ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2023
Σελ. /28
Ορκίστηκε και διαλύθηκε η Βουλή

Ξεκίνησε και επίσημα η νέα προεκλογική περίοδος

Eurokinissi

Ορκίστηκε την Κυριακή η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και διαλύθηκε χτες, οπότε και θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της, καθώς από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Με το ίδιο Διάταγμα καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου 2023, ημέρα Κυριακή, και η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές συγκαλείται την 3η Ιουλίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.00.

Στην πρώτη και τελευταία συνεδρίαση της Βουλής προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α' Αθηνών και α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τη Φθιώτιδας, ο πρόεδρος της ΝΔ την Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Α' Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης την έδρα της Λάρισας.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκλογή προεδρείου. Από τη ΝΔ προτάθηκαν για το αξίωμα του προέδρου ο Κ. Τασούλας και των αντιπροέδρων οι Ν. Κακλαμάνης, Χ. Αθανασίου και Αθ. Μπούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για δ' αντιπρόεδρο την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ για ε' αντιπρόεδρο τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ, Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γ. Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον Κ. Χήτα.

Η εκλογή προέδρου έγινε με ονομαστική ψηφοφορία. Επί 296 ψηφισάντων βουλευτών 270 ψήφισαν «ναι», ενώ οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών», σύμφωνα με την πάγια στάση του Κόμματος. Ακολούθησε η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους, τους γραμματείς και τους κοσμήτορες της βραχύβιας αυτής Βουλής.

Επιστολή του Δ. Κουτσούμπα στο προεδρείο της Βουλής

Σε επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής σχετικά με την ορκωμοσία των βουλευτών του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας και υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προτείνει την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ως υποχρεωτικού, όπου και αν αυτός προβλέπεται, μεταξύ άλλων και για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Οι βουλευτές του δίνουν τον πολιτικό όρκο, θεωρώντας ότι ο όρκος αναφέρεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού».

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
«Ανακατεύθυνση προτεραιοτήτων», με σταθερά τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Στην ίδια ρότα, της διεκδίκησης του «υπουργείου αντιπολίτευσης», κινείται το ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας από την ντουλάπα σκονισμένα διλήμματα, όπως ότι τάχα αναμετριέται το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, «η πρόοδος με τη συντήρηση» ...στην υλοποίηση του κοινού τους προγράμματος.

Με όχημα το «φρενάρισμα» της «παντοδυναμίας της ΝΔ», ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας σε εκλεγμένους και υποψήφιους βουλευτές και στελέχη, κάλεσε «να είμαστε εμείς η ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση και τη στασιμότητα, που εκπροσωπεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», προφανώς ψηφίζοντας δεκάδες ακόμα από τα αντιλαϊκά νομοσχέδιά της, ενώ «απέναντι σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές της ΝΔ, προτείνουμε την ανάπτυξη Made in Greece, με ανακατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου».

Επιχείρησε δηλαδή να εγκλωβίσει τον λαό σε ξένους στόχους, για την «ανακατεύθυνση» στη μοιρασιά των κονδυλίων ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, με δεδομένα τα περισσότερα από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γι' αυτό άλλωστε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «το πρόγραμμά μας, λοιπόν, σε κάθε κεφάλαιο έχει κοστολογήσει και εξηγεί και πόθεν θα προκύψουν οι πόροι και τα αναγκαία κεφάλαια».

Στο μεταξύ, η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει για τον εαυτό του την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης προκάλεσε την αντίδραση του Χ. Καστανίδη, ο οποίος έτσι δεν εκλέγεται. Ο Χ. Καστανίδης σε μήνυμά του έκανε λόγο για «προσωπική προσβολή», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μια εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως άλλωστε δικαιούται. Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως. Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου».

Από το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι αυτή η επιλογή του Ν. Ανδρουλάκη έγινε προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη στην περιφέρεια αυτή, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Παρέμβαση Ιερώνυμου για εμπλοκή κληρικών στις εκλογές

Για «χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε (...) που εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς» έκανε λόγο με ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καλώντας τη μερίδα του κλήρου που φέρεται να έχει λάβει ενεργή θέση στην εκλογική διαδικασία, να σταματήσει τη δράση της, αλλά και καταδικάζοντας ταυτόχρονα «την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ''υπόγειας'' ή ''μυστικής'' ανάμειξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή της».

Αφορμή μεταξύ άλλων έδωσαν τα δημοσιεύματα που φέρουν το κόμμα ΝΙΚΗ να ενισχύεται από μονές του Αγίου Ορους, να έχει επαφές και με το ρωσικό κράτος, όπως επίσης και με επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τουλάχιστον 4 μονές του Αγίου Ορους στηρίζουν το κόμμα, ιδιαίτερα δε η Μονή Φιλοθέου, της οποίας ο αδερφός του ηγούμενου, ασφαλιστής Εμμανουήλ Γκλάβας, συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η συγκεκριμένη μονή διατηρεί σχέσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος και επισκέφθηκε τη μονή διαδοχικά το 2020 και το 2021, και ο αδερφός του συμβάλλει οικονομικά στα μεγάλα αναστηλωτικά έργα του μοναστηριού. Σύμφωνα με το «Βήμα», «ένας επιχειρηματίας (αναφέρεται ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση του νέου εγχειρήματος με 1-2 εκατομμύρια ευρώ) με κύρια δραστηριότητα στον χώρο της εστίασης και των καυσίμων, που είναι στενός συνεργάτης γνωστού εφοπλιστή, και έχει εστιατόρια στα βόρεια προάστια φέρεται να έχει ισχυρές γνωριμίες - "επαφές", τακτική παρουσία στα ίδια μοναστήρια»...

Στο μεταξύ, οι διεργασίες στον χώρο της ακροδεξιάς συνεχίζονται, καθώς μετά την αποχώρηση Τζήμερου από την Εθνική Δημιουργία ...ο γάμος σχόλασε, με τον Φαήλο Κρανιδιώτη να ανακοινώνει πως θα στηρίξει τη ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.


Στον αυτόματο;

Χτες ήταν μία τυπική συνεδρίαση της Βουλής, κατά την οποία ψηφίστηκε από τους βουλευτές το προεδρείο της Βουλής. Η Βουλή διαλύθηκε ήδη, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές, αλλά... Αν κάτι ξεχώρισε (πλέον έχει πάψει να αποτελεί και είδηση) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε ξανά να υπερψηφίσει τον πρόεδρο της Βουλής τον οποίο πρότεινε η Νέα Δημοκρατία. Τι στο καλό; Στον αυτόματο έχουν μπει, ψηφίζουν μόνο υπέρ; Κάποιοι κακεντρεχείς πάντως σχολίασαν εύστοχα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε με το δεξί»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ