ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2023
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ Α/Γ
Συνέχισαν στη ρότα των επιτυχιών τα ελληνικά κουπιά
  • Την κατάκτηση 4 μεταλλίων πανηγύρισε η Εθνική ομάδα
  • Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ για τις νέες επιτυχίες

Σε μια ακόμη επιτυχία βάθρου έφθασε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Στέφανος Ντούσκος
Σε μια ακόμη επιτυχία βάθρου έφθασε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Στέφανος Ντούσκος
Για μια ακόμη φορά οι αθλητές της ελληνικής κωπηλασίας ανέβηκαν στο βάθρο. Αυτήν τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπεντ της Σλοβενίας. Η ελληνική αποστολή κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση 4 μεταλλίων: Τριών ασημένιων και ενός χάλκινου. Ενδεικτικό της αξιόλογης προσπάθειας είναι το γεγονός ότι στο βάθρο κατάφεραν να ανέβουν 4 εκ των 6 πληρωμάτων της αποστολής.

Αναλυτικά, στο μονό σκιφ ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο τερματίζοντας δεύτερος στον τελικό με χρόνο 6.47.87, αφήνοντας τρίτο τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ολιβερ Ζίντλερ (6.48.14), ενώ πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολλανδός Φαν Λιροπ (6.46.91).

Η Ευαγγελία Αναστασιάδου στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα της ασημένια πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με χρόνο 7.35.14. Πρώτη ήταν η Ρουμάνα Ιονέλα Κόσμιουκ (7.32.42) και τρίτη η Τσέχα Κριστίνα Νεουχόρτοβα (7.40.29).

Το τρίτο ασημένιο μετάλλιο ήρθε από το δίδυμο των Ζωής Φίτσιου - Μιλένας Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, με χρόνο 6.54.78. Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη επιτυχία βάθρου στο συγκεκριμένο αγώνισμα στη διοργάνωση μετά το 2012. Το χρυσό κατέκτησε η Βρετανία με 6.52.32 και το χάλκινο η Γαλλία με 6.55.30.

Σε διάκριση βάθρου έφθασε και το δίδυμο των Πέτρου Γκαϊδατζή - Αντώνη Παπακωνσταντίνου στο διπλό σκιφ που μετά από μια κούρσα με έντονο συναγωνισμό κατέκτησαν την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο τερματίζοντας σε 6.15.99, ενώ το χρυσό πήρε η Ελβετία με 6.13.81 και το ασημένιο η Ιταλία με 6.15.06.

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ για τις επιτυχίες

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ δίνει «πολλά συγχαρητήρια στους Ελληνες αθλητές Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού, Πέτρο Γκαϊδατζή, Αντώνη Παπακωνσταντίνου, Ευαγγελία Αναστασιάδου και Στέφανο Ντούσκο για τις διακρίσεις που πέτυχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Συγχαρητήρια, επίσης, στους προπονητές και τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας για την προετοιμασία της ομάδας».

ΒASKET LEAGUE
ΠΑΟ - Περιστέρι με φόντο τους τελικούς

Οι δύο ομάδες αναμετρούνται στον 5ο αγώνα για τα ημιτελικά | «Καθάρισε» την πρόκριση ο Ολυμπιακός

Τη μία θέση που απομένει για το ζευγάρι της φετινής σειράς των τελικών της Basket League διεκδικούν σήμερα στο ΟΑΚΑ Παναθηναϊκός και Περιστέρι, στο 5ο μεταξύ τους ματς για την ημιτελική φάση (19.15 - ΕΡΤ3).

Οι δύο ομάδες δίνουν τον καθοριστικό αγώνα μετά από μία ακόμα σπουδαία νίκη του Περιστερίου, που επικράτησε εντός έδρας των «πρασίνων» με 76-71, ισοφαρίζοντας σε 2-2 και ξαναστέλνοντας τη σειρά στο ΟΑΚΑ. Κορυφαίος των νικητών για μια ακόμα φορά ήταν ο Φρανσίσκο με 24 πόντους.

Αυτή ήταν η τρίτη νίκη της ομάδας των δυτικών προαστίων επί του «τριφυλλιού» τη φετινή σεζόν, μετά απ' αυτές στον δεύτερο ημιτελικό αλλά και για την κανονική περίοδο, στο ίδιο γήπεδο. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός καλείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να παίξει την πρόκριση στους τελικούς σε πέμπτο ματς, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι κόντρα στη Λάρισα, με τους «πράσινους» εν τέλει να επικρατούν.

Με «σκούπα» στους τελικούς ο Ολυμπιακός

Την πρόκριση στους τελικούς έχει πάρει ήδη ο Ολυμπιακός, που νίκησε 75-54 τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν έτσι το 3-0 στις νίκες και τώρα περιμένουν τον αντίπαλό τους στους τελικούς, ώστε να υπερασπιστούν τον τίτλο του πρωταθλητή που κατέκτησαν πέρυσι. Ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα από την αρχή (24-12 στο 10', 39-34 ημίχρονο), «πάτησε γκάζι» όμως στην τρίτη περίοδο και ξεκαθάρισε την κατάσταση. Κορυφαίοι των νικητών οι Σλούκας (17 π.) και Βεζένκοφ (19 π.).

ΤΕΝΙΣ - ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Αγχωτική πρόκριση για τον Τσιτσιπά

Με αρκετό άγχος, καθώς πιέστηκε από τον αντίπαλό του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στον 2ο γύρο του τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός, κατηγορίας Grand Slam, επικρατώντας του Γίρι Βέσελι με 3-1 σετ στην πρεμιέρα. Ο Ελληνας τενίστας πήρε δύσκολα τα πρώτο σετ, με 7-5, στη συνέχεια έκανε το 2-0 με 6-3 και με το ίδιο σκορ έχασε το τρίτο σετ από τον μαχητικό Τσέχο. Πραγματικό ντέρμπι έγινε στο τέταρτο σετ, με τον Τσιτσιπά να επικρατεί τελικά με 7-6 και να παίρνει την πρόκριση.

Στον επόμενο γύρο ο Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει τον Ισπανό Καρμπάλες Μπαέαν (Νο 58 στον κόσμο), ο οποίος στην πρεμιέρα επικράτησε του Αμερικανού Νάβα με 3-0 σετ.

Πρόωρο «αντίο» στη διοργάνωση είπε η Μαρία Σάκκαρη, γνωρίζοντας ήττα με 2-0 σετ (7-5, 7-6) στην πρεμιέρα από την Καρολίνα Μούχοβα (Νο 43 στον κόσμο). Η Τσέχα αναδείχθηκε έτσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απροσπέλαστο εμπόδιο για την Ελληνίδα τενίστρια, αφού την είχε αποκλείσει από το Ρολάν Γκαρός και πέρυσι, στον δεύτερο γύρο.

SUPER LEAGUE 2
Αλλαγή δεδομένων στην κορυφή του 2ου ομίλου

Νέα κατάσταση διαμορφώθηκε στη μάχη για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία μέσα από τον 2ο όμιλο της Super League 2, μετά τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής. Η βαριά ήττα της πρωτοπόρου Κηφισιάς με 3-0 στα Χανιά, σε συνδυασμό με τη νίκη της 2ης του ομίλου Καλλιθέας με το ίδιο σκορ επί του Απόλλωνα Σμύρνης, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο ομάδων στους 2 βαθμούς, δίνοντας έτσι αυξημένο ενδιαφέρον στις τρεις αγωνιστικές που απομένουν.

Στον 1ο όμιλο, όπου η 1η θέση και η άνοδος στη μεγάλη κατηγορία έχουν ήδη εξασφαλιστεί από τον Πανσερραϊκό, ξεχώρισε η νίκη του Ηρακλή Λάρισας επί των πρωτοπόρων με 2-0, που αυξάνει τις ελπίδες των Θεσσαλών για παραμονή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

1ος όμιλος:

ΠΑΟΚ Β' - Ηρακλής 0-3, Διαγόρας Ρόδου - Παναθηναϊκός Β' 4-1, Αναγέννηση Καρδίτσας - Μακεδονικός 2-1, Ηρακλής Λάρισας - Πανσερραϊκός 2-0, Νίκη Βόλου - Αλμωπός Αριδαίας 0-0, Απόλλων Λάρισας - Θεσπρωτός 0-3 (χωρίς αγώνα), Απόλλων Πόντου - Βέροια 0-0. Ρεπό είχε η ΑΕΛ.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Πανσερραϊκός με 60 βαθμούς και ακολουθεί η ΑΕΛ με 51.

2ος όμιλος:

Καλλιθέα - Απόλλων Σμύρνης 3-0, Προοδευτική - Καλαμάτα 1-2, ΟΦ Ιεράπετρας - Επισκοπή Ρεθύμνου 2-0, ΑΕΚ Β' - Παναχαϊκή 4-1, ΠΑΟ Ρουφ - Ηλιούπολη 2-2, Ηρόδοτος - Ολυμπιακός Β' 0-3 (χωρίς αγώνα), Κηφισιά - Χανιά 0-2. Ρεπό είχε το Αιγάλεω.

Στη βαθμολογία προηγείται η Κηφισιά με 61 βαθμούς και ακολουθεί η Καλλιθέα με 59.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ELITE LEAGUE
Πήραν την άνοδο Μαρούσι και Τρίτωνας

Την άνοδο στην Basket League 2023 - 2024 πανηγύρισαν το Μαρούσι, που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Elite League (πρώην Α2), και ο Τρίτωνας ως φιναλίστ στο Φάιναλ 4 της κατηγορίας, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό των Ανω Λιοσίων. Στον τελικό η ομάδα του Αμαρουσίου επικράτησε 76-73 του Τρίτωνα, ωστόσο και οι δύο φιναλίστ είχαν εξασφαλίσει τις θέσεις ανόδου μετά τις νίκες τους στα ημιτελικά της διοργάνωσης, επί του Ψυχικού και του Πανερυθραϊκού αντίστοιχα. Την 3η θέση στο Φάιναλ 4 πήρε το Ψυχικό, νικώντας 79-61 την ομάδα της Νέας Ερυθραίας στον μικρό τελικό.

Το Μαρούσι επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία μετά από 11 χρόνια, ενώ ο Τρίτωνας προβιβάζεται για πρώτη φορά από το μακρινό 1979, με την επιτυχία να πανηγυρίζεται έξαλλα από την ομάδα των Σεπολίων, παρά την ήττα της στον τελικό.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
Στην κορυφή των Ιμαλαΐων ο Θ. Νταβαρίνος

Σε μια μεγάλη προσωπική αλλά και γενικότερα για την ελληνική ορειβασία επιτυχία έφθασε πρόσφατα ο Θωμάς Νταβαρίνος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, που στις 17 Μάη κατάφερε να πατήσει στην κορυφή Νταουλαγκίρι σε ύψος 8.167 μ. στο Νεπάλ, που αποτελεί την 7η υψηλότερη του κόσμου. Ο Θωμάς Νταβαρίνος, μετά από μια περίοδο προσαρμογής στην περιοχή, κατάφερε με τα άλλα έξι μέλη της αποστολής να ανέβει στην κορυφή και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο 60χρονος ορειβάτης και ιδρυτής του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων με το κατόρθωμά του πραγματοποίησε και μια προσωπική υπόσχεση που είχε δώσει μετά τον θάνατο του φίλου και επίσης σπουδαίου ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, να ανέβει στη συγκεκριμένη κορυφή τιμώντας τη μνήμη του. Υπενθυμίζεται ότι ο Συκάρης σκοτώθηκε στις 12 Απρίλη 2022 στο μονοπάτι της επιστροφής από την κορυφή Νταουλαγκίρι αφού πρώτα την είχε κατακτήσει, σε υψόμετρο 7.400 μέτρων. Οι Νταβανέλος - Συκάρης στο παρελθόν είχαν κατακτήσει μαζί την υψηλότερη κορυφή του Καυκάσου και της Ευρώπης, την Elbrus (5.642 μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ