ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναταράξεις από τη νέα απόφαση μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής

AP

Σε νέα απόφαση να μειώσουν την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια, από τον Μάη έως τουλάχιστον το τέλος του 2023, προχώρησαν χώρες του ΟΠΕΚ+.

Η απόφαση, που ελήφθη μεταξύ άλλων σε συνεννόηση ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου - Ρωσία και Σαουδική Αραβία - βάζει νέα μεγάλα εμπόδια στα σχέδια διαχείρισης του πολύ υψηλού πληθωρισμού στις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες, ενώ παράλληλα «αδυνατίζει» την προσπάθεια της Δύσης να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις πετρελαίου, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προβλέψεις για νέες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου

Ηδη, μέσα στο τελευταίο 24ωρο οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο ανέβηκαν τουλάχιστον κατά 8% στη Νέα Υόρκη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν κατά 5,17% φτάνοντας στα 79,59 δολάρια το βαρέλι.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τις πιέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες για διατήρηση υψηλών επιτοκίων για ακόμη μεγαλύτερο χρόνο με στόχο τη διαχείριση του πληθωρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων για την αύξηση των κινδύνων γενικευμένων κλυδωνισμών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς το όριο των 100 δολαρίων και πάλι, λαμβάνοντας υπόψη την επαναλειτουργία της Κίνας και τις περικοπές παραγωγής της Ρωσίας ως κίνηση αντιποίνων στις δυτικές κυρώσεις», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Σε «κοινή γραμμή» Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Τον Οκτώβρη του 2022 ο ΟΠΕΚ+ είχε αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, είχε δηλώσει τότε «απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+».

Οι πιέσεις που εντείνουν οι ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα προς τη Σαουδική Αραβία μένουν χωρίς αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και από τη νέα απόφαση του Ριάντ. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια τη μέρα, κάνοντας λόγο για «προληπτικό μέτρο» με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου και τη συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα καταγράφεται ενώ η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγει ένα όλο και πιο σύνθετο παζάρι για την ενίσχυση της θέσης της, όπως δείχνουν και οι επαφές και συμφωνίες της με το Πεκίνο.

Σημειώνεται επίσης ότι λίγο καιρό πριν από την εξέλιξη το σαουδαραβικό μονοπώλιο πετρελαίου «Aramco» είχε ανακοινώσει αύξηση κερδοφορίας μεταξύ 2021 και 2022 κατά 46,5%, αφού από 110 δισ. δολάρια τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 161 δισ.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το Κρεμλίνο δικαιολόγησε τη νέα απόφαση μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια τη μέρα.

Σε μείωση πετρελαϊκής παραγωγής αναμένεται πως θα προβούν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αναμένεται να τη μειώσουν κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν.

Σήμερα το Ενεργειακό Συμβούλιο ΗΠΑ - ΕΕ

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Ενεργειακό Συμβούλιο ΗΠΑ - ΕΕ που συγκροτήθηκε πριν από έναν χρόνο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Z. Μπορέλ, και η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα συμπροεδρεύσουν στη συνεδρίαση μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Ντ. Τερκ.

Στην ατζέντα αναφέρεται ότι περιλαμβάνεται η διασφάλιση της «ενεργειακής ασφάλειας» των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής παραγωγής, με παράλληλη επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης».

Στο μεταξύ, η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη καταγράφει περαιτέρω μείωση τον Μάρτη. Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της «S&P Global» υποχώρησε στις 47,3 μονάδες, από τις 48,5 μονάδες τον Φλεβάρη, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.

«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παραμένει σε ταραγμένα νερά, με τα εργοστάσια να αναφέρουν μείωση στη ζήτηση για προϊόντα για 11ο συνεχή μήνα εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης, πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, στροφής προς τη μείωση των αποθεμάτων και υποτονικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην «S&P Global».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι

Νέα εισβολή σε συνοικία της παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, σκοτώνοντας δύο νεαρούς Παλαιστίνιους, μέλη της νέας ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης «Φωλιά του Λιονταριού», ανεβάζοντας σε 95 τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά από την αρχή του 2023.

Νεκροί είναι ο Μοχάμεντ αλ Χάλακ και ο Μοχάμεντ Αμπού αλ Μπακρ, ενώ πάνω από 50 κάτοικοι της συνοικίας, που πολιορκήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, είχαν προβλήματα από τα χημικά.

Την Παρασκευή η οικογένεια του 26χρονου Ισραηλινού Αραβα φοιτητή Μοχάμεντ αλ Ασίμπι, ο οποίος την ίδια μέρα σκοτώθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικούς στην πλατεία Τεμενών, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απέρριψε ως αβάσιμες τις δικαιολογίες των αστυνομικών ότι τάχα επιχείρησε να τους επιτεθεί και γι' αυτό τον σκότωσαν.

Ο άδικος χαμός του προκάλεσε, κατά τη μεσημεριανή προσευχή της δεύτερης Παρασκευής του Ραμαζανιού, τη συγκέντρωση τεράστιου πλήθους προσκυνητών, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Εγκρίθηκε η πρόταση για ισραηλινή Εθνοφρουρά

Την Κυριακή το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενέκρινε και τυπικά την απόφαση για τη συγκρότηση μίας νέας δύναμης, της Εθνοφρουράς, που θα απαρτίζεται από 1.800 άτομα τα οποία θα υπακούν στις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (στο παρελθόν καταδικάστηκε πολλές φορές για εξτρεμισμό, τρομοκρατία και ρατσισμό).

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ αποδοκίμασε τη συγκρότηση της νέας δύναμης ασφαλείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για την «εξτρεμιστική φαντασίωση παραληρηματικών ανθρώπων». Εναντιώθηκε επίσης στις περικοπές των πόρων άλλων υπουργείων ώστε να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης της Εθνοφρουράς.

Αυτά ενώ χτες πρώην υπουργοί Αμυνας ζήτησαν από τον Νετανιάχου να ανακαλέσει την απόφασή του για αποπομπή του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ - είχε διαφωνήσει με το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση - μετά την ανακοίνωση ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι νεωτέρας, για λόγους ασφαλείας.

Η πρόσφατη απόφαση του Νετανιάχου να αναστείλει κοινοβουλευτικά τη διαδικασία του νομοσχεδίου, ώστε να δοθεί χρόνος για «διάλογο», κρίθηκε από πολλούς ότι αναιρεί τις δικαιολογίες για την αποπομπή του Γκάλαντ από την κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Φονικές πυραυλικές επιθέσεις

Το Ισραήλ εντείνει τις προκλήσεις απέναντι στους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» που βρίσκονται στη Συρία, προχωρώντας το Σαββατοκύριακο σε νέα αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα - συνολικά από την Παρασκευή - τον θάνατο δύο ακόμα Ιρανών και τον τραυματισμό πέντε Σύρων στρατιωτών.

Το βράδυ της Παρασκευής είχε σκοτωθεί άλλος ένας Ιρανός, ενώ μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής τραυματίστηκαν άλλοι πέντε Σύροι στρατιώτες στην αεροπορική επιδρομή στη Χομς, στην κεντρική Συρία. Ηταν η τρίτη αεροπορική επιδρομή στη Συρία σε διάστημα μικρότερο από τέσσερις μέρες.

Η συριακή κυβέρνηση έκανε λόγο για επιδρομές από τον «ισραηλινό εχθρό», ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «στην κρατική τρομοκρατία του ισραηλινού σιωνιστικού καθεστώτος όταν αυτό επιλέξει».

Πριν την τελευταία επίθεση το Ισραήλ είχε επικαλεστεί ως πρόσχημα την είσοδο μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του.

Ακόμα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Μικντάντ στο Κάιρο, για πρώτη φορά από την έναρξη της επέμβασης το 2011, ενώ αναμένεται σύνοδος των υφυπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στη Μόσχα τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο προσπαθειών της ρωσικής διπλωματίας για εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων.

Η επίσκεψη του Σύρου ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο έγινε σε περίοδο που εντείνονται οι φήμες ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες προωθούν την επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, παρά τις αντιδράσεις του Κατάρ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επίσκεψη του Σίσι στην Τζέντα

Την επιβεβαίωση των καλών διμερών σχέσεων Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, παρά τις επικρίσεις της δεύτερης για χειρισμούς στην οικονομία από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, επιχείρησε να αποδείξει μέσα στο τελευταίο 48ωρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και συναντώντας τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο στον θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο Μπιν Σαλμάν υποδέχτηκε τον Σίσι στην Τζέντα τα ξημερώματα της Δευτέρας και, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μάλιστα τόνισε ότι συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας και περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και περιφερειακές εξελίξεις. Ακόμα, κατηγόρησε πλατφόρμες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ότι συμμετέχουν στη διασπορά φημών για εντάσεις στις διμερείς σχέσεις, θέλοντας «να καταφέρουν πλήγμα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το πρώτο 9μηνο του 2022 η Σαουδική Αραβία ήταν μεταξύ των 10 πρώτων χωρών που αύξησαν τις εξαγωγές τους στην Αίγυπτο (πάνω από 1,8 δισ. δολάρια). Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία ήταν μεταξύ των 5 αραβικών χωρών με τις περισσότερες εξαγωγές στην Αίγυπτο (ξεπέρασαν σε αξία τα 6,4 δισ. δολάρια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ