Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας, λόγω έλλειψης πόρων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, η οποία απασχολεί 20.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες, επικύρωσε την απόφαση για μείωση δαπανών κατά 430 εκατ. ελβετικά φράγκα φέτος και στις αρχές του 2024. Η ΔΕΕΣ αρχικά έκανε έκκληση στους δωρητές της να της χορηγήσουν 2,8 δισ. ελβετικά φράγκα, διαπιστώνοντας ότι η «γενναιοδωρία» τους περιορίστηκε, κυρίως επειδή οι χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εφοδο στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε η βελγική αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κοινή έφοδος της βελγικής και της γερμανικής αστυνομίας αφορά υπόθεση που σχετίζεται με εν εξελίξει έρευνα για οικονομική απάτη στο γερμανικό κρατίδιο Θουριγγία, ενώ η αστυνομία κατάσχεσε υπολογιστές.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εν μέσω κλιμακούμενης βίας από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους, που πυκνώνουν τις προκλητικές επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων. Σε αυτό το φόντο, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος από την κατεχόμενη Χεβρώνα επιτέθηκε χτες σε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, τραυματίζοντάς τους. Λίγο μετά συνελήφθη, κοντά στη στρατιωτική βάση Τζριφίν, έξω από το Τελ Αβίβ. Την περασμένη Δευτέρα σκοτώθηκαν άλλοι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι μαχητές, σε νέα επιδρομή του στρατού στη Ναμπλούς, ανεβάζοντας σε 95 τα θύματα των κατοχικών αρχών στη Δυτική Οχθη φέτος.

ΗΠΑ.-- Ανακοινώθηκε από τη ΝΑSA το πλήρωμα της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Artemis II», που αναμένεται να πλησιάσει τον δορυφόρο της Γης, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, τον Νοέμβρη του 2024, χωρίς όμως προσσελήνωση. Πρόκειται για την πρώτη προγραμματισμένη αποστολή στη Σελήνη με πλήρωμα του διαστημικού σκάφους «Orion» της NASA. Το τετραμελές πλήρωμα θα απαρτίζουν η Αφρομερικανίδα μηχανικός Κριστίνα Κοχ, που κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης παραμονής γυναίκας σε διαστημική πτήση, ο - επίσης Αφροαμερικανός - αεροπόρος του Πολεμικού Ναυτικού Βίκτορ Γκλόβερ, ο Καναδός Τζέρεμι Χάνσον, ως ειδικός της αποστολής, και ο Ριντ Βάισμαν, βετεράνος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που διορίστηκε κυβερνήτης της αποστολής. Στο μεταξύ, χρεοκοπία κήρυξε χτες - όπως αναμενόταν - η εταιρεία εκτόξευσης πυραύλων «Virgin Orbit Holdings» του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μετά την αποτυχία εκτόξευσης πυραύλου τον Ιανουάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ