ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟΥ
«Δυσαρέσκεια» της Δύσης για τη στάση της Πρίστινας
  • Ακυρώθηκε συμμετοχή του Κοσόβου σε ΝΑΤΟική άσκηση
  • Νέες δυτικές επικρίσεις για κινήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή

ΝΑΤΟικές δυνάμεις παραμένουν στα δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, απέναντι στους Σέρβους διαδηλωτές

Copyright 2023 The Associated

ΝΑΤΟικές δυνάμεις παραμένουν στα δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, απέναντι στους Σέρβους διαδηλωτές
Τα ευρωατλαντικά σχέδια «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, με όρους που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σε αντιπαράθεση με την παρέμβαση Ρωσίας και Κίνας, δυσκολεύουν και περιπλέκουν οι εξελίξεις στο Κόσοβο, μετά την προσπάθεια της Πρίστινας να επιβάλει με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εναντίον Σέρβων διαδηλωτών την ανάληψη καθηκόντων από αλβανόφωνους δημάρχους σε δήμους του βόρειου Κοσόβου, σε περιοχές όπου πλειοψηφεί συντριπτικά το σερβικό στοιχείο και όπου υπήρξε σχεδόν καθολικό μποϊκοτάζ του πληθυσμού στις σχετικές εκλογές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη KFOR έχει πάρει θέση έξω από τα δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, απέναντι στους Σέρβους διαδηλωτές, ενώ ο γγ της λυκοσυμμαχίας ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 700 ΝΑΤΟικών στρατιωτών στο Κόσοβο και ότι τίθεται σε «ύψιστη ετοιμότητα» άλλο ένα ΝΑΤΟικό τάγμα.

«Συμβουλές» αποκλιμάκωσης και μέτρα από τις ΗΠΑ

Εκφράζοντας και πάλι δυσαρέσκεια για τη στάση της Πρίστινας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Τζέφρι Χόβενιερ, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην περιοχή έδωσε εντολή για «ακύρωση της συμμετοχής του Κοσόβου στην άσκηση "Defender Europe 2023"».

Και πρόσθεσε: «Οφείλω να πω ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγάλο ενθουσιασμό για να αντιδράσουν υπέρ ορισμένων συμφερόντων του Κοσόβου, όπως να εργαστούν με χώρες που δεν το αναγνωρίζουν ή να εργαστούν ενεργά για τη βελτίωση της ευρωατλαντικής πορείας του Κοσόβου». Κατέληξε δε εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Α. Κούρτι, «θα ακούσει τη συμβουλή μας και θα λάβει άμεσα μέτρα για να μειώσει τις εντάσεις» αλλά και αναφέροντας πως ο Κούρτι «δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα. Αναλύουμε ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές μας».

Οπως αναμετέδωσαν διάφορα βαλκανικά ΜΜΕ, ο Χόβενιερ ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, επιμένοντας βέβαια ότι «η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα συνετό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι η KFOR έχει τις δυνατότητες που χρειάζεται για να διατηρήσει την ασφάλεια σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, εκτίμησε ότι «είναι πολύ σαφές πως υπάρχει ευθύνη των κοσοβάρικων αρχών για τη σημερινή κατάσταση και μη σεβασμός μιας συμφωνίας που ήταν ωστόσο σημαντική και είχε επισφραγιστεί πριν από μόλις μερικές εβδομάδες». Τόνισε δε ότι «έχουμε επισημάνει με μεγάλη σαφήνεια στις κοσοβάρικες αρχές πως ήταν λάθος να προχωρήσουν σ' αυτές τις εκλογές» (οι τοπικές εκλογές που έστησε η Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο, οι οποίες μετά το μποϊκοτάζ των Σέρβων είχαν συμμετοχή μόλις 3,5%...).

«Ανευ όρων στήριξη της Σερβίας» υπόσχεται η Ρωσία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «στηρίζουμε άνευ όρων τη Σερβία και τους Σέρβους».

Ο δε ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, φέρεται να ανέφερε ότι «μια μεγάλη έκρηξη επέρχεται στο κέντρο της Ευρώπης, ακριβώς στον τόπο όπου το 1999 το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας». Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Aleksandar Bochan - Kharchenko, υποστήριξε ότι «η Μόσχα έχει την πιο σοβαρή προσέγγιση στην εξέλιξη των πραγμάτων και καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση, ακόμη και έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι η χώρα της υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας «να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» και εξέφρασε αντίθεση «στις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών αυτοδιοικητικών θεσμών του Κοσσυφοπεδίου».

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, ακύρωσε διήμερη επίσκεψη στην Μπρατισλάβα και είπε ότι «η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η Σερβία θα νικήσουν τελικά», ζητώντας «απόσυρση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων της Πρίστινας από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και την απομάκρυνση των ψεύτικων δημάρχων που δεν εκπροσωπούν κανέναν».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σερβίας στον διάλογο με την ΕΕ, Petar Petkovic, δήλωσε ότι «ο Κούρτι είναι κάποιος που θέλει να παρουσιάζεται ως ένας μικρός Ζελένσκι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας μικρός Χίτλερ που θέλει να εκδιώξει και να σκοτώσει τον σερβικό λαό. Το κράτος της Σερβίας δεν θα του επιτρέψει να το κάνει αυτό». Είπε ότι οι διαμαρτυρίες των Σέρβων είναι «ειρηνικές» και ότι «δεν έχουμε καμία ανάγκη να συγκρουστούμε με το ΝΑΤΟ, αλλά η εντολή της KFOR είναι να προστατεύσει τον σερβικό λαό».

Σερβικά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να «λογικέψει» την κοσοβάρικη ηγεσία, για να αποφευχθεί περαιτέρω βία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokratska Stranka) ζήτησε απόσυρση των κοσοβάρικων Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτοντας μάλιστα πως η KFOR αποτελεί «πρακτικά τη μόνη ένοπλη δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια που μπορεί να προστατεύσει» τους Σέρβους, ενώ χαιρέτισε τη στάση ΕΕ - ΗΠΑ.

Το δε Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών απηύθυνε έκκληση για απομάκρυνση των «παράνομων δημάρχων», λέγοντας ακόμα ότι «το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να οργανώσουν νέες εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Σέρβοι από τον βορρά, διότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».

Μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Αρκτική

Δύο νέες μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις διεξάγονται παράλληλα στις χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη δρομολογούμενη ένταξη της Σουηδίας.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η ΝΑΤΟική άσκηση Arctic Challenge σε Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, με τη συμμετοχή περίπου 150 μαχητικών αεροσκαφών. Η Arctic Challenge διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Φέτος συμμετέχουν 14 χώρες: 12 μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Ελβετία. Τον συντονισμό φέτος έχει η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας.

Μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, γαλλικά «Rafale» και «Mirage», F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία, φινλανδικά και ελβετικά F-18, καθώς και σουηδικά «Gripen» συμμετέχουν στην άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιούνη.

Παράλληλα, περίπου 1.000 στρατιωτικοί από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία και 6.500 Φινλανδοί στρατιώτες συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση Northern Forest που διεξάγεται από τις 27 Μάη έως τις 2 Ιούνη στο πεδίο βολής του Ροβαγιάρβι στη βόρεια Φινλανδία.

Από το πεδίο βολής του Ροβαγιάρβι, ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη και μόλις δύο ώρες από τα ρωσικά σύνορα, ο Αμερικανός υποστράτηγος Γκρέγκορι Αντερσον και ο διοικητής της σουηδικής δύναμης, υποστράτηγος Καρλ Ενγκελμπρέκτσον, είπαν ότι οι χώρες τους είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη Φινλανδία.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν πυραυλικά συστήματα MLRS, οι Φινλανδοί επιδόθηκαν κυρίως σε βολές αρμάτων μάχης «Leopard 2A6», Σουηδοί και Νορβηγοί ανέπτυξαν οχήματα μάχης CV90 και οι Βρετανοί έκαναν ελιγμούς με άρματα «Warrior».

Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις πραγματοποιούνται παράλληλα με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Οσλο και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στη Φινλανδία σήμερα και αύριο.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αρχικά στη Σουηδία, όπου θα συναντήσει τους πρωθυπουργούς των τριών σκανδιναβικών χωρών και θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (CCT) ΕΕ - ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε χτες «αμυντικές» επενδύσεις 21,1 δισ. δολαρίων κατά τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τη δέσμευση να πετύχει τον στόχο «αμυντικών» δαπανών που έχει τεθεί από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ανταγωνισμούς, η Δανία δεσμεύτηκε πέρυσι να αυξήσει μόνιμα τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2030.

«Πρέπει σε μεγαλύτερο βαθμό να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του», είπε ο Δανός υπουργός Αμυνας και «αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις μας για να σηκώσουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί», πρόσθεσε.

«Κόντρες» Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αφρική

Νέες παράλληλες περιοδείες στην Αφρική πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, με επίδικο σε πρώτη ανάγνωση τη στάση αφρικανικών χωρών σχετικά με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και με ευρύτερες προεκτάσεις για τον ανταγωνισμό στην αφρικανική ήπειρο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ, στη Ρωσία, στην Κίνα κ.λπ.

Η Μόσχα επιχειρεί να ενισχύσει τα «παραδοσιακά» πατήματά της στην Αφρική (είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές αφρικανικές χώρες αρνούνται να στηρίξουν τις ευρωατλαντικές κινήσεις, στον ΟΗΕ και αλλού, εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), ενώ το Κίεβο αξιοποιείται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ως μοχλός για τη συνολικότερη επιχείρηση απομάκρυνσης αφρικανικών χωρών από τη ρωσική επιρροή.

Ο Σ. Λαβρόφ ξεκίνησε τη Δευτέρα την τρίτη περιοδεία του στην Αφρική από τις αρχές του 2023. Αρχικά επισκέφτηκε την Κένυα και στη συνέχεια μετέβη στο Μπουρούντι και στη Μοζαμβίκη, ενθαρρύνοντας στενότερες διπλωματικές σχέσεις αλλά και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων της Ρωσίας και αφρικανικών χωρών. Παράλληλα προετοίμασε το έδαφος για την επιτυχία της ρωσο-αφρικανικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλη στην Αγία Πετρούπολη.

Το ίδιο διάστημα ξεκίνησε περιοδεία σε αφρικανικές χώρες (τη δεύτερη από τον περασμένο Οκτώβρη) και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος επισκέφτηκε πρώτα το Μαρόκο, ακολούθως μετέβη στην Αιθιοπία (όπου έχει την έδρα της η Αφρικανική Ενωση και είχε την ευκαιρία να συναντήσει αξιωματούχους από διάφορες αφρικανικές χώρες) και στη συνέχεια πήγε σε Ρουάντα, Μοζαμβίκη και Νιγηρία. Δεν παρέλειψε να επικρίνει - χωρίς να κατονομάσει - αφρικανικές χώρες που δεν άσκησαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ούτε καταδίκασαν ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ουδετερότητα δεν είναι λύση», είπε ο Κουλέμπα προχτές από τη Μοζαμβίκη. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε πιέσεις για να μη συναντηθούν μαζί του ανώτατοι Αφρικανοί ηγέτες και μετά υποστήριξε ότι οι επαφές που πραγματοποίησε σε αφρικανικές χώρες ήταν επιτυχείς, καθώς θα ανοίξουν πρεσβείες της χώρας του σε 8 από τις 10 αφρικανικές χώρες που προσεγγίστηκαν για αυτόν τον σκοπό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ