ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Διεύρυνση της διακρατικής συνεργασίας

Στην Κίνα ο Ρώσος πρωθυπουργός

Ο Ρώσος πρωθυπουργός με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας στο Φόρουμ της Σαγκάης

Copyright 2023 Sputnik

Ο Ρώσος πρωθυπουργός με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας στο Φόρουμ της Σαγκάης
«Πεπεισμένος ότι η εμβάθυνση των ρωσο-κινεζικών δεσμών και η αύξηση της συνεργασίας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες και των δύο χωρών μας» δήλωσε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, από τη Σαγκάη, όπου ξεκίνησε διήμερες επίσημες επαφές στην Κίνα, συνοδευόμενος από πρωτοκλασάτα στελέχη υπουργείων αλλά και ρωσικών ομίλων.

Σήμερα ο Μισούστιν θα βρεθεί στο Πεκίνο, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών για συνεργασία σε υποδομές και αλλού.

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Νόβακ, που επίσης συμμετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία, το 2023 οι προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων προς την Κίνα θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι και κατά 40%. Αλλωστε, όπως υπενθύμιζαν και διεθνή ΜΜΕ, πέρυσι η Κίνα εξελίχθηκε στον σημαντικότερο πελάτη για τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, μετά και από την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων ο Μισούστιν εκτίμησε πως το διμερές εμπόριο μπορεί να φτάσει φέτος τα 200 δισ. δολάρια. Τόνισε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να εξάγει υδρογονάνθρακες στην Κίνα «σε μακροπρόθεσμη βάση», αλλά και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, απαντώντας σε ερώτηση για αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν στη Δύση οι νέες ρωσο-κινεζικές συμφωνίες, είπε ότι πρόκειται για «φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία (...) στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους». Συμπλήρωσε δε ότι από την πλευρά της η Κίνα «πάντα ήταν ενάντια σε μονομερείς κυρώσεις που δεν έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγοντας πως «η συνεργασία Κίνας - Ρωσίας δεν στρέφεται ενάντια σε τρίτη πλευρά, αλλά και ούτε επιτρέπει ανάμειξη ή επίθεση από κάποια τρίτη πλευρά».

Στο μεταξύ, μεθαύριο Παρασκευή, θα βρεθεί στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χουί που θα επισκεφτεί τη Ρωσία, καθώς το Πεκίνο διεκδικεί όλο και ενεργότερο ρόλο στην «ουκρανική κρίση».

Σημειωτέον ότι στη Μόσχα βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας ο Τσεν Ουεντσίνγκ, μέλος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, με αρμοδιότητα ζητήματα που άπτονται της αστυνομίας, νομικών υποθέσεων και της συλλογής πληροφοριών. Μια σειρά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αναμενόταν συνάντησή του με τον επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ν. Πατρουσέφ, ωστόσο άλλη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν υπήρξε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Πεκίνο επέκρινε ακόμα μια φορά τη σύσφιξη των απευθείας εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Ταϊβάν, μετά και από την είδηση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται μια «ανάσα» πριν την υπογραφή σχετικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου προέτρεψε τις ΗΠΑ «να χειριστούν προσεκτικά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Ταϊβάν».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμασία για την αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται

Την προαναγγελία της νέας επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έκανε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, χτες, στο Βερολίνο, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), του μηχανισμού του εργοδοτικού συνδικαλισμού, λέγοντας ότι «η περίοδος χάριτος της πανδημίας πέρασε ανεπιστρεπτί και ήρθε η ώρα για την τακτοποίηση των λογαριασμών και τη δημοσιονομική πειθαρχία». Πρόκειται για το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας και το οποίο απαιτεί από τα κράτη - μέλη να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, δηλαδή λιτότητα και ματωμένα πλεονάσματα για τον λαό, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου.

Εξειδικεύοντας, ο Σολτς τόνισε ότι «η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν είναι καλή απάντηση στις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας», προσθέτοντας πως επιθυμεί να καταστούν «δυνατές η ανάπτυξη και οι επενδύσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετατροπή των οικονομιών μας».

Από κοντά και η γενική γραμματέας της CES, Εστερ Λιντς, η οποία σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο ...παραπονέθηκε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες που ίσχυαν πριν από την κρίση, για να αντιμετωπίσουμε τις επενδυτικές ανάγκες για μια δίκαιη οικολογική μετάβαση». Δηλαδή, επί της ουσίας, προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στους στόχους του κεφαλαίου για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που έχουμε δει τι πρακτικά σημαίνει: Τρελά κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ανησυχούν στη Γαλλία

Χτες επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch».

Ο Λεμέρ ζήτησε να επιταχυνθεί η μείωση των χρεών της Γαλλίας «διότι διαφορετικά θα πληρώσουμε το τίμημα της αύξησης των επιτοκίων». Οπως πρόσθεσε, «θα πληρώσουμε δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πράσινη μετάβαση και θα χάσουμε την αξιοπιστία μας».

Παράλληλα, ο Ζαν Πιζανί - Φερί, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και εμπειρογνώμονας του Οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel, πρότεινε να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος σε πολύ πλούσιους Γάλλους για την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την «πράσινη μετάβαση» και έσπευσε να προσθέσει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» ότι η «πράσινη μετάβαση κατά την πρώτη φάση της όχι μόνο δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει ένα αρνητικό οικονομικό σοκ».

Ερχονται ελλείψεις Ενέργειας στην Ευρώπη, λέει το Κατάρ

Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ, ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου, Σαάντ αλ Καάμπι, προειδοποίησε ότι «τα χειρότερα έρχονται» όσον αφορά τις ελλείψεις πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε με νόημα πως ο περασμένος ζεστός χειμώνας επέτρεψε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών να αποφευχθούν οι πιο σημαντικές δυσχέρειες, τονίζοντας:

«Αν η οικονομία αρχίσει να υπερθερμαίνεται το 2024 εξαιτίας ενός φυσιολογικού χειμώνα, πιστεύω πως τα χειρότερα έρχονται».

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι θα κάνει τους κερδοσκόπους «να πονέσουν» και τους είπε να προσέχουν, ενόψει της προγραμματισμένης συνόδου του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιούνη στη Βιέννη, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τη μελλοντική πετρελαϊκή πολιτική.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά μειώσεις της παραγωγής τον Απρίλη, οι οποίες αύξησαν τις τιμές που είχαν σημειώσει πτώση εξαιτίας ανησυχιών ότι μια τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση.

Συνέπειες από το αδιέξοδο στο παζάρι στην Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον αργά προχτές βράδυ πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

«Ολοκλήρωσα μια παραγωγική συνάντηση» με τον Κ. Μακάρθι, ανέφερε ο Μπάιντεν σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καλώντας να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με «καλή πίστη» για να εξευρεθεί συμβιβασμός ως προς τα δημοσιονομικά και το ύψος του κρατικού χρέους. Διευκρίνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «διαφωνίες», που οι ομάδες των δύο πρωταγωνιστών καλούνται να συμβιβάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο (έως την 1η Ιούνη).

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στην Πρίστινα Αμερικανοί γερουσιαστές

Να προχωρήσει μια «ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, με τη μεσολάβηση της Δύσης, ζήτησαν οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ Κρις Μέρφι και Γκάρι Πίτερς, οι οποίοι βρέθηκαν στην Πρίστινα.

Οι δύο αξιωματούχοι (μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας αντίστοιχα) προέτρεψαν τις δύο χώρες να ενεργήσουν γρήγορα στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ώστε να προχωρήσει και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως πρόσθεσαν, αναγνωρίζοντας ως «δύσκολο γεγονός» τις διμερείς συνομιλίες για μια συμφωνία. Σημειωτέον, ο Μέρφι έθιξε τις ενστάσεις που προβάλλουν Ρουμανία, Ισπανία, Ελλάδα και Σλοβακία στην ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στην ανάγκη να ξεπεραστούν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αλβανία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε συγκέντρωση υπογραφών για την αποπομπή της ΥΠΕΞ Ολτα Τζάκα, έπειτα από την εμφάνιση του συζύγου της ως «στρατηγικού επενδυτή» για την κατασκευή θερέτρου στην περιοχή Ντέρμι.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέο ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα

Νέο ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη μεθόριο Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι δυο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης» και καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία να ανταγωνίζονται για «διαμεσολάβηση».

Το αρμένικο υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν στις θέσεις του αρμενικού στρατού κοντά στο χωριό Kutakan στην περιοχή Gegarkunik χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν και ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ, θα έχουν αύριο συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στη Μόσχα, ενώ την 1η Ιούνη θα συναντηθούν στο Κισινάου στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πρωτοβουλίας, με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ