Τετάρτη 24 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμασία για την αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται

Την προαναγγελία της νέας επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έκανε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, χτες, στο Βερολίνο, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), του μηχανισμού του εργοδοτικού συνδικαλισμού, λέγοντας ότι «η περίοδος χάριτος της πανδημίας πέρασε ανεπιστρεπτί και ήρθε η ώρα για την τακτοποίηση των λογαριασμών και τη δημοσιονομική πειθαρχία». Πρόκειται για το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας και το οποίο απαιτεί από τα κράτη - μέλη να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, δηλαδή λιτότητα και ματωμένα πλεονάσματα για τον λαό, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου.

Εξειδικεύοντας, ο Σολτς τόνισε ότι «η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν είναι καλή απάντηση στις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας», προσθέτοντας πως επιθυμεί να καταστούν «δυνατές η ανάπτυξη και οι επενδύσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετατροπή των οικονομιών μας».

Από κοντά και η γενική γραμματέας της CES, Εστερ Λιντς, η οποία σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο ...παραπονέθηκε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες που ίσχυαν πριν από την κρίση, για να αντιμετωπίσουμε τις επενδυτικές ανάγκες για μια δίκαιη οικολογική μετάβαση». Δηλαδή, επί της ουσίας, προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στους στόχους του κεφαλαίου για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που έχουμε δει τι πρακτικά σημαίνει: Τρελά κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ανησυχούν στη Γαλλία

Χτες επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch».

Ο Λεμέρ ζήτησε να επιταχυνθεί η μείωση των χρεών της Γαλλίας «διότι διαφορετικά θα πληρώσουμε το τίμημα της αύξησης των επιτοκίων». Οπως πρόσθεσε, «θα πληρώσουμε δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πράσινη μετάβαση και θα χάσουμε την αξιοπιστία μας».

Παράλληλα, ο Ζαν Πιζανί - Φερί, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και εμπειρογνώμονας του Οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel, πρότεινε να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος σε πολύ πλούσιους Γάλλους για την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την «πράσινη μετάβαση» και έσπευσε να προσθέσει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» ότι η «πράσινη μετάβαση κατά την πρώτη φάση της όχι μόνο δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει ένα αρνητικό οικονομικό σοκ».

Ερχονται ελλείψεις Ενέργειας στην Ευρώπη, λέει το Κατάρ

Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ, ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου, Σαάντ αλ Καάμπι, προειδοποίησε ότι «τα χειρότερα έρχονται» όσον αφορά τις ελλείψεις πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε με νόημα πως ο περασμένος ζεστός χειμώνας επέτρεψε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών να αποφευχθούν οι πιο σημαντικές δυσχέρειες, τονίζοντας:

«Αν η οικονομία αρχίσει να υπερθερμαίνεται το 2024 εξαιτίας ενός φυσιολογικού χειμώνα, πιστεύω πως τα χειρότερα έρχονται».

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι θα κάνει τους κερδοσκόπους «να πονέσουν» και τους είπε να προσέχουν, ενόψει της προγραμματισμένης συνόδου του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιούνη στη Βιέννη, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τη μελλοντική πετρελαϊκή πολιτική.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά μειώσεις της παραγωγής τον Απρίλη, οι οποίες αύξησαν τις τιμές που είχαν σημειώσει πτώση εξαιτίας ανησυχιών ότι μια τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση.

Συνέπειες από το αδιέξοδο στο παζάρι στην Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον αργά προχτές βράδυ πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

«Ολοκλήρωσα μια παραγωγική συνάντηση» με τον Κ. Μακάρθι, ανέφερε ο Μπάιντεν σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καλώντας να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με «καλή πίστη» για να εξευρεθεί συμβιβασμός ως προς τα δημοσιονομικά και το ύψος του κρατικού χρέους. Διευκρίνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «διαφωνίες», που οι ομάδες των δύο πρωταγωνιστών καλούνται να συμβιβάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο (έως την 1η Ιούνη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ