ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ενας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου

Το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε λίγες μέρες, μετά τον εκτροχιασμό στην Ελβετία

Το σημείο του νέου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ολλανδία

Copyright 2023 The Associated

Το σημείο του νέου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ολλανδία
Τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ευρώπη από την πολιτική που βάζει αυτήν την ασφάλεια στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για τα μονοπώλια, ήρθε να υπενθυμίσει νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα, αυτήν τη φορά στην Ολλανδία, λίγες μέρες μετά τον εκτροχιασμό δύο τρένων στην Ελβετία, με τουλάχιστον 12 τραυματίες.

Στο νέο περιστατικό, επιβατική αμαξοστοιχία των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων (NS) συγκρούστηκε με σιδηροδρομικό γερανό που έχει αναλάβει τη συντήρηση των σιδηροτροχιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 30, από τους οποίους οι 19 νοσηλεύονται.

Η επιβατική αμαξοστοιχία, η οποία μετέφερε περίπου 50 ανθρώπους από την πόλη Λάιντεν προς τη Χάγη, εκτροχιάστηκε στο χωριό Φοορσχότεν, μετά τη σύγκρουσή της με τον γερανό, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο νεκρός είναι εργάτης της κατασκευαστικής εταιρείας BAM, η οποία εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης σε σιδηροδρομικές γραμμές. Οι εργασίες αυτές εκτελούνταν παράλληλα με τη γραμμή στην οποία κινούνταν τα τρένα...

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας «ProRail», Γιον Φόπεν, δήλωσε ότι ο γερανός χρησιμοποιούνταν σε δύο σιδηροδρομικές γραμμές που ήταν κλειστές για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, παράλληλα με τις γραμμές στις οποίες κινούνταν τα τρένα.

Τα ερωτήματα επικεντρώνονται στο γιατί ο σιδηροδρομικός γερανός της ιδιωτικής εταιρείας συντήρησης του δικτύου βρισκόταν σε αυτό το σημείο και γιατί ουσιαστικά το επιβατικό τρένο έπεσε πάνω του, χωρίς να υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία, κάνοντας χρήση της σχετικής πρόβλεψης, έχει ζητήσει από την Κομισιόν να εξαιρεθούν τμήματα του σιδηροδρομικού της δικτύου από τον - περιβόητο, μετά και το έγκλημα στα Τέμπη - κανονισμό ECTS της ΕΕ, λόγω κόστους...

Νέος εκτροχιασμός τρένου και στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα ένας ακόμα εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας σημειώθηκε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, στη Δυτική Μοντάνα, με αποτέλεσμα 25 βαγόνια να βγουν από τις ράγες.

Από καθαρή τύχη αποφεύχθηκε έκρηξη σε ένα από τα 25 βαγόνια, στο οποίο περιέχονταν δεκάδες φιάλες προπανίου.

Τα αίτια του νέου εκτροχιασμού τρένου δεν έγιναν άμεσα γνωστά, ενώ διενεργείται σχετική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες είχε σημειωθεί στις ΗΠΑ, στη Μινεσότα, εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας «Burlington Northern Santa Fe», προκαλώντας μεγάλη φωτιά και άμεση απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων της κομητείας Καντιγιόχι. Στα τέλη Μάρτη είχε σημειωθεί εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας της εταιρείας «Canadian Pacific Railway» στη Βόρεια Ντακότα, με αποτέλεσμα να χυθεί επικίνδυνη υγρή άσφαλτος...

Συνολικά στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι κάθε δυο βδομάδες εκτροχιάζεται και μία αμαξοστοιχία που μεταφέρει επικίνδυνα υλικά.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέα καταστροφική πυρκαγιά σε μεγάλη αγορά

Copyright 2023 The Associated

Για πάνω από 16 ώρες συνέχιζε να καίει η νέα, καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, στη γνωστή αγορά Μπάνγκα Μπαζάρ της παλιάς πόλης, όπου εργάζεται ένας τεράστιος αριθμός ατόμων. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 6 τα χαράματα και χτες το βράδυ είχε ήδη καταστραφεί ολοσχερώς μεγάλο μέρος της έκτασης.

Το Μπάνγκα Μπαζάρ είναι μία από τις βασικές αγορές της Ντάκα, όπου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές ρούχα που φτιάχνουν πολυεθνικοί όμιλοι στη χώρα, αλλά απορρίπτονται κατά τον πρώτο «έλεγχο ποιότητας».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεκάδες μονάδες της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, ωστόσο συνεχείς αναζωπυρώσεις τους δυσκόλευαν. Πολλά ερωτήματα διατυπώνονταν για τα μέτρα ασφαλείας, καθώς ΜΜΕ όπως η «Dhaka Tribune» μετέδιδαν και χτες στην ιστοσελίδα της ότι μόνο τη διετία 2022-2023 είχαν καταγραφεί πάνω από 28.000 αντίστοιχες πυρκαγιές. Μόλις στις 7 Μάρτη, τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη σε 7όροφο κτίριο με βιοτεχνίες στην περιοχή Σιντικμπαζάρ της Ντάκα. Ενώ 27-28 Μάρτη, άλλα τέσσερα αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στη μεγαλούπολη, σε μαγαζιά και φτωχογειτονιές.

Μικρομαγαζάτορες που είδαν κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτες ρωτούσαν οργισμένοι «γιατί δόθηκαν άδειες αφού δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας;».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας, λόγω έλλειψης πόρων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, η οποία απασχολεί 20.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες, επικύρωσε την απόφαση για μείωση δαπανών κατά 430 εκατ. ελβετικά φράγκα φέτος και στις αρχές του 2024. Η ΔΕΕΣ αρχικά έκανε έκκληση στους δωρητές της να της χορηγήσουν 2,8 δισ. ελβετικά φράγκα, διαπιστώνοντας ότι η «γενναιοδωρία» τους περιορίστηκε, κυρίως επειδή οι χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εφοδο στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε η βελγική αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κοινή έφοδος της βελγικής και της γερμανικής αστυνομίας αφορά υπόθεση που σχετίζεται με εν εξελίξει έρευνα για οικονομική απάτη στο γερμανικό κρατίδιο Θουριγγία, ενώ η αστυνομία κατάσχεσε υπολογιστές.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εν μέσω κλιμακούμενης βίας από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους, που πυκνώνουν τις προκλητικές επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων. Σε αυτό το φόντο, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος από την κατεχόμενη Χεβρώνα επιτέθηκε χτες σε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, τραυματίζοντάς τους. Λίγο μετά συνελήφθη, κοντά στη στρατιωτική βάση Τζριφίν, έξω από το Τελ Αβίβ. Την περασμένη Δευτέρα σκοτώθηκαν άλλοι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι μαχητές, σε νέα επιδρομή του στρατού στη Ναμπλούς, ανεβάζοντας σε 95 τα θύματα των κατοχικών αρχών στη Δυτική Οχθη φέτος.

ΗΠΑ.-- Ανακοινώθηκε από τη ΝΑSA το πλήρωμα της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Artemis II», που αναμένεται να πλησιάσει τον δορυφόρο της Γης, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, τον Νοέμβρη του 2024, χωρίς όμως προσσελήνωση. Πρόκειται για την πρώτη προγραμματισμένη αποστολή στη Σελήνη με πλήρωμα του διαστημικού σκάφους «Orion» της NASA. Το τετραμελές πλήρωμα θα απαρτίζουν η Αφρομερικανίδα μηχανικός Κριστίνα Κοχ, που κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης παραμονής γυναίκας σε διαστημική πτήση, ο - επίσης Αφροαμερικανός - αεροπόρος του Πολεμικού Ναυτικού Βίκτορ Γκλόβερ, ο Καναδός Τζέρεμι Χάνσον, ως ειδικός της αποστολής, και ο Ριντ Βάισμαν, βετεράνος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που διορίστηκε κυβερνήτης της αποστολής. Στο μεταξύ, χρεοκοπία κήρυξε χτες - όπως αναμενόταν - η εταιρεία εκτόξευσης πυραύλων «Virgin Orbit Holdings» του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μετά την αποτυχία εκτόξευσης πυραύλου τον Ιανουάριο.

ΗΠΑ
Ποινική δίωξη κατά του Ντ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν παρουσιάστηκε χτες βράδυ ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπου του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων. Νωρίτερα, παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας «New York Times» στο Twitter.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε πέντε φωτογράφους, ενώ οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη διαδικασία δεν είχαν μαζί τους ούτε καν φορητό υπολογιστή, όπως είχε αποφασίσει νωρίτερα αρμόδιος δικαστής, επισημαίνοντας πως «ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία ή πρώην Προέδρου».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε νωρίτερα «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή. Νωρίτερα είχε γράψει στους υποστηρικτές του: «Σήμερα (Τρίτη) είναι η ημέρα που ένα κυβερνών πολιτικό κόμμα ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ τον κύριο αντίπαλό του χωρίς να έχει διαπράξει ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ».

Δεν είναι η μόνη δικαστική περιπέτεια που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλες 30 υποθέσεις τόσο για το διάστημα της προεδρίας του (2016-2020), για επιχειρηματικές και για (προ δεκαετιών) οικονομικές δραστηριότητες και φορολογικές εκκρεμότητες. Σε βάρος του υπάρχουν επίσης υποθέσεις που αφορούν ζητήματα σχετικά με την παρέμβασή του στη διεξαγωγή των εκλογών του 2020 και την καταμέτρηση των ψήφων.

Η δικαστική δίωξη φαίνεται ωστόσο πως τον ευνοεί στην προσπάθεια εξασφάλισης του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2024. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των «Reuters»/«Ipsos», περίπου 48% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Ρεπουμπλικανών λένε ότι θέλουν να είναι ο Τραμπ ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματός τους, από 44% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα 14-20 Μαρτίου. Το 51% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 80% των Ρεπουμπλικανών, έκριναν πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ.

Αύριο η νέα απεργία στη Γαλλία

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη Γαλλία, μετά και από νέο κάλεσμα που απηύθυνε το Συντονιστικό των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για «μέρα αγωνιστικών δράσεων και απεργιών», ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Θυμίζουμε ότι είναι η 11η απεργιακή κινητοποίηση στη χώρα από τον Γενάρη και μετά. Ολο αυτό το δίμηνο, δυναμικές και πολύμορφες διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη χώρα, με συμμετοχή που τις κατέστησε τις μαζικότερες των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ενδεικτικές των αγωνιστικών διαθέσεων είναι οι συνεχιζόμενες, πολυήμερες απεργίες σε πολλούς τομείς.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση Μακρόν, ανήσυχη για τις κινητοποιήσεις που δεν κάμπτονται, επενδύει στον «κοινωνικό διάλογο» και έτσι σήμερα η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, έχει καλέσει σε συνάντηση τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο πρόεδρος της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), Ζοφρί Ρου ντε Μπεζιέ. «Εμείς θα πούμε ότι στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση», δήλωσε, προσθέτοντας προκλητικά ότι αυτή είναι «ατελής» αλλά «απαραίτητη για την ισορροπία του καθεστώτος των συντάξεων».

Ο δε υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισό, υπεραμύνθηκε ξανά των νέων ανατροπών, λέγοντας ότι «δεν διστάζουμε να πάρουμε αποφάσεις και να προχωρήσουμε...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ