ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΗΣ «WOLT»
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στις μειώσεις αμοιβών και στη δουλειά - σκλαβιά

Αύριο η συνέλευση, μετά τις μαζικές και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις

RIZOSPASTIS

Τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια μείωσης των αποδοχών τους και συνολικότερα ενάντια στις συνθήκες δουλειάς - σκλαβιάς για πολλούς εργαζόμενους, σε μεγάλο μέρους τους μετανάστες, συνεχίζουν οι διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt». Μετά από τέσσερις μέρες απεργίας και μαζικών κινητοποιήσεων, προχωρούν σε συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα προχωρούν σε Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Στην Πάτρα, σε Γενική Συνέλευση καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας επίσης αύριο, στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022, με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο. Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη. Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος - μπουφάν μηχανής - εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Χειροτέρευση των συμβάσεων και στη «Skroutz Last Mile»

Απόλυση χωρίς αποζημίωση προβλέπει μεταξύ άλλων η ατομική τροποποιητική σύμβαση που έχει διαμορφώσει η εργοδοσία της «Skroutz Last Mile», μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής courier. Πιο συγκεκριμένα, η απαράδεκτη απαίτηση της εργοδοσίας, την οποία φέρνει στην επιφάνεια το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), ορίζει ότι αν σε έναν εργαζόμενο αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης - λόγω παράβασης του ΚΟΚ, ή γιατί είναι μετανάστης και για κάποιο λόγο έχει καθυστερήσει η ανανέωση της άδειας παραμονής - αυτά «μπορούν να ερμηνευθούν ως πρόθεση του εργαζόμενου να αποχωρήσει οικειοθελώς». Επίσης πετάει το «τυράκι» των bonus, τα οποία, όπως αναφέρει το ΣΕΤΤΑ, η νέα εφαρμογή «μετράει όπως θέλει και με όποιον τρόπο θέλει, ξεκαθαρίζοντάς μας με τη σύμβαση ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μας τα κόψει όποτε θέλει και όποια ώρα θέλει!». Ενας ακόμα όρος που χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας είναι ότι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος απολυθεί ή παραιτηθεί, θα πρέπει να επιστρέψει τον εξοπλισμό «ακριβώς στην κατάσταση που το παρέλαβε, αλλιώς και ο εξοπλισμός θα βαραίνει τον εργαζόμενο ακόμα και μετά από φυσική φθορά»!

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τη σύμβαση αυτή, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πίεση να έρθουν αμέσως σε επαφή μαζί του και να οργανώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για το ζήτημα αυτό, μάλιστα, το ΣΕΤΤΑ έχει κάνει ήδη παρέμβαση στην εργοδοσία, απαιτώντας να αλλάξουν οι όροι, και περιμένει απάντησή της.

Σημειωτέον, οι παραπάνω απαράδεκτες αξιώσεις διατυπώνονται από την εργοδοσία ενώ ήδη οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εγκαθιστούν στα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα την εφαρμογή της εταιρείας, γεγονός που καταστρατηγεί την ιδιωτικότητά τους, αφού η εταιρεία γνωρίζει 24 ώρες το 24ωρο πού βρίσκονται! Μάλιστα, στις λίγες περιπτώσεις παροχής κινητού από την εργοδοσία, η οποιαδήποτε βλάβη βαραίνει τους εργαζόμενους.

Το ΣΕΤΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Κατώτατο μισθό 825 ευρώ καθαρά. Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αορίστου «ενοικίασης» σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, απευθείας στη «Skroutz Last Mile». Κατάργηση της δουλειάς με το κομμάτι. Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εταιρικά οχήματα και τηλέφωνα για όλους. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απεργία και συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Αμυνας

Ακόμα και την είσοδο στον χώρο δουλειάς απαγορεύει σε εργαζόμενους του Ναυπηγείου η εργοδοσία

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, ενώ καλούν και σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με αίτημα συνάντησης με τον υπουργό Αμυνας.

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων απεργούν, λόγω των προβλημάτων που έχουν υπάρξει με την απαγόρευση εισόδου στον χώρο και εργασίας στο Ναυπηγείο εκατοντάδων εργαζομένων, αφού ο νέος ιδιοκτήτης, ο όμιλος Προκοπίου, ουσιαστικά τους αντιμετωπίζει ως πλεονάζον προσωπικό. Σημειώνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή είναι με ατομικές συμβάσεις και πολλούς απ' αυτούς τους στέλνει για δουλειά στον... ναύσταθμο της Σαλαμίνας, κινήσεις δηλαδή που αποτελούν «προειδοποιητικές βολές» για απόλυσή τους.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, χαιρετίζοντας τη μαζική Γενική Συνέλευση που πήρε την απεργιακή απόφαση. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, «ενώ υπάρχει πλούτος και τεράστια κέρδη, προίκα εξοπλιστικά προγράμματα, επιδοτήσεις, τσάμπα ξεπούλημα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού για τους "επενδυτές", εμείς οι εργαζόμενοι καλούμαστε να ζήσουμε χειρότερα, ώστε να διασφαλίζεται η κερδοφορία τους».

Σημειώνει ότι «οι εξελίξεις και στον χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιβεβαιώνουν αυτό που καιρό τώρα έχουμε προειδοποιήσει. Θέλουν να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, άρα μας θέλουν εργολαβικούς, χωρίς σύμβαση και μόνιμη δουλειά, ευέλικτους, όποτε και όπου μας έχουν ανάγκη, χωρίς να εφαρμόζονται οι ειδικότητές μας, όταν υπάρχει δουλειά, χωρίς δικαιώματα, δώρα, επιδόματα κ.λπ.

Αποδεικνύεται πόσο απαραίτητη είναι η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που τόσο καιρό προσπαθούμε και δίνουμε μάχες ως Συνδικάτο να εφαρμοστεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, απέναντι στη λυσσαλέα αντίδραση που προβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας ο δικός μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην απολυθεί κανένας, να γυρίσουμε όλοι στα πόστα μας, να μας δώσουν αντικείμενο εργασίας, για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, με βάση την ειδικότητά μας, για αυξήσεις στους μισθούς ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην ακρίβεια, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα μπορέσει να γίνει πράξη μόνο με τη δικιά μας πάλη και όχι με "κοινωνικούς διαλόγους".

Οι αγώνες σε Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία κ.α. αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν "σωτήρες" αλλά μόνο με την οργανωμένη, συλλογική, αγωνιστική διεκδίκηση των ίδιων των εργαζόμενων θα επιβάλουμε το δίκιο μας, παραμερίζοντας λογικές αναμονής και αδράνειας που καλλιεργούνται από κυβερνήσεις και ΕΕ».

«Μπορούμε και θα νικήσουμε! Ενωμένοι μια γροθιά απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με το Συνδικάτο να στέκεται στις διεκδικήσεις για να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στα πόστα τους και με βάση τις ειδικότητές τους, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΞΕΧΕΙΛΩΜΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
Σήμερα η διαμαρτυρία εμποροϋπαλλήλων και επαγγελματιών

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενάντια στην απαράδεκτη τροπολογία που δίνει το ελεύθερο σε κάθε δήμαρχο να αποφασίζει ουσιαστικά την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων, προχωρούν σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., εργαζόμενοι και επαγγελματίες στο Εμπόριο. Το κάλεσμα απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας να παρθούν πίσω η απαράδεκτη ρύθμιση, οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο και καταργούν την κυριακάτικη αργία. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες δίνεται η δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» (!) με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου». Είχε προηγηθεί, με νόμο που ψηφίστηκε μέσα στον Φλεβάρη (5019/2023), η παροχή δυνατότητας στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις περιοχές τους σε όσες Κυριακές του έτους θέλουν.

«Με μια τζίφρα δημάρχου θα μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε μέσα στη μαύρη νύχτα και όσες Κυριακές επιθυμούν οι μεγαλέμποροι!», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να μοιράζει καλάθια ντροπής στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά από ό,τι φαίνεται το καλάθι που προσφέρει στην εργοδοσία τα έχει όλα! Ωράρια, Κυριακές, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μισθούς ψίχουλα και μια σειρά άλλους νόμους που εξασφαλίζουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους και τσακίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας. Είναι ένα καλάθι που έχουν φροντίσει να γεμίσει με δεκάδες αντεργατικούς νόμους όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις, που στέκονται σούζα και νομοθετούν κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Την οργή και των μικρών αυτοαπασχολούμενων προκαλεί η τροπολογία, με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής να απαιτεί την κατάργησή της. Σημειώνει ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι «πιστή στην πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που η καθεμία έβαζε το λιθαράκι της στην απελευθέρωση του ωραρίου».

Στην Κρήτη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ. στα δικαστήρια, ενάντια στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

«Wolt»

Γράφει η Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική

Κατεβαίναμε τη Μεσογείων για τη δουλειά. Και γέμισε ο δρόμος από την αντίθετη μεριά, προς τα πάνω, με τα μπλε μπουφάν και τα μηχανάκια του μεροκάματου. Αποφασιστικά με ενθουσιασμό και αγωνιστικό παλμό κι ο κόσμος γύρω να κορνάρει, να χαιρετά και να χαίρεται.

Κι έμοιασε ξαφνικά η Μεσογείων σαν ποτάμι που πηγαίνει ανάποδα. Το λέει και το τραγούδι, έτσι δεν είναι; «Σαν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».

Εμπρός στον δρόμο που χαράζουν οι απεργοί για τα δίκια τους. Χτες οι εργαζόμενοι στην «e-food», στην COSCO, οι ένδοξοι οικοδόμοι, με λίγα λόγια η περήφανη εργατιά με την αλληλεγγύη της όπου Γης, η πολύχρωμη και διεθνιστική.

Μηνύματα από τη Γερμανία, τη Γεωργία δυναμώνουν την πίστη στον Αγώνα και την ελπίδα για «αύριο πιο καλό απ' το χθες» για όλους. Δύναμη και καλούς αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ