Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο»

Copyright 2023 The Associated

Την ατμόσφαιρα που διαμορφώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε Ασία - Ειρηνικό ανέδειξε ο συναγερμός που σήμανε πάλι στην Κορεατική Χερσόνησο χτες, μετά από εκτόξευση στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα με στόχο να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης και επιτήρησης.

Αν και τελικά - όπως ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ - ο δορυφόρος κατέληξε «στη θάλασσα» λόγω τεχνικής βλάβης στον κινητήρα, στη μεν Νότια Κορέα εκδόθηκαν οδηγίες για εκκένωση περιοχών, στη δε Οκινάουα της Ιαπωνίας επίσης πυροδοτήθηκε συναγερμός.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να καταδικάσει «σθεναρά» την εκτόξευση σχολιάζοντας ότι «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή και «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής». Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Ανταμ Χοτζ, «η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», συμπληρώνοντας πως «δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις και να επιλέξει τον διάλογο». Κάλεσε δε «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση (αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε Ρωσία και Κίνα που αποφεύγουν να επικρίνουν τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ) και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας».

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, είπε ότι η εκτόξευση παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Τόκιο την «καταδικάζει σθεναρά», ενώ το ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχαν κρατικοί αξιωματούχοι με ομολόγους τους από Νότια Κορέα και ΗΠΑ τονίζοντας πως οι τρεις πλευρές «παραμένουν σε ετοιμότητα με υψηλή την αίσθηση του επείγοντος».

Σημειωτέον, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σε διαδικασία ανάσυρσης συντριμμιών του βορειοκορεατικού δορυφόρου.

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, δήλωσε επίσης ότι ο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου» και συμπλήρωσε πως οποιαδήποτε εκτόξευση από μέρους της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων «αντίκειται» σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Επιθετικό» ελιγμό κινεζικού μαχητικού καταγγέλλουν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM) έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για «αδικαιολόγητα επιθετικό» ελιγμό στον οποίο προχώρησε ένα κινεζικό μαχητικό ενώ βρισκόταν κοντά σε αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα και σε διεθνή εναέριο χώρο, ωστόσο είναι κι αυτό ενδεικτικό.

Ολα αυτά ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η Κίνα απέρριψε πρόσκληση για να συναντηθούν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της ετήσιας διεθνούς συνάντησης για την Ασφάλεια «Διάλογος Shangri-La», στη Σιγκαπούρη. Κατηγόρησε το Πεκίνο για «ανησυχητική απροθυμία να εμπλακεί σε ουσιαστικές απευθείας συζητήσεις στρατιωτικών» που «δεν θα εξαλείψει τη δέσμευση του υπουργείου μας να αναζητήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι, μίλησε για «ευθύνη» που «βαραίνει εντελώς την αμερικανική πλευρά» για τις «τρέχουσες δυσκολίες» στην επικοινωνία των δύο πλευρών, κατηγορώντας την ότι «παραβλέπει τις ανησυχίες της Κίνας και δημιουργεί τεχνικά εμπόδια». Η δε κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της σχετικής πρόσκλησης, καλώντας την Ουάσιγκτον να άρει τις «παράνομες μονομερείς κυρώσεις» (σε βάρος διαφόρων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων και στελεχών του κινεζικού υπουργείου Αμυνας) ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για διάλογο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ