ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΣΟΒΟ
Φωτιά σε λεωφορείο με μαθητές που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για ασφαλείς μεταφορές και σχολικές εκδρομές απαιτούν γονείς και μαθητές

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, σε λεωφορείο που μετέφερε 50 μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Πεύκων που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Κέρκυρα, ήρθε πολύ γρήγορα να επιβεβαιώσει τις αγωνίες και τους φόβους που εκφράζουν καιρό τώρα οι γονείς, μέσα από τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων, για τους όρους με τους οποίους πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Μέτσοβο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Την έσβησε ο οδηγός με πυροσβεστήρες. Στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής η οποία δεν χρειάστηκε να επέμβει. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι καλά στην υγεία τους και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη με άλλο λεωφορείο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ανέδειξε ότι γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ αυτό που επισημαίνουν οι γονείς, ότι ο οπτικός έλεγχος που γίνεται από το προσωπικό της τροχαίας, δεν διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο μεγαλύτερο ζήτημα στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο γίνονται οι εκδρομές, γιατί δεν μπορεί να αφήνεται η μεταφορά των μαθητών στις διαθέσεις ενός επιχειρηματία, αν θα πάρει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των λεωφορείων.

Μέτρα για την ασφάλειά τους ζητά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. «Μόλις 40 μέρες μετά από το έγκλημα στα Τέμπη, όπου η νέα γενιά φωνάξαμε πως με τους αγώνες μας δεν θα επιτρέψουμε κανένα άλλο έγκλημα, βλέπουμε συνεχώς τα επόμενα "Τέμπη", που μας θυμίζουν πως εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, ενώ εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές! Και ενώ όλο αυτό το διάστημα οι μαθητές σάς φωνάζουμε να πάρετε μέτρα για ασφαλείς μεταφορές... Από τύχη δεν μετράμε θύματα!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνει επίσης ότι οι σχολικές εκδρομές αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν γίνεται το υπουργείο Παιδείας να επικαλείται ότι «το κράτος δεν μπορεί να έχει ευθύνη όταν οι εκδρομές διοργανώνονται από σχολικούς παρόχους».

«Δεν δεχόμαστε να κλάψουμε και άλλα θύματα, επειδή οι ένοχοι βλέπουν ακόμα και τη ζωή μας ως κόστος. Στα σχολεία μας, στις μετακινήσεις μας, παντού.

Οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας διεκδικούμε:

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για ασφαλείς μεταφορές! Να γίνονται διεξοδικοί έλεγχοι σε όλα τα λεωφορεία που πρόκειται να μεταφέρουν μαθητές. Να μην αφήνονται οι σχολικές εκδρομές στην ευθύνη της κάθε ιδιωτικής εταιρείας», ξεκαθαρίζουν.

Επεσαν ξανά σοβάδες, αυτήν τη φορά στο 32ο Δημοτικό Βόλου!

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και του Βόλου, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, έρχονται ξανά στην επιφάνεια με αφορμή νέο περιστατικό πτώσης σοβάδων.

Συγκεκριμένα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάρρευση τμήματος της οροφής σε αίθουσα διδασκαλίας του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, νέο ανάλογο συμβάν καταγράφηκε χτες στο 32ο Δημοτικό και από θαύμα γλίτωσε η καθαρίστρια, ενώ αν δεν ήταν κλειστό το σχολείο δεν αποκλείεται να είχαν κινδυνεύσει μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθαρίστρια πήγε νωρίς το πρωί στο σχολείο για να καθαρίσει και όταν μπήκε μέσα, είδε σοβάδες πεσμένους στη σκάλα. Πλησιάζοντας προς το σημείο για να διαπιστώσει τι συνέβη, άρχισαν να πέφτουν μεγάλα κομμάτια σοβάδων από την οροφή και λίγο έλειψε να τραυματιστεί.

Η ίδια ενημέρωσε αμέσως τη διεύθυνση του 32ου Δημοτικού, ενώ ενημερώθηκε επίσης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύλλογος είχε ενημερώσει τον δήμο Βόλου για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διδακτήριο, ζητώντας να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Απαντώντας το μεσημέρι της Δευτέρας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στους δήμους, λέγοντας ότι η ευθύνη για τα σχολικά κτίρια «ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»...

Κανένας συμβιβασμός με σχολεία επικίνδυνα

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για σχολεία του Βύρωνα

Την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή απρόσκοπτη λειτουργία του 1ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων και του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Βύρωνα ανέδειξε κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ ο βουλευτής Χρ. Κατσώτης.

Σημειώνεται πως η από 12-02-2022 βαθμονόμηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού κατέταξε το 1ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Βύρωνα στην κατηγορία Α (πρώτη προτεραιότητα). Ειδικά για το 1ο Δημοτικό Σχολείο, επισημαίνεται στις καταγραφές του κλιμακίου που εκτέλεσε τον πρωτοβάθμιο έλεγχο η ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής στην οροφή του β' ορόφου, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα. Την ίδια στιγμή, υπήρξε εκτενής πτώση σοβάδων στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο, που τρεις βδομάδες παρέμειναν κλειστά. Ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατεπείγουσα εκπόνηση μελέτης και πραγματοποίηση εργασιών μέσα στις γιορτές του Πάσχα κατά τις οποίες τα σχολεία είναι κλειστά, ώστε να παραδοθούν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια από τις 24 Απρίλη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας για μία ακόμα φορά είπε ότι το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των δήμων, η αυτοδιοίκηση έχει την κύρια αρμοδιότητα και το υπουργείο έρχεται να συνδράμει επικουρικά όταν υπάρχουν έκτακτα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις προς τον δήμο Βύρωνα, ενώ σημείωσε πως για τις επισκευές στα δύο Δημοτικά που έχει υπάρξει προσφυγή από τον δήμο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα γίνει χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, με το υπουργείο να παρακολουθεί την εξέλιξη.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι ο δήμος έχει τεράστιες ευθύνες, όμως «δεν μπορεί η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη απέναντι στον λαό, να λέει ότι ο δήμος φταίει» και τόνισε πως τα μεγάλα προβλήματα σε όλη τη χώρα, σε όλους τους δήμους, αποδεικνύουν ότι η κατάργηση του παλιού ΟΣΚ, αντί για κεντρικό σχέδιο για νέα σχολεία και συντήρηση των παλιών, αποδεικνύεται πως ήταν σε βάρος των σχολικών κτιρίων, σε βάρος των παιδιών και των γονιών και επικίνδυνη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέφερε επιτακτικά το ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει κανένας συμβιβασμός, με σχολεία επικίνδυνα και η χρόνια υποχρηματοδότηση, η σχεδόν ανύπαρκτη, ουσιαστική συντήρηση των σχολικών μονάδων έχει φέρει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με καταστάσεις, προαύλια να πλημμυρίζουν, ταβάνια να πέφτουν, πτώσεις σοβάδων, όπως στα σχολεία του Βύρωνα».

Ο Στ. Πέτσας παρέπεμψε στη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα για πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ελέγχους κτιρίων από το ΤΕΕ, με προτεραιότητα στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985.

Πολύ πίσω από τις ανάγκες τα τμήματα ένταξης

Παρά τη σπουδαιότητα των τμημάτων ένταξης και την αποδεδειγμένη ωφελιμότητα της υποστηρικτικής αυτής δομής, τόσο η ίδρυση όσο και η λειτουργία τους βρίσκονται πάρα πολύ πίσω από τις ανάγκες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.

Ο Γ. Δελής ζήτησε να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν όσα τμήματα ένταξης χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη τη χώρα, με τους σωστούς όρους και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού. Παρουσιάζοντας την κατάσταση σήμερα, είπε πως πολλοί μαθητές μένουν στην κυριολεξία αβοήθητοι, ενώ ακόμα και αυτό το στοιχειώδες δίκτυο των τμημάτων ένταξης στην Πρωτοβάθμια συρρικνώνεται δραματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι το ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού αυτών των τμημάτων.

Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγ. Συρίγος απαντώντας αναφέρθηκε στην εγκύκλιο υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων για την ίδρυση τμημάτων ένταξης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ημερομηνία 27 Απριλίου του 2021 και παρέθεσε τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία τους, ενώ σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους αναφέρθηκε στους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι από την εγκύκλιο βάσει της οποίας γίνεται η διαδικασία, πέρασαν δύο χρόνια και με προθεσμίες της προηγούμενης διετίας δεν μπορεί να παρακολουθηθεί εκπαιδευτικά ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται. Παρέθεσε ενδεικτικά την εικόνα από τον δήμο Πειραιά και τον δήμο Νίκαιας - Ρέντη, όπου λειτουργούν μόνο τρία τμήματα ένταξης σε κάθε δήμο, το Πέραμα όπου δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα και 123 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με γνωματεύσεις και με αξιολογήσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ, δεν έχουν ούτε ένα τμήμα ένταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να καλύψουν το όποιο έλλειμμα, χωρίς οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν την κατάλληλη επιστημονική στήριξη για μια τέτοια ειδική παιδαγωγική παρέμβαση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δεν προσμετρώνται οι απουσίες από κορονοϊό

Δεν προσμετρώνται για τους μαθητές οι απουσίες που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό, διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας. Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, οι απουσίες καταχωρίζονται αλλά δεν θα προσμετρηθούν.

Η απόφαση του Συλλόγου εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων, εφόσον είναι ενήλικοι, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον διευθυντή ή προϊστάμενο των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με rapid test ή μοριακού ελέγχου.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι, στην περίπτωση που μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο εξαιτίας νόσησης από κορονοϊό, οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ