Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κανένας συμβιβασμός με σχολεία επικίνδυνα

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για σχολεία του Βύρωνα

Την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή απρόσκοπτη λειτουργία του 1ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων και του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Βύρωνα ανέδειξε κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ ο βουλευτής Χρ. Κατσώτης.

Σημειώνεται πως η από 12-02-2022 βαθμονόμηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού κατέταξε το 1ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Βύρωνα στην κατηγορία Α (πρώτη προτεραιότητα). Ειδικά για το 1ο Δημοτικό Σχολείο, επισημαίνεται στις καταγραφές του κλιμακίου που εκτέλεσε τον πρωτοβάθμιο έλεγχο η ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής στην οροφή του β' ορόφου, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα. Την ίδια στιγμή, υπήρξε εκτενής πτώση σοβάδων στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο, που τρεις βδομάδες παρέμειναν κλειστά. Ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατεπείγουσα εκπόνηση μελέτης και πραγματοποίηση εργασιών μέσα στις γιορτές του Πάσχα κατά τις οποίες τα σχολεία είναι κλειστά, ώστε να παραδοθούν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια από τις 24 Απρίλη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας για μία ακόμα φορά είπε ότι το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των δήμων, η αυτοδιοίκηση έχει την κύρια αρμοδιότητα και το υπουργείο έρχεται να συνδράμει επικουρικά όταν υπάρχουν έκτακτα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις προς τον δήμο Βύρωνα, ενώ σημείωσε πως για τις επισκευές στα δύο Δημοτικά που έχει υπάρξει προσφυγή από τον δήμο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα γίνει χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, με το υπουργείο να παρακολουθεί την εξέλιξη.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι ο δήμος έχει τεράστιες ευθύνες, όμως «δεν μπορεί η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη απέναντι στον λαό, να λέει ότι ο δήμος φταίει» και τόνισε πως τα μεγάλα προβλήματα σε όλη τη χώρα, σε όλους τους δήμους, αποδεικνύουν ότι η κατάργηση του παλιού ΟΣΚ, αντί για κεντρικό σχέδιο για νέα σχολεία και συντήρηση των παλιών, αποδεικνύεται πως ήταν σε βάρος των σχολικών κτιρίων, σε βάρος των παιδιών και των γονιών και επικίνδυνη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέφερε επιτακτικά το ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει κανένας συμβιβασμός, με σχολεία επικίνδυνα και η χρόνια υποχρηματοδότηση, η σχεδόν ανύπαρκτη, ουσιαστική συντήρηση των σχολικών μονάδων έχει φέρει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με καταστάσεις, προαύλια να πλημμυρίζουν, ταβάνια να πέφτουν, πτώσεις σοβάδων, όπως στα σχολεία του Βύρωνα».

Ο Στ. Πέτσας παρέπεμψε στη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα για πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ελέγχους κτιρίων από το ΤΕΕ, με προτεραιότητα στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πέρασαν τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σχολικά κτίρια Δημοτικών και Νηπιαγωγείων (2023-04-04 00:00:00.0)
Απαράδεκτες οι συνθήκες στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης (2021-09-16 00:00:00.0)
Να λειτουργήσει το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας (2014-06-28 00:00:00.0)
Να ανακατασκευαστεί το ιστορικό σχολείο στην Κύμη (2014-04-18 00:00:00.0)
Στον αγώνα μαζί, μαθητές και γονείς (2007-11-06 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τη διπλοβάρδια (2001-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ