Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΣΟΒΟ
Φωτιά σε λεωφορείο με μαθητές που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για ασφαλείς μεταφορές και σχολικές εκδρομές απαιτούν γονείς και μαθητές

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, σε λεωφορείο που μετέφερε 50 μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Πεύκων που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Κέρκυρα, ήρθε πολύ γρήγορα να επιβεβαιώσει τις αγωνίες και τους φόβους που εκφράζουν καιρό τώρα οι γονείς, μέσα από τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων, για τους όρους με τους οποίους πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Μέτσοβο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Την έσβησε ο οδηγός με πυροσβεστήρες. Στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής η οποία δεν χρειάστηκε να επέμβει. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι καλά στην υγεία τους και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη με άλλο λεωφορείο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ανέδειξε ότι γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ αυτό που επισημαίνουν οι γονείς, ότι ο οπτικός έλεγχος που γίνεται από το προσωπικό της τροχαίας, δεν διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο μεγαλύτερο ζήτημα στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο γίνονται οι εκδρομές, γιατί δεν μπορεί να αφήνεται η μεταφορά των μαθητών στις διαθέσεις ενός επιχειρηματία, αν θα πάρει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των λεωφορείων.

Μέτρα για την ασφάλειά τους ζητά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. «Μόλις 40 μέρες μετά από το έγκλημα στα Τέμπη, όπου η νέα γενιά φωνάξαμε πως με τους αγώνες μας δεν θα επιτρέψουμε κανένα άλλο έγκλημα, βλέπουμε συνεχώς τα επόμενα "Τέμπη", που μας θυμίζουν πως εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, ενώ εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές! Και ενώ όλο αυτό το διάστημα οι μαθητές σάς φωνάζουμε να πάρετε μέτρα για ασφαλείς μεταφορές... Από τύχη δεν μετράμε θύματα!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνει επίσης ότι οι σχολικές εκδρομές αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν γίνεται το υπουργείο Παιδείας να επικαλείται ότι «το κράτος δεν μπορεί να έχει ευθύνη όταν οι εκδρομές διοργανώνονται από σχολικούς παρόχους».

«Δεν δεχόμαστε να κλάψουμε και άλλα θύματα, επειδή οι ένοχοι βλέπουν ακόμα και τη ζωή μας ως κόστος. Στα σχολεία μας, στις μετακινήσεις μας, παντού.

Οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας διεκδικούμε:

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για ασφαλείς μεταφορές! Να γίνονται διεξοδικοί έλεγχοι σε όλα τα λεωφορεία που πρόκειται να μεταφέρουν μαθητές. Να μην αφήνονται οι σχολικές εκδρομές στην ευθύνη της κάθε ιδιωτικής εταιρείας», ξεκαθαρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ