Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ο στρατός σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις στην Τζέντα

Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Σουδάν διέκοψαν τις συνομιλίες που είχαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με εκπροσώπους των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων και ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία.

Ο ταξίαρχος Ν. Αμπντάλα, εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού, δήλωσε στο πρακτορείο ΑΡ ότι η κίνηση ήταν «διαμαρτυρία για τις επανειλημμένες παραβιάσεις» των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός. Πρόσθεσε πως η απόφαση ελήφθη «επειδή οι αντάρτες ουδέποτε έθεσαν σε εφαρμογή ένα από τα σημεία της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας, που προβλέπει την αποχώρησή τους από νοσοκομεία και κατοικίες, και δεν σταματούν να παραβιάζουν την εκεχειρία».

Οι συνομιλίες με τις RSF ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου και στη διάρκειά τους εκπονήθηκαν μια διακήρυξη δεσμεύσεων για την προστασία των αμάχων, καθώς και δύο συμφωνίες βραχυπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός, που παραβιάστηκαν επανειλημμένα.

Τη Δευτέρα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν συμφωνήσει να παρατείνουν κατά πέντε μέρες τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Για την εκεχειρία μεσολάβησαν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι παραβιάστηκε και από τις δύο πλευρές, ωστόσο επέτρεψε να παραδοθεί βοήθεια σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν, που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου, έχουν αναγκάσει σχεδόν 1,4 εκατ. ανθρώπους να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους, ανάμεσά τους 350.000 που διέφυγαν σε γειτονικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ