Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Αρκτική

Δύο νέες μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις διεξάγονται παράλληλα στις χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη δρομολογούμενη ένταξη της Σουηδίας.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η ΝΑΤΟική άσκηση Arctic Challenge σε Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, με τη συμμετοχή περίπου 150 μαχητικών αεροσκαφών. Η Arctic Challenge διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Φέτος συμμετέχουν 14 χώρες: 12 μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Ελβετία. Τον συντονισμό φέτος έχει η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας.

Μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, γαλλικά «Rafale» και «Mirage», F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία, φινλανδικά και ελβετικά F-18, καθώς και σουηδικά «Gripen» συμμετέχουν στην άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιούνη.

Παράλληλα, περίπου 1.000 στρατιωτικοί από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία και 6.500 Φινλανδοί στρατιώτες συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση Northern Forest που διεξάγεται από τις 27 Μάη έως τις 2 Ιούνη στο πεδίο βολής του Ροβαγιάρβι στη βόρεια Φινλανδία.

Από το πεδίο βολής του Ροβαγιάρβι, ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη και μόλις δύο ώρες από τα ρωσικά σύνορα, ο Αμερικανός υποστράτηγος Γκρέγκορι Αντερσον και ο διοικητής της σουηδικής δύναμης, υποστράτηγος Καρλ Ενγκελμπρέκτσον, είπαν ότι οι χώρες τους είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη Φινλανδία.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν πυραυλικά συστήματα MLRS, οι Φινλανδοί επιδόθηκαν κυρίως σε βολές αρμάτων μάχης «Leopard 2A6», Σουηδοί και Νορβηγοί ανέπτυξαν οχήματα μάχης CV90 και οι Βρετανοί έκαναν ελιγμούς με άρματα «Warrior».

Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις πραγματοποιούνται παράλληλα με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Οσλο και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στη Φινλανδία σήμερα και αύριο.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αρχικά στη Σουηδία, όπου θα συναντήσει τους πρωθυπουργούς των τριών σκανδιναβικών χωρών και θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (CCT) ΕΕ - ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε χτες «αμυντικές» επενδύσεις 21,1 δισ. δολαρίων κατά τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τη δέσμευση να πετύχει τον στόχο «αμυντικών» δαπανών που έχει τεθεί από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ανταγωνισμούς, η Δανία δεσμεύτηκε πέρυσι να αυξήσει μόνιμα τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2030.

«Πρέπει σε μεγαλύτερο βαθμό να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του», είπε ο Δανός υπουργός Αμυνας και «αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις μας για να σηκώσουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ