Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιπαραθέσεις και ανακατατάξεις για τον ρόλο της Κίνας

Τις προσπάθειες της ΕΕ να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από την επιλογή των ΗΠΑ να οξύνουν τη γεωπολιτική και οικονομική αντιπαράθεσή τους με την Κίνα φέρεται πως αντανακλά το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ, που ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη συνεδρίαση του στην πόλη Λούλεα της βόρειας Σουηδίας.

Πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» αναφέρουν πως οι 27 χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ένα πιο ήπιο κείμενο συμπερασμάτων που δεν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» σε ό,τι αφορά τη σινο-αμερικανική αντιπαράθεση. Οπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, το προσχέδιο «αμβλύνει περαιτέρω» τη φρασεολογία στα σημεία όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν την προσέγγισή τους ως προς τις επενδύσεις στο έδαφός τους από τρίτα μέρη και ενώ οι χώρες της ΕΕ υιοθετούν μία πιο έντονη προσέγγιση έναντι της Κίνας σε σχέση με την αποφυγή του κινδύνου υπερβολικής εξάρτησης από τη σινική οικονομία, κρατούν αποστάσεις και αποφεύγουν την ευθυγράμμιση με την πιο επιθετική ορολογία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά από παρεμβάσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που απαίτησαν την αφαίρεση χαρακτηρισμών σε σινικές οικονομικές πρακτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αποφυγή της σαφούς αναφοράς σε Ρωσία και Κίνα, όταν το κείμενο αναφέρεται σε πρακτικές «οικονομικού καταναγκασμού». Επιπλέον, διαφοροποίηση επέβαλε η ΕΕ από την αρχική προσπάθεια των ΗΠΑ να θεωρήσουν «βάση» και όχι «ταβάνι» (όπως φέρεται πως επιλέχθηκε τελικά) όσα είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία σύνοδο του G7 για νέα μέτρα ελέγχου επενδύσεων από «τρίτα μέρη».

Στη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και την Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπο, Κάθριν Τάι, και η ΕΕ από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βάλντις Ντρομπρόβσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αλλά και από τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Ο Ιλον Μασκ στην Κίνα

Παράλληλα, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας ηλεκτροκίνησης «Tesla», Ιλον Μασκ, μετέβη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε την Τρίτη με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος του τόνισε πως η Κίνα δεσμεύεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της «Tesla». Συγκρίνοντας τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας με την οδήγηση, είπε ο Κινέζος υπουργός: «Πρέπει να πατάμε εγκαίρως το φρένο, να αποφεύγουμε την επικίνδυνη οδήγηση και να είμαστε επιδέξιοι στη χρήση της επιτάχυνσης για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Στη συνέχεια δείπνησε με τον Ζενγκ Γιουκούν, τον πρόεδρο του κορυφαίου προμηθευτή μπαταριών CATL. Την Τετάρτη συνάντησε τον υπουργό Βιομηχανίας Τζιν Τζουανγκλόνγκ και αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών οχημάτων και έξυπνων συνδεδεμένων οχημάτων.

Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και υβριδικών οχημάτων διπλασιάστηκαν στην Κίνα το 2022 και αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο των πωληθέντων οχημάτων, ένα πρωτόγνωρο επίπεδο, σύμφωνα με την Κινεζική Ομοσπονδία Κατασκευαστών ΙΧ Οχημάτων (CPCA).

Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα εγκαταστήσει δεύτερο «μεγα-εργοστάσιο» μπαταριών στη Σαγκάη, ώστε να αρχίσει την παραγωγή του «το δεύτερο τρίμηνο του 2024».

Στην Κίνα βρέθηκε το ίδιο διάστημα και ο Λάξμαν Ναρασιμχάν, νέος διευθύνων σύμβουλος για την παγκόσμια επιχειρηματική δράση της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας «Starbucks». Ο Ναρασιμχάν έδωσε έμφαση στην τεράστια αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στόχος της εταιρείας για τη λειτουργία 9.000 καταστημάτων στην κινεζική ενδοχώρα από το 2025 παραμένει αμετάβλητος.

Προς περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Την πιθανότητα να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη υπαινίχθηκε χτες ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, καθώς η χώρα του επιδιώκει να διατηρήσει την τιμή του βαρελιού μαύρου χρυσού πάνω από τα 80 δολάρια, για να διατηρεί με άνεση πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα επιτρέψει σε εμπόρους και κερδοσκοπικά ταμεία να «κερδοσκοπούν» με τις τιμές του πετρελαίου, τονίζοντας: «Προσέξτε, θα υποφέρετε όπως βιώσατε τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης πόκερ».

Το ίδιο 4ωρο σημείωσε πτωτική πορεία η τιμή του πετρελαίου από τις ανησυχίες ορισμένων διεθνών επενδυτών για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, που είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγούς «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως. Αφορμή έδωσαν τα στοιχεία που αφορούν τη σινική μεταποιητική δραστηριότητα που συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, λόγω μείωσης της ζήτησης. Ο επίσημος δείκτης προμηθειών της μεταποίησης (PMI) υποχώρησε στο 48,8 από 49,2 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς για 49,4.

Στο μεταξύ, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της διακρατικής ομάδας χωρών BRICS, που δημιουργήθηκε το 2014 απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, εντείνει τις προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων στον ανταγωνισμό με δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με το δίκτυο «Bloomberg», μία χώρα που δείχνει εντεινόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS είναι η Σαουδική Αραβία, που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ