Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Πυκνώνουν τα διεθνή «ραντεβού» με φόντο έναν «απαιτητικό διάλογο»

Μετά την πρόσκληση που έλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως «στο εγγύς μέλλον» θα γίνει συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ο οποίος έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια για την επανεκλογή του «αγαπητού του φίλου» από την πρώτη μέρα.

Τη νέα ώθηση μετά την ολοκλήρωση των τουρκικών εκλογών στα διεθνή παζάρια όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων με την Αγκυρα - καθώς η επανεκλογή Ερντογάν συμπίπτει με μια σειρά διεργασίες γύρω από καυτά μέτωπα σε όλη την περιφέρεια - επιβεβαιώνουν και μια σειρά επισημάνσεις από επιτελεία, που παρά τις αντιθέσεις με την Αγκυρα δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο το «ειδικό βάρος» του γεωπολιτικού της ρόλου.

Ενδεικτικές είναι για παράδειγμα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνητικού κόμματος της Γαλλίας (που επανειλημμένα έχει επικρίνει την Αγκυρα για κινήσεις στο Συριακό, στο Κουρδικό κ.τ.λ.) και βουλευτή, Μπενζαμέν Χαντάτ, που είπε ότι η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η θαλάσσια κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου, η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι θέματα που βρίσκονται σταθερά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης με την Τουρκία. «Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε πάντοτε έναν ειλικρινή και απαιτητικό διάλογο με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε, προσθέτοντας πως «η Τουρκία είναι ένας εταίρος, είναι ένας σύμμαχος. Αλλά ποτέ δεν διστάσαμε να αναφερθούμε στις διαφωνίες όταν αυτές προέκυψαν. Υπάρχουν πολλά θέματα στο τραπέζι» για τη σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας «για τα οποία θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ώστε να λυθούν τα επόμενα χρόνια». Κληθείς να σχολιάσει δε αν η επανεκλογή του Ερντογάν είναι καλή ή κακή είδηση, απάντησε πως «είναι ένα γεγονός. Προφανώς δεν επιλέγουμε τους κυβερνώντες των εταίρων μας. Εμάς μας αφορά το να έχουμε μια ικανοποιητική σχέση, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σε ρεπορτάζ της για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αμέσως μετά την επανεκλογή του, μετέδωσε πως ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι «η παρέμβαση της Δύσης εναντίον σας είναι άδικη». Αλλες «διαρροές» περιγράφουν ένα παζάρι όπου μια συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τα F-16 μπορεί να αποτελέσει το αντάλλαγμα για να εγκρίνει η Αγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην Αγκυρα στο μεταξύ αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Τέλος, ας καταγραφούν και οι νέες δηλώσεις του Δημοκρατικού προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρ. Μενέντεζ, ότι «το σημαντικό είναι τώρα το πώς θα θελήσει ο Ερντογάν να κινηθεί προς το μέλλον με την Τουρκία. Αν θέλει να αλλάξει πορεία από αυτή που είχε, προσδοκώ να το δω αυτό».

Από τη μεριά του, πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε πάλι ότι είναι φυσιολογικό μέλη του ΝΑΤΟ «να εγείρουν ζητήματα που τους απασχολούν» κατά τη διαδικασία διεύρυνσης της Συμμαχίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «επιτυχία της Τουρκίας που όλα τα μέλη της Συμμαχίας έχουν επικεντρωθεί σε ορισμένες ανησυχίες ασφάλειας», αλλά και συγχαίροντας Σουηδία και Φινλανδία για «συγκεκριμένα μέτρα» που «έχουν λάβει για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών».

Επιχειρώντας να διαψεύσει τις σχετικές «διαρροές», τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν συνδέει την πώληση των F-16 στην Τουρκία με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ότι αυτή η πώληση αφορά και το συμφέρον των ΗΠΑ.

«Ζώνη ασφαλείας» υπόσχεται ο Ερντογάν στους επιχειρηματίες

Από τη μεριά του, μιλώντας στη 79η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (TOBB), ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνησή του θα ιεραρχήσει τη δημιουργία «μιας ζώνης ασφάλειας και ειρήνης γύρω μας, από την Ευρώπη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική».

Οπως μετέδωσε το κρατικό TRT, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος επανέλαβε την προσδοκία «ότι θα χτίσουμε μαζί τον αιώνα της Τουρκίας, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών και τον πολιτικό θεσμό».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέα ώθηση στις ενδοαστικές διεργασίες εντός Τουρκίας αναμένεται να δώσουν και πιθανές αλλαγές στον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας. Μεταξύ άλλων συζητιέται έντονα τι συνέπειες θα έχει το γεγονός ότι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που ήταν υποψήφιος πρόεδρος της εξακομματικής «Εθνικής Συμμαχίας» - αλλά και τους ηγέτες των άλλων κομμάτων της «Εθνικής Συμμαχίας» - δεν θα είναι μέλη της νέας Εθνοσυνέλευσης. Χωρίς βουλευτική ασυλία θα επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων στις οποίες είναι αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών (για «προσβολή του Προέδρου» κ.τ.λ.).

Αντίστοιχες δικαστικές διώξεις αντιμετωπίζει και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου - που εξακολουθεί να φέρεται σαν ένας από τους υποψήφιους μελλοντικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης - ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και περιμένει την απόφαση για την έφεση.

Ο δε φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού HDP, Σ. Ντεμιρτάς, ανακοίνωσε ότι «αφήνω την ενεργό πολιτική σε αυτό το στάδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ