Τετάρτη 24 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Διεύρυνση της διακρατικής συνεργασίας

Στην Κίνα ο Ρώσος πρωθυπουργός

Ο Ρώσος πρωθυπουργός με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας στο Φόρουμ της Σαγκάης

Copyright 2023 Sputnik

Ο Ρώσος πρωθυπουργός με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας στο Φόρουμ της Σαγκάης
«Πεπεισμένος ότι η εμβάθυνση των ρωσο-κινεζικών δεσμών και η αύξηση της συνεργασίας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες και των δύο χωρών μας» δήλωσε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, από τη Σαγκάη, όπου ξεκίνησε διήμερες επίσημες επαφές στην Κίνα, συνοδευόμενος από πρωτοκλασάτα στελέχη υπουργείων αλλά και ρωσικών ομίλων.

Σήμερα ο Μισούστιν θα βρεθεί στο Πεκίνο, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών για συνεργασία σε υποδομές και αλλού.

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Νόβακ, που επίσης συμμετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία, το 2023 οι προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων προς την Κίνα θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι και κατά 40%. Αλλωστε, όπως υπενθύμιζαν και διεθνή ΜΜΕ, πέρυσι η Κίνα εξελίχθηκε στον σημαντικότερο πελάτη για τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, μετά και από την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων ο Μισούστιν εκτίμησε πως το διμερές εμπόριο μπορεί να φτάσει φέτος τα 200 δισ. δολάρια. Τόνισε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να εξάγει υδρογονάνθρακες στην Κίνα «σε μακροπρόθεσμη βάση», αλλά και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, απαντώντας σε ερώτηση για αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν στη Δύση οι νέες ρωσο-κινεζικές συμφωνίες, είπε ότι πρόκειται για «φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία (...) στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους». Συμπλήρωσε δε ότι από την πλευρά της η Κίνα «πάντα ήταν ενάντια σε μονομερείς κυρώσεις που δεν έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγοντας πως «η συνεργασία Κίνας - Ρωσίας δεν στρέφεται ενάντια σε τρίτη πλευρά, αλλά και ούτε επιτρέπει ανάμειξη ή επίθεση από κάποια τρίτη πλευρά».

Στο μεταξύ, μεθαύριο Παρασκευή, θα βρεθεί στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χουί που θα επισκεφτεί τη Ρωσία, καθώς το Πεκίνο διεκδικεί όλο και ενεργότερο ρόλο στην «ουκρανική κρίση».

Σημειωτέον ότι στη Μόσχα βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας ο Τσεν Ουεντσίνγκ, μέλος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, με αρμοδιότητα ζητήματα που άπτονται της αστυνομίας, νομικών υποθέσεων και της συλλογής πληροφοριών. Μια σειρά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αναμενόταν συνάντησή του με τον επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ν. Πατρουσέφ, ωστόσο άλλη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν υπήρξε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Πεκίνο επέκρινε ακόμα μια φορά τη σύσφιξη των απευθείας εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Ταϊβάν, μετά και από την είδηση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται μια «ανάσα» πριν την υπογραφή σχετικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου προέτρεψε τις ΗΠΑ «να χειριστούν προσεκτικά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Ταϊβάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ