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Συναυλίες για το έγκλημα στα Τέμπη

Με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε, δεν "πάμε και όπου βγει"! Κάνουμε την οργή αγώνα για την ανατροπή», φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διοργανώνουν συναυλία για το έγκλημα στα Τέμπη, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δίνοντας συνέχεια στην πολύμορφη δράση τους με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Στη συναυλία, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν: Tiny Jackal, Μιρέλα Πάχου, Μάγδα Βαρούχα, Midnight Sorbet κ.ά.

Στον Πειραιά

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά οργανώνει συναυλία με σύνθημα «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, η νέα γενιά δε σας συγχωρεί», το Σάββατο 1 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Σε συμμετοχή καλεί και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στον Βόλο

Αντίστοιχα στον Βόλο, με σύνθημα «Τραγουδάμε για να ανασάνουμε, τραγουδάμε για να κερδίσει η ζωή!», οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης διοργανώνουν συναυλία για το έγκλημα στα Τέμπη, τονίζοντας: «Το έγκλημά τους δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε γι' αυτό!».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απρίλη, στις 9 μ.μ., έξω από τον ΟΣΕ και τη διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων - Μηχανικών, Φυτικής Παραγωγής (Γεωπονίας) και Οικονομικού.

Φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη η πρόταση της «Πανσπουδαστικής»

Καταγγέλλει την προσπάθεια της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να μπλοκάρει τις εκλογές

Οι φοιτητικές εκλογές να διεξαχθούν την Τετάρτη 10 Μάη, ώστε όλοι οι φοιτητές να μπορούν να συμμετάσχουν, να εκφραστούν, να ενισχύσουν τους συλλόγους τους και να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική για τις σπουδές και τη ζωή τους, προτείνει η «Πανσπουδαστική ΚΣ» ως πρώτη δύναμη και με βάση τα δεδομένα (βουλευτικές εκλογές στις 21/5, εαρινή εξεταστική στα τέλη Μαΐου).

Παράλληλα καταγγέλλει την κυβερνητική παράταξη, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που επιδιώκει να μπλοκάρει τη διεξαγωγή τους, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει ημερομηνία μέσα στην περίοδο της εαρινής εξεταστικής, που εμποδίζει τη συμμετοχή φοιτητών, υπονομεύοντας την ίδια τη διαδικασία, προφανώς φοβούμενη τη μαζική τιμωρία της για την στάση που έχει κρατήσει.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας καλούν όλους τους φοιτητές να καταδικάσουν την απαράδεκτη στάση της ΔΑΠ. Καλούν τις υπόλοιπες παρατάξεις (ΠΑΣΠ, «Δίκτυο/Bloco», ΕΑΑΚ) να μη συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της ΔΑΠ και να συμφωνήσουν να ανακοινωθεί άμεσα η πραγματοποίηση των εκλογών στη μοναδική πιθανή ημερομηνία, στις 10 Μάη.

Σημειώνουν πως «οι φοιτητικές εκλογές είναι υπόθεση των φοιτητών! Θα γίνουν κανονικά και θα στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Θα πραγματοποιηθούν με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και διαφάνεια, με ανοιχτές σχολές (και όχι περίοδο εξεταστικής), ώστε να έχουν όλοι οι φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν μέρος χωρίς εμπόδια.

Στις φοιτητικές εκλογές

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

1η δύναμη ξανά η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας!».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κινητοποιήσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται μια σειρά Φοιτητικοί Σύλλογοι Τμημάτων που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ, όπου παραμένει «στον αέρα» η επαγγελματική τους κατοχύρωση.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα στη 1 μ.μ. γίνεται συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία καλούν οι Σύλλογοι: ΣΕΤΠ, ΣΕΤ, ΣΜΗΧ του ΠΑΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΜΗΧ, ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ και ΣΜΗΧ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Επίσης, στη Λάρισα οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας - Αγροτεχνολογιας και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν σε νέα κινητοποίηση σήμερα, με αιχμή την επαγγελματική τους κατοχύρωση, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Χθες, στο μεταξύ, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων από Γεωπονικές Σχολές της Αρτας, της Λάρισας, της Καλαμάτας και της Κρήτης είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά και τον υφυπουργό Παιδείας Α. Συρίγο. Οι φοιτητές εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με το άρθρο 126 για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των γεωτεχνικών, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν ότι αυτό θα ψηφιστεί ως έχει σήμερα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η ΤΟ Καβάλας της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στην καφετέρια «Κισμέτ» στην Καβάλα, με τίτλο: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, κάνουμε την οργή δύναμη ανατροπής με ισχυρό ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σταύρος Σταμούλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

Ακόμα, εκδηλώσεις οργανώνει η ΚΝΕ στις πόλεις της Θεσσαλίας το Σάββατο 1 Απρίλη. Συγκεκριμένα:

  • Στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα «Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες για να κερδίσει η ζωή». Θα μιλήσει ο Δαμιανός Μπαλασούλης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ.
  • Στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ, με σύνθημα «Διεκδίκηση. Στον δρόμο για την ανατροπή. Στο τέλος θα κερδίσει η ελπίδα και η ζωή». Θα μιλήσει ο Λαυρέντης Κουρελάς, Γραμματέας του ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ.
  • Στα Τρίκαλα, στο καφέ «Σουίτα», με σύνθημα «Διεκδίκηση. Στον δρόμο για την ανατροπή. Στο τέλος θα κερδίσει η ελπίδα και η ζωή». Θα μιλήσει ο Γιώργος Καϊκής, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ