ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
«Ασημένια» η Εθνική ανσάμπλ στη Σόφια

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Σε μία ακόμα σπουδαία επιτυχία έφτασε η Εθνική ομάδα ανσάμπλ, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σόφιας και κρατώντας ακέραιες τις ελπίδες της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι (οι αγώνες λειτουργούν ως προ-Ολυμπιακό τουρνουά). Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη επιτυχία της Εθνικής σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού είχε προηγηθεί η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον αγώνα που έγινε πριν 15 μέρες στο κλειστό του τάε κβον ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Εϊρα Λάουρα Γκικόκα, Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Χριστίνα Ρήγα και Μαριέττα Τοπολλάι, πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και κέρδισε πανάξια τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες, με 29.250 βαθμούς, που την έφεραν πίσω μόνο από την 1η Πολωνία (29.750 β.) και μπροστά από την 3η Γαλλία (29.100 β.).

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη νέα επιτυχία της Εθνικής ανσάμπλ, το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πολλά συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα ανσάμπλ για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σόφιας. Μ' αυτήν τη διάκριση έβαλε πλώρη για την Ολυμπιακή πρόκριση. Συγχαρητήρια και στους προπονητές της ομάδας, καθώς και στην Ομοσπονδία για την επιτυχημένη προετοιμασία».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ
Παρέδωσε στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου αντικείμενα του μεγάλου αθλητή

Μετάλλια, κύπελλα, αριθμούς και ενθύμια του σπουδαίου αθλητή του μαραθώνιου, Νίκου Βαμβακούση, δώρισε η οικογένειά του στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου στον Μαραθώνα, 24 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο αυτό, στον χώρο του Μουσείου το Σάββατο έγινε μια σεμνή τελετή στη μνήμη του πολυνίκη αθλητή, στην οποία παρευρέθηκαν από την οικογένειά του η κόρη του, Μυρσίνη, και η εγγονή του, Βάσια Βαμβακούση. Παρών ήταν και ο Γιώργος Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, επίσης λαμπρού αθλητή και βουλευτή της ΕΔΑ, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας. Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Παρέστησαν επίσης ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα, και η Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας και της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού ΣΕΓΑΣ. Οικοδεσπότες ήταν ο δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας και η υπεύθυνη του Μουσείου Ειρήνη Λάμπρου.

Ο Ν. Βαμβακούσης ήταν πανελληνιονίκης μαραθώνιου και ανώμαλου δρόμου, με 25 συμμετοχές σε πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες στίβου στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, το 1934 πήρε το Κύπελλο της νίκης στον μαραθώνιο. Στους προκριματικούς αγώνες για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου, το 1936, είχε έρθει 2ος. Σε εκείνη την Ολυμπιάδα ήταν λαμπαδηδρόμος και μετέφερε τη δάδα από την Αθήνα έως τη Θήβα.

Η κόρη του Ν. Βαμβακούση, μιλώντας για τον πατέρα της, ανέφερε ότι ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τον αθλητισμό ως αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου, όπου ήταν συναθλητής με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ και αγωνιστή της ειρήνης, και τον Δημήτρη Μαλαγαρδη, επί χρόνια δήμαρχο Κορυδαλλού. Σημείωσε ότι πάντα έβρισκε χρόνο να προπονείται, παρότι εργαζόταν σκληρά, καθώς πίστευε πως ο αθλητισμός είναι καθημερινή ανάγκη για τον άνθρωπο, όπως το ψωμί, «αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πρέπει να παρέχεται δωρεάν».

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην 1η Μαραθώνια Πορεία, που ήταν απαγορευμένη και χρειάστηκε μαζί με άλλα δύο κορίτσια και ένα αγόρι από τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη να πάνε με διάφορα μέσα, αλλά κυρίως με τα πόδια, μέσα από τα χωράφια, μέχρι το Φράγμα του Μαραθώνα, και να γυρίσουν πάλι στο Καλλιμάρμαρο, όπου όμως υπήρχαν πάνω από 3.000 συλληφθέντες. Σημείωσε ότι σε αυτές τις συνθήκες έκαναν αθλητισμό, αλλά κυρίως αγωνίζονταν για μια άλλη ζωή, και ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Νίκος Βαμβακούσης.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα σωματεία μαχητικών αθλημάτων

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/4, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος», η σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με τίτλο «Στον αγώνα με το ΚΚΕ και τα αθλητικά σωματεία για τον αθλητισμό που έχουμε ανάγκη». Στην εκδήλωση συμμετείχαν προπονητές και αθλητές από σωματεία μαχητικών αθλημάτων.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης εκ μέρους της ΚΟ Αττικής έκανε ο Ανδρέας Σοφιανός και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Χάρης Βουρδουμπάς, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας με το ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους προπονητές και αθλητές μαχητικών αθλημάτων βρέθηκαν τα σημαντικά προβλήματα των σωματείων, ειδικά στον οικονομικό τομέα, οι ελλείψεις σε αθλητικούς χώρους και υλικοτεχνική υποδομή, ο ρόλος των προπονητών κ.λπ.

  • Εκτενής ανταπόκριση από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Πανελληνιονίκης νέων ο Ηρακλής Πάκος

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επιτυχία του νεαρού αθλητή

Την 1η θέση στο αγώνισμα της δυσκολίας, του 34ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αγωνιστικής Αναρρίχησης (κατηγορία νέοι άνδρες), κατέκτησε ο Ηρακλής Πάκος, μαθητής Γ' Λυκείου και μέλος της ΚΝΕ, και για άλλη μια φορά βρέθηκε στο βάθρο της αγωνιστικής αναρρίχησης. Στην ίδια διοργάνωση κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα boulder.

Για την επιτυχία του νεαρού το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Τέτοιες επιδόσεις αξίζουν κάθε έπαινο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να ζει και να αθλείται ένας μαθητής σήμερα, με τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, σ' ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο, γεμάτο άγχος και φροντιστήρια, που "στραγγαλίζει" τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Σε εποχές που ο αθλητισμός αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα, με τους αθλητές να πληρώνουν από την τσέπη τους για κάθε μικρή και μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, οι προσπάθειες όλων των αθλητών αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και να συνεχίσει να δίνει μαχητικά κάθε αγώνα στη ζωή του!».

SUPER LEAGUE
«Τούμπαρε» τα δεδομένα η ΑΕΚ

Η σπουδαία νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά και τα εντός έδρας στραβοπατήματα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, στη 2η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League, άλλαξαν για άλλη μια φορά τα δεδομένα στη μάχη για τον τίτλο, με την «Ενωση» να πατάει κορυφή ξανά, πιάνοντας τον Παναθηναϊκό, και τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να χάνουν έδαφος.

Στη Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ επικράτησε του ΠΑΟΚ με 1-0 (Αραούχο 80'), για δεύτερη φορά φέτος, μετά το ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια για την κανονική περίοδο, σταματώντας το αήττητο σερί 16 αγωνιστικών που «έτρεχαν» οι Θεσσαλονικείς. Το ματς ήταν κλειστό, με αρκετή ένταση, πολλά φάουλ και λίγες καλές καλές ευκαιρίες εκατέρωθεν, ενώ και οι δύο ομάδες φωνάζουν για τη διαιτησία του Λευκορώσου Καλμπάκοφ.

Στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός «κόλλησε» στο 0-0 απέναντι στον αξιόμαχο Βόλο, με τους «πράσινους» να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν, με μεγαλύτερη απ' όλες το πέναλτι που εκτέλεσε ο Σπόραρ στις καθυστερήσεις (90'+7) και το οποίο απέκρουσε ο Κλέιμαν.

Μοναδική ευκαιρία να πλησιάσει κι άλλο την κορυφή έχασε ο Ολυμπιακός, μένοντας στο 2-2 με τον Αρη στο Φάληρο (Ιμπεόμ 36', Παπασταθόπουλος 52' - Ιτούρμπε 70', Καμάτσο 81'), με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται 2-0 και να ελέγχουν τον αγώνα, αλλά τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης να απαντούν στο τελευταίο 20λεπτο. Το στραβοπάτημα του Ολυμπιακού έφερε ραγδαίες εξελίξεις χθες στην τεχνική ηγεσία, με τον Μίτσελ να υποβάλλει την παραίτησή του, μετά και την έντονη κριτική που δέχτηκε. Χρέη πρώτου τεχνικού ανατέθηκαν από την ΠΑΕ στον Γάλλο μέχρι πρότινος τεχνικό διευθυντή και πρώην κόουτς, Ζοσέ Ανιγκό.

  • Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 63, ΑΕΚ 63, Ολυμπιακός 60, ΠΑΟΚ 57, Αρης 41, Βόλος 40.
ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ: «Εμπλεξε» ο ΠΑΣ

Στα πλέι άουτ ο ΠΑΣ Γιάννινα «έμπλεξε» για τα καλά μετά την ήττα του στη 2η αγωνιστική, ενώ πολύτιμες νίκες πήραν Λαμία και Ιωνικός.

  • Τα αποτελέσματα: Λεβαδειακός - Ατρόμητος 1-1, Παναιτωλικός - Λαμία 1-3, ΠΑΣ Γιάννινα - ΟΦΗ 0-1, Ιωνικός - Αστέρας Τρίπολης 1-0.
  • Η βαθμολογία: Ατρόμητος 33, ΟΦΗ 30, Παναιτωλικός 29, Αστέρας Τρίπολης 28, Λαμία 23, ΠΑΣ Γιάννινα 23, Ιωνικός 21, Λεβαδειακός 19.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΑΓΕΖ
Το Σάββατο 8 Απρίλη οι αγώνες στίβου για παιδιά

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων για το πρωί της Κυριακής 2 Απρίλη αγώνων στίβου για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου τους οποίους οργανώνουν από κοινού το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το τμήμα στίβου της ΑΓΕΖ.

Νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των αγώνων ορίστηκε το Σάββατο 8 Απρίλη στον ίδιο χώρο.

ΒΟΛΕΪ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Κράτησε τον τίτλο ο ΠΑΟΚ

Κυπελλούχος Ελλάδας στο βόλεϊ για τέταρτη συνεχόμενη φορά στέφθηκε ο ΠΑΟΚ, νικώντας με 3-1 σετ τον Ολυμπιακό στον τελικό του Φάιναλ 4 στην Καλαμάτα. Ετσι ο «Δικέφαλος του Βορρά» έφτασε στις 5 κατακτήσεις στον θεσμό, έναντι 16 του Ολυμπιακού και 6 του Παναθηναϊκού. Στον τελικό η ομάδα του Γιόσκο Μιλενκόσκι έχασε το πρώτο σετ (25-18), στη συνέχεια όμως ανέβασε ρυθμό και βελτιώνοντας την υποδοχή, με κορυφαίους επιθετικά τους Ντεν Ντρις και Ράπτη, έκανε την ανατροπή και κατέκτησε τα τρία επόμενα σετ με 25-20, 25-21 και 25-21.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ