Τετάρτη 24 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Πυρά πυροβολικού εν μέσω νέας εκεχειρίας

Πυρά πυροβολικού ακούστηκαν και χτες σε περιοχές της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς παρά την επταήμερη συμφωνία εκεχειρίας που υποτίθεται ότι τέθηκε σε ισχύ αργά το βράδυ της Δευτέρας, συνέχισαν να περιπολούν στους δρόμους τεθωρακισμένα οχήματα και να υπερίπτανται βομβαρδιστικά αεροπλάνα του στρατού, κοντά σε θέσεις παραστρατιωτικών.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, την οποία επιβλέπουν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, επιτεύχθηκε στη διάρκεια μαραθώνιων συνομιλιών στην Τζέντα της πρώτης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο μηχανισμός εποπτείας, που θα στηθεί από 12μελή επιτροπή (την οποία θα απαρτίζουν τρεις εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών, τρεις Αμερικανοί και τρεις Σαουδάραβες), θα είναι «εξ αποστάσεως». Προειδοποίησε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος από την ιστοσελίδα της αμερικάνικης πρεσβείας στο Χαρτούμ, τους αντίπαλους Σουδανούς στρατηγούς, Α. Φ. Μπουρχάν και Μ. Χ. Ντάγκαλο, ότι αν δεν εφαρμόσουν τη συμφωνία θα βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανές κυρώσεις.

Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει αναγκάσει σχεδόν 1,1 εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους - όπως υπολογίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - 250.000 έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, όπως το Τσαντ και η Αίγυπτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ