Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ
Παρέδωσε στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου αντικείμενα του μεγάλου αθλητή

Μετάλλια, κύπελλα, αριθμούς και ενθύμια του σπουδαίου αθλητή του μαραθώνιου, Νίκου Βαμβακούση, δώρισε η οικογένειά του στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου στον Μαραθώνα, 24 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο αυτό, στον χώρο του Μουσείου το Σάββατο έγινε μια σεμνή τελετή στη μνήμη του πολυνίκη αθλητή, στην οποία παρευρέθηκαν από την οικογένειά του η κόρη του, Μυρσίνη, και η εγγονή του, Βάσια Βαμβακούση. Παρών ήταν και ο Γιώργος Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, επίσης λαμπρού αθλητή και βουλευτή της ΕΔΑ, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας. Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Παρέστησαν επίσης ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα, και η Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας και της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού ΣΕΓΑΣ. Οικοδεσπότες ήταν ο δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας και η υπεύθυνη του Μουσείου Ειρήνη Λάμπρου.

Ο Ν. Βαμβακούσης ήταν πανελληνιονίκης μαραθώνιου και ανώμαλου δρόμου, με 25 συμμετοχές σε πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες στίβου στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, το 1934 πήρε το Κύπελλο της νίκης στον μαραθώνιο. Στους προκριματικούς αγώνες για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου, το 1936, είχε έρθει 2ος. Σε εκείνη την Ολυμπιάδα ήταν λαμπαδηδρόμος και μετέφερε τη δάδα από την Αθήνα έως τη Θήβα.

Η κόρη του Ν. Βαμβακούση, μιλώντας για τον πατέρα της, ανέφερε ότι ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τον αθλητισμό ως αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου, όπου ήταν συναθλητής με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ και αγωνιστή της ειρήνης, και τον Δημήτρη Μαλαγαρδη, επί χρόνια δήμαρχο Κορυδαλλού. Σημείωσε ότι πάντα έβρισκε χρόνο να προπονείται, παρότι εργαζόταν σκληρά, καθώς πίστευε πως ο αθλητισμός είναι καθημερινή ανάγκη για τον άνθρωπο, όπως το ψωμί, «αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πρέπει να παρέχεται δωρεάν».

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην 1η Μαραθώνια Πορεία, που ήταν απαγορευμένη και χρειάστηκε μαζί με άλλα δύο κορίτσια και ένα αγόρι από τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη να πάνε με διάφορα μέσα, αλλά κυρίως με τα πόδια, μέσα από τα χωράφια, μέχρι το Φράγμα του Μαραθώνα, και να γυρίσουν πάλι στο Καλλιμάρμαρο, όπου όμως υπήρχαν πάνω από 3.000 συλληφθέντες. Σημείωσε ότι σε αυτές τις συνθήκες έκαναν αθλητισμό, αλλά κυρίως αγωνίζονταν για μια άλλη ζωή, και ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Νίκος Βαμβακούσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ