Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γυναικείοι «μύθοι» στην Ανδρο

ΑΝΔΡΟΣ (της απεσταλμένης μας Ηλιάνας ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ).-

Ανοίγει σήμερα για το κοινό η μεγάλη έκθεση «Τουλούζ Λοτρέκ: Ο μύθος της γυναίκας», που φιλοξενεί το «Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» στην Ανδρο. Εκατόν τριάντα πέντε έργα, συνθέτουν το «πανόραμα» της δημιουργίας του Λοτρέκ. Του καλλιτέχνη που παρότι πέθανε μόλις 37 χρόνων, υπήρξε από τους πρωτεργάτες του μοντερνισμού, δίνοντας νέα τροπή στην ιστορία της τέχνης. Οι 15 ελαιογραφίες, τα σχέδια, και τα χαρακτικά που εκτίθενται, προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ολλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Οπως ανέφερε χτες ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου, Κυριάκος Κουτσομάλλης, «έμφαση δίνεται στο χαρακτικό έργο του Λοτρέκ, ο οποίος υπήρξε βασικός ανανεωτής της χαρακτικής. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπες λιθογραφίες, σπάνιας έκδοσης, οι οποίες ανήκουν στη σπουδαία συλλογή Γκέρστενμπεργκ».

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο επισκέπτης της έκθεσης ενημερώνεται για τη ζωή του καλλιτέχνη, μέσα από ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τη ζωή του.

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τις θεματικές ενότητες: «Ο Λοτρέκ και η παρισινή νύχτα», «Η δημιουργία πορτρέτων στην ύπαιθρο», «Η εικονογραφία του ύπνου». Επίσης, ο Λοτρέκ και η σειρά «Εκείνες» (1895) με θέμα τις γυναίκες του αγοραίου έρωτα των παρισινών οίκων ανοχής, όπου έμενε για μεγάλα διαστήματα την περίοδο 1892-1895. Τέλος, η ενότητα: «Ο Λοτρέκ και η Ιβέτ Γκίλμπερτ», (περίφημη τραγουδίστρια των παρισινών καφέ - σαντάν).

Μία αντίστοιχη πλευρά της μεγάλης έκθεσης του Λοτρέκ, στην ελληνική όμως εικαστική δημιουργία, παρουσιάζει η έκθεση «Ο μύθος της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική (1930-2000)», σε επιμέλεια Χάρη Καμπουρίδη. Εκτίθενται είκοσι εννέα έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων: Μόραλη, Βασιλείου, Γουναρόπουλου, Εγγονόπουλου, Μπουζιάνη, Μπουλγουρά, Νικολάου, Σικελιώτη, Στέρη, Δρούγκα, Καρά, Μπότσογλου, Μυταρά, Ξένου, Παύλου, Φασιανού, Σκουλάκη, Σπεράντζα, Σάμιου, Ψυχοπαίδη, Ζαχαριουδάκη, Ρόρρη, Παντελιά, Σακαγιάν, Φειδάκη κ.ά.

Σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου, πραγματοποιείται συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού με θέμα: «Η γυναίκα στην τέχνη του 20ού αιώνα». Μιλούν: Αντώνης Κωτίδης (ιστορικός τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ), Πέτρος Μαρτινίδης (επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ) και η σκηνοθέτιδα Αντουανέτα Αγγελίδη. Συντονίζει η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

Σημειώνουμε ότι οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν ως τις 23 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ