ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γυναικείοι «μύθοι» στην Ανδρο

ΑΝΔΡΟΣ (της απεσταλμένης μας Ηλιάνας ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ).-

Ανοίγει σήμερα για το κοινό η μεγάλη έκθεση «Τουλούζ Λοτρέκ: Ο μύθος της γυναίκας», που φιλοξενεί το «Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» στην Ανδρο. Εκατόν τριάντα πέντε έργα, συνθέτουν το «πανόραμα» της δημιουργίας του Λοτρέκ. Του καλλιτέχνη που παρότι πέθανε μόλις 37 χρόνων, υπήρξε από τους πρωτεργάτες του μοντερνισμού, δίνοντας νέα τροπή στην ιστορία της τέχνης. Οι 15 ελαιογραφίες, τα σχέδια, και τα χαρακτικά που εκτίθενται, προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ολλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Οπως ανέφερε χτες ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου, Κυριάκος Κουτσομάλλης, «έμφαση δίνεται στο χαρακτικό έργο του Λοτρέκ, ο οποίος υπήρξε βασικός ανανεωτής της χαρακτικής. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπες λιθογραφίες, σπάνιας έκδοσης, οι οποίες ανήκουν στη σπουδαία συλλογή Γκέρστενμπεργκ».

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο επισκέπτης της έκθεσης ενημερώνεται για τη ζωή του καλλιτέχνη, μέσα από ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τη ζωή του.

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τις θεματικές ενότητες: «Ο Λοτρέκ και η παρισινή νύχτα», «Η δημιουργία πορτρέτων στην ύπαιθρο», «Η εικονογραφία του ύπνου». Επίσης, ο Λοτρέκ και η σειρά «Εκείνες» (1895) με θέμα τις γυναίκες του αγοραίου έρωτα των παρισινών οίκων ανοχής, όπου έμενε για μεγάλα διαστήματα την περίοδο 1892-1895. Τέλος, η ενότητα: «Ο Λοτρέκ και η Ιβέτ Γκίλμπερτ», (περίφημη τραγουδίστρια των παρισινών καφέ - σαντάν).

Μία αντίστοιχη πλευρά της μεγάλης έκθεσης του Λοτρέκ, στην ελληνική όμως εικαστική δημιουργία, παρουσιάζει η έκθεση «Ο μύθος της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική (1930-2000)», σε επιμέλεια Χάρη Καμπουρίδη. Εκτίθενται είκοσι εννέα έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων: Μόραλη, Βασιλείου, Γουναρόπουλου, Εγγονόπουλου, Μπουζιάνη, Μπουλγουρά, Νικολάου, Σικελιώτη, Στέρη, Δρούγκα, Καρά, Μπότσογλου, Μυταρά, Ξένου, Παύλου, Φασιανού, Σκουλάκη, Σπεράντζα, Σάμιου, Ψυχοπαίδη, Ζαχαριουδάκη, Ρόρρη, Παντελιά, Σακαγιάν, Φειδάκη κ.ά.

Σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου, πραγματοποιείται συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού με θέμα: «Η γυναίκα στην τέχνη του 20ού αιώνα». Μιλούν: Αντώνης Κωτίδης (ιστορικός τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ), Πέτρος Μαρτινίδης (επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ) και η σκηνοθέτιδα Αντουανέτα Αγγελίδη. Συντονίζει η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

Σημειώνουμε ότι οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν ως τις 23 Σεπτέμβρη.

Λεύκωμα... «μνημόσυνο» για τη Μεσογαία

«Μνημόσυνο» (πολυτελείας, αφού έγινε στην «Αίγλη» του Ζαππείου) για τον χαμένο για πάντα τεράστιο, μακραίωνο αρχαιολογικό πλούτο των Σπάτων, από και προς χάριν της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ», ήταν η προχτεσινοβραδινή παρουσίαση του λευκώματος «Μεσογαία - Ιστορία και Πολιτισμός των Μεσογείων Αττικής». Εκδότης του τόμου η εταιρία, δείχνοντας έτσι την «αρχαιοφιλία» της και εγκαινιάζοντας με την - «αφιερωμένη στους κατοίκους των Μεσογείων» - έκδοση «την πολιτιστική δράση», όπως είπε ο πρόεδρός της Χ. Σταματόπουλος.

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία.., το «πικρό ποτήρι» της παρουσίασης του τόμου το ήπιαν ως ομιλητές οι αρχαιολόγοι -συγγραφείς του:

Ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, επιμελητής του όλου έργου, Χρήστος Ντούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνολική επιστημονική εργασία για την έκδοση, ιδιαιτέρως στη μελέτη, το «κύκνειο άσμα» της λαογράφου - κοινωνιολόγου Μαρίας Μιχαήλ -Δέδε για τη λαογραφική παράδοση στην περιοχή (η λαογράφος πέθανε πρόσφατα) και ως παρηγορία, είπε «η έκδοση ενός βιβλίου είναι καθ' αυτή πολιτιστικό γεγονός. Η έκδοση ενός βιβλίου για τον πολιτισμό είναι κάτι παραπάνω». Η Ολγα Αποστολοπούλου -Κακαβογιάννη (επιμελήτρια αρχαιοτήτων), στον τόμο γράφει για τη Μεσογαία στην εποχή του Χαλκού και στους Γεωμετρικούς χρόνους και αποδεικνύει ότι ένας τουλάχιστον πρώιμος οικισμός στη Μεσογαία (τον «έφαγε» το αεροδρόμιο) ταυτίζεται με τον μύθο του Κέκροπα. Η επιμελήτρια, η οποία επί πολλά χρόνια κοπίασε για τις αρχαιότητες της περιοχής, στην ομιλία της αναφέρθηκε στη ζωή, τον ακμαίο πολιτισμό και το μόχθο του ανθρώπου στα Μεσόγεια από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα και τόνισε «αυτό το βιβλίο είναι σα να γράφτηκε εις μνήμην της Μεσογαίας που δεν υπάρχει πια». Η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νάγια Πολυχρονάκου - Σγουρίτσα αναφέρθηκε (όπως και τα κείμενά της) στα ευρήματα της Μυκηναϊκής και υστερομυκηναϊκής περιόδου. Ο προϊστάμενος της Β` Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεώργιος Στάινχάουερ (η μελέτη του αφορά στην Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Μεσογαία), σημειώνοντας ότι «Το Ζάγανι το χάσαμε» («φαγώθηκε» ο μεγάλος προϊστορικός οικισμός στο Ζάγανι και ίσως την ίδια τύχη θα έχει ο μικρός που διασώζεται ακόμα σ' ό,τι απόμεινε από το λόφο), μελαγχολικά είπε «το βιβλίο αυτό δεν είναι, δεν πρέπει να 'ναι, μια ευκαιρία μνημοσύνου για τη χαμένη Μεσογαία» και ομολόγησε «δεν είναι το βιβλίο που θα 'θελα να 'χω γράψει». Η βυζαντινολόγος Ελένη Γκίνη -Τσοφοπούλου αναφέρθηκε (όπως και η μελέτη της) στα Χριστιανικά και Οθωμανικά χρόνια και κατέληξε: «Σήμερα, αρχή του 21ου αιώνα, είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε με τα μεγάλα έργα στα Μεσόγεια. Εμείς αγρυπνούμε».


Α. Ε.

«Σίγησε» η κιθάρα του θρυλικού Τζον Λι Χούκερ

Ο 83χρονος κιθαρίστας Τζον Λι Χούκερ, θρυλική μορφή των μπλουζ, πέθανε χτες, στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς κοιμόταν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του περιβάλλοντός του, σημειώνοντας πως ο θάνατός του ήταν αναπάντεχος. Κι αυτό, γιατί παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο μεγάλος κιθαρίστας συνέχιζε να δίνει συναυλίες. Και ήταν γεγονός πως «τον διασκέδαζε να παίζει μουσική και να τη μοιράζεται με τους ανθρώπους». Αυτό έκανε για τελευταία φορά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ξεσηκώνοντας το ακροατήριό του.

Στο Λονδίνο η ύδραυλις

Συναυλία και παρουσίαση της αρχαίας υδραύλεως, του μουσικού οργάνου που ανακαλύφθηκε στο Δίον (1992), θα πραγματοποιηθεί στο «Κουίν Ελίζαμπεθ Χολ» του Λονδίνου στις 25/6. Η ύδραυλις εφευρέθηκε στην Αλεξάνδρεια από τον Ελληνα μηχανικό Κτησίβιο (1ος αι. π.Χ.). Είναι το πρώτο όργανο με πληκτρολόγιο και αποτελεί τον πρόγονο του εκκλησιαστικού οργάνου. Ανακαλύφθηκε στο Δίον από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και ανακατασκευάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Δ. Παντερμαλής και Βασίλης Καρασμάνης. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Σπύρο Σακκά και Πάνο Βλαγκόπουλο, με μουσικά ακούσματα από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ελληνική μουσική.

Πνίγουν... το βιβλίο

Την «έντονη διαμαρτυρία» του εκφράζει προς τους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών και Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών για τις τελευταίες αυξήσεις στα ταχυδρομικά τέλη στην αποστολή δεμάτων, οι οποίες ισχύουν από 11/6.

Ο Σύλλογος σημειώνει πως οι αυξήσεις αυτές ακολούθησαν τις αυξήσεις του περασμένου χρόνου και, απευθυνόμενος στους υπουργούς, υπογραμμίζει πως «η απόφασή σας αυτή θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στην κυκλοφορία των βιβλίων».

Ο Σύλλογος εκφράζει ιδιαίτερη αγανάκτηση για την αύξηση στα δέματα προς Κύπρο, αύξηση που «απαγορεύει ουσιαστικά την κυκλοφορία του ελληνικού βιβλίου στην Κύπρο, γιατί πολλές φορές τα έξοδα αποστολής θα είναι μεγαλύτερα από την αξία των παραγγελθέντων βιβλίων». Ο ΣΕΒΑ λυπάται που η ελληνική πολιτεία βάζει το βιβλίο «στην ίδια θέση με όλα τα εμπορεύματα», δυσχεραίνοντας περισσότερο τη διακίνησή του στο εσωτερικό και στους Ελληνες του εξωτερικού.

«Ζητούμε την ανάκληση των αυξήσεων και την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου για την αποστολή βιβλίων», καταλήγει η επιστολή.

Του έφραξαν το δρόμο

Ηγετική μορφή της σύγχρονης αφρικανικής μουσικής είναι ο Σενεγαλέζος Γιουσού Ν' Ντουρ, που τραγουδά για τη φτώχεια, το ρατσισμό, τη μετανάστευση, τα προβλήματα και όνειρα των συμπατριωτών του. Αυτόν τον καλλιτέχνη, σημαντικότατη προσωπικότητα της χώρας του, δεν μπορέσαμε να τον απολαύσουμε χτες στο Φεστιβάλ «Womad». Η Γαλλική Πρεσβεία στο Ντακάρ αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στον ίδιο και το συγκρότημά του για το Παρίσι. Παρά τις προσπάθειες του «Womad» και του ΥΠΠΟ δεν επετράπη στους καλλιτέχνες να ταξιδέψουν. Η πολιτισμένη (!) Γαλλική Δημοκρατία, την ώρα που αποφάσιζε τη διάκριση του Β. Παπαθανασίου ως Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, έφραζε το δρόμο σ' έναν οικουμενικό καλλιτέχνη. Επειδή ο «ενοχλητικός» λόγος του ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτιστικής «παγκοσμιοποίησης».

Κινηματογράφου απολογισμός

Στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (15/6) ψηφίστηκε ομόφωνα ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2000-2001. Τα βασικά σημεία του απολογισμού είναι:

Τα 1.400.000 εισιτήρια της περιόδου 2000-2001 δείχνουν σταθερή παρακολούθηση από το κοινό των νέων ελληνικών ταινιών. Μεγάλος αριθμός ταινιών υπό παραγωγή: 21 μεγάλου μήκους, 10 ντοκιμαντέρ και 9 μικρού, θα ολοκληρωθούν την περίοδο 2001-2002.

Η περίοδος αυτή παρουσιάζει: Αυξανόμενη κινητικότητα του ιδιωτικού τομέα και χρηματοδότηση της παραγωγής από την ιδιωτική τηλεόραση. Επέκταση της προγραμματικής συμφωνίας ΕΚΚ-ΕΡΤ, με το νέο πρόγραμμα «Ζιζάνιο» (παραγωγή ταινιών για παιδιά και νέους). Λειτουργία του Εργαστηρίου Σεναρίου, με επεξεργασία πολλών σεναρίων μικρού και μεγάλου μήκους. Θετική ανταπόκριση στο «FILMCENTER 2000» (εναλλακτικό δίκτυο διανομής ταινιών, που διαθέτει 6 αίθουσες). Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του ΕΚΚ να δημιουργηθεί Κινηματογραφικός Οργανισμός των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Στις 4/6 στην 3η Συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών αυτών, που έγινε στη Σόφια, υπεγράφη ο Καταστατικός Χάρτης.

H αντιπρόεδρος του ΕΚΚ Δέσποινα Μουζάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη συντήρησης και ψηφιοποίησης του «Κινηματογραφικού Αρχείου του ΕΚΚ» και ένταξής του στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, εξασφάλισης σταθερών πόρων του ΕΚΚ και στην προοπτική ίδρυσης Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο πρόεδρος του ΕΚΚ ο Μ. Ευστρατιάδης επισήμανε τη μεγάλη δραστηριότητα του ΕΚΚ σε Διεθνή Φεστιβάλ και κινηματογραφικά αφιερώματα στο εξωτερικό και στη σημαντική φετινή ελληνική συμμετοχή στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Καννών.

Η Μελίνα Κανά, τραγουδά και σήμερα στην Κω, στο «Καφέ Παράσταση». Με επτά εξαίρετους μουσικούς θα παρουσιάσει τραγούδια του τελευταίου δίσκου της και άλλα κομμάτια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ