Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«Κόντρες» Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αφρική

Νέες παράλληλες περιοδείες στην Αφρική πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, με επίδικο σε πρώτη ανάγνωση τη στάση αφρικανικών χωρών σχετικά με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και με ευρύτερες προεκτάσεις για τον ανταγωνισμό στην αφρικανική ήπειρο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ, στη Ρωσία, στην Κίνα κ.λπ.

Η Μόσχα επιχειρεί να ενισχύσει τα «παραδοσιακά» πατήματά της στην Αφρική (είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές αφρικανικές χώρες αρνούνται να στηρίξουν τις ευρωατλαντικές κινήσεις, στον ΟΗΕ και αλλού, εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), ενώ το Κίεβο αξιοποιείται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ως μοχλός για τη συνολικότερη επιχείρηση απομάκρυνσης αφρικανικών χωρών από τη ρωσική επιρροή.

Ο Σ. Λαβρόφ ξεκίνησε τη Δευτέρα την τρίτη περιοδεία του στην Αφρική από τις αρχές του 2023. Αρχικά επισκέφτηκε την Κένυα και στη συνέχεια μετέβη στο Μπουρούντι και στη Μοζαμβίκη, ενθαρρύνοντας στενότερες διπλωματικές σχέσεις αλλά και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων της Ρωσίας και αφρικανικών χωρών. Παράλληλα προετοίμασε το έδαφος για την επιτυχία της ρωσο-αφρικανικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλη στην Αγία Πετρούπολη.

Το ίδιο διάστημα ξεκίνησε περιοδεία σε αφρικανικές χώρες (τη δεύτερη από τον περασμένο Οκτώβρη) και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος επισκέφτηκε πρώτα το Μαρόκο, ακολούθως μετέβη στην Αιθιοπία (όπου έχει την έδρα της η Αφρικανική Ενωση και είχε την ευκαιρία να συναντήσει αξιωματούχους από διάφορες αφρικανικές χώρες) και στη συνέχεια πήγε σε Ρουάντα, Μοζαμβίκη και Νιγηρία. Δεν παρέλειψε να επικρίνει - χωρίς να κατονομάσει - αφρικανικές χώρες που δεν άσκησαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ούτε καταδίκασαν ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ουδετερότητα δεν είναι λύση», είπε ο Κουλέμπα προχτές από τη Μοζαμβίκη. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε πιέσεις για να μη συναντηθούν μαζί του ανώτατοι Αφρικανοί ηγέτες και μετά υποστήριξε ότι οι επαφές που πραγματοποίησε σε αφρικανικές χώρες ήταν επιτυχείς, καθώς θα ανοίξουν πρεσβείες της χώρας του σε 8 από τις 10 αφρικανικές χώρες που προσεγγίστηκαν για αυτόν τον σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ