ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο»

Copyright 2023 The Associated

Την ατμόσφαιρα που διαμορφώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε Ασία - Ειρηνικό ανέδειξε ο συναγερμός που σήμανε πάλι στην Κορεατική Χερσόνησο χτες, μετά από εκτόξευση στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα με στόχο να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης και επιτήρησης.

Αν και τελικά - όπως ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ - ο δορυφόρος κατέληξε «στη θάλασσα» λόγω τεχνικής βλάβης στον κινητήρα, στη μεν Νότια Κορέα εκδόθηκαν οδηγίες για εκκένωση περιοχών, στη δε Οκινάουα της Ιαπωνίας επίσης πυροδοτήθηκε συναγερμός.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να καταδικάσει «σθεναρά» την εκτόξευση σχολιάζοντας ότι «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή και «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής». Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Ανταμ Χοτζ, «η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», συμπληρώνοντας πως «δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις και να επιλέξει τον διάλογο». Κάλεσε δε «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση (αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε Ρωσία και Κίνα που αποφεύγουν να επικρίνουν τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ) και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας».

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, είπε ότι η εκτόξευση παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Τόκιο την «καταδικάζει σθεναρά», ενώ το ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχαν κρατικοί αξιωματούχοι με ομολόγους τους από Νότια Κορέα και ΗΠΑ τονίζοντας πως οι τρεις πλευρές «παραμένουν σε ετοιμότητα με υψηλή την αίσθηση του επείγοντος».

Σημειωτέον, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σε διαδικασία ανάσυρσης συντριμμιών του βορειοκορεατικού δορυφόρου.

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, δήλωσε επίσης ότι ο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου» και συμπλήρωσε πως οποιαδήποτε εκτόξευση από μέρους της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων «αντίκειται» σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Επιθετικό» ελιγμό κινεζικού μαχητικού καταγγέλλουν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM) έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για «αδικαιολόγητα επιθετικό» ελιγμό στον οποίο προχώρησε ένα κινεζικό μαχητικό ενώ βρισκόταν κοντά σε αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα και σε διεθνή εναέριο χώρο, ωστόσο είναι κι αυτό ενδεικτικό.

Ολα αυτά ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η Κίνα απέρριψε πρόσκληση για να συναντηθούν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της ετήσιας διεθνούς συνάντησης για την Ασφάλεια «Διάλογος Shangri-La», στη Σιγκαπούρη. Κατηγόρησε το Πεκίνο για «ανησυχητική απροθυμία να εμπλακεί σε ουσιαστικές απευθείας συζητήσεις στρατιωτικών» που «δεν θα εξαλείψει τη δέσμευση του υπουργείου μας να αναζητήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι, μίλησε για «ευθύνη» που «βαραίνει εντελώς την αμερικανική πλευρά» για τις «τρέχουσες δυσκολίες» στην επικοινωνία των δύο πλευρών, κατηγορώντας την ότι «παραβλέπει τις ανησυχίες της Κίνας και δημιουργεί τεχνικά εμπόδια». Η δε κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της σχετικής πρόσκλησης, καλώντας την Ουάσιγκτον να άρει τις «παράνομες μονομερείς κυρώσεις» (σε βάρος διαφόρων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων και στελεχών του κινεζικού υπουργείου Αμυνας) ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για διάλογο...

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιπαραθέσεις και ανακατατάξεις για τον ρόλο της Κίνας

Τις προσπάθειες της ΕΕ να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από την επιλογή των ΗΠΑ να οξύνουν τη γεωπολιτική και οικονομική αντιπαράθεσή τους με την Κίνα φέρεται πως αντανακλά το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ, που ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη συνεδρίαση του στην πόλη Λούλεα της βόρειας Σουηδίας.

Πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» αναφέρουν πως οι 27 χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ένα πιο ήπιο κείμενο συμπερασμάτων που δεν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» σε ό,τι αφορά τη σινο-αμερικανική αντιπαράθεση. Οπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, το προσχέδιο «αμβλύνει περαιτέρω» τη φρασεολογία στα σημεία όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν την προσέγγισή τους ως προς τις επενδύσεις στο έδαφός τους από τρίτα μέρη και ενώ οι χώρες της ΕΕ υιοθετούν μία πιο έντονη προσέγγιση έναντι της Κίνας σε σχέση με την αποφυγή του κινδύνου υπερβολικής εξάρτησης από τη σινική οικονομία, κρατούν αποστάσεις και αποφεύγουν την ευθυγράμμιση με την πιο επιθετική ορολογία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά από παρεμβάσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που απαίτησαν την αφαίρεση χαρακτηρισμών σε σινικές οικονομικές πρακτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αποφυγή της σαφούς αναφοράς σε Ρωσία και Κίνα, όταν το κείμενο αναφέρεται σε πρακτικές «οικονομικού καταναγκασμού». Επιπλέον, διαφοροποίηση επέβαλε η ΕΕ από την αρχική προσπάθεια των ΗΠΑ να θεωρήσουν «βάση» και όχι «ταβάνι» (όπως φέρεται πως επιλέχθηκε τελικά) όσα είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία σύνοδο του G7 για νέα μέτρα ελέγχου επενδύσεων από «τρίτα μέρη».

Στη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και την Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπο, Κάθριν Τάι, και η ΕΕ από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βάλντις Ντρομπρόβσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αλλά και από τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Ο Ιλον Μασκ στην Κίνα

Παράλληλα, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας ηλεκτροκίνησης «Tesla», Ιλον Μασκ, μετέβη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε την Τρίτη με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος του τόνισε πως η Κίνα δεσμεύεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της «Tesla». Συγκρίνοντας τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας με την οδήγηση, είπε ο Κινέζος υπουργός: «Πρέπει να πατάμε εγκαίρως το φρένο, να αποφεύγουμε την επικίνδυνη οδήγηση και να είμαστε επιδέξιοι στη χρήση της επιτάχυνσης για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Στη συνέχεια δείπνησε με τον Ζενγκ Γιουκούν, τον πρόεδρο του κορυφαίου προμηθευτή μπαταριών CATL. Την Τετάρτη συνάντησε τον υπουργό Βιομηχανίας Τζιν Τζουανγκλόνγκ και αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών οχημάτων και έξυπνων συνδεδεμένων οχημάτων.

Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και υβριδικών οχημάτων διπλασιάστηκαν στην Κίνα το 2022 και αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο των πωληθέντων οχημάτων, ένα πρωτόγνωρο επίπεδο, σύμφωνα με την Κινεζική Ομοσπονδία Κατασκευαστών ΙΧ Οχημάτων (CPCA).

Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα εγκαταστήσει δεύτερο «μεγα-εργοστάσιο» μπαταριών στη Σαγκάη, ώστε να αρχίσει την παραγωγή του «το δεύτερο τρίμηνο του 2024».

Στην Κίνα βρέθηκε το ίδιο διάστημα και ο Λάξμαν Ναρασιμχάν, νέος διευθύνων σύμβουλος για την παγκόσμια επιχειρηματική δράση της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας «Starbucks». Ο Ναρασιμχάν έδωσε έμφαση στην τεράστια αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στόχος της εταιρείας για τη λειτουργία 9.000 καταστημάτων στην κινεζική ενδοχώρα από το 2025 παραμένει αμετάβλητος.

Προς περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Την πιθανότητα να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη υπαινίχθηκε χτες ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, καθώς η χώρα του επιδιώκει να διατηρήσει την τιμή του βαρελιού μαύρου χρυσού πάνω από τα 80 δολάρια, για να διατηρεί με άνεση πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα επιτρέψει σε εμπόρους και κερδοσκοπικά ταμεία να «κερδοσκοπούν» με τις τιμές του πετρελαίου, τονίζοντας: «Προσέξτε, θα υποφέρετε όπως βιώσατε τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης πόκερ».

Το ίδιο 4ωρο σημείωσε πτωτική πορεία η τιμή του πετρελαίου από τις ανησυχίες ορισμένων διεθνών επενδυτών για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, που είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγούς «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως. Αφορμή έδωσαν τα στοιχεία που αφορούν τη σινική μεταποιητική δραστηριότητα που συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, λόγω μείωσης της ζήτησης. Ο επίσημος δείκτης προμηθειών της μεταποίησης (PMI) υποχώρησε στο 48,8 από 49,2 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς για 49,4.

Στο μεταξύ, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της διακρατικής ομάδας χωρών BRICS, που δημιουργήθηκε το 2014 απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, εντείνει τις προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων στον ανταγωνισμό με δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με το δίκτυο «Bloomberg», μία χώρα που δείχνει εντεινόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS είναι η Σαουδική Αραβία, που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε επισήμως τις ανησυχίες του στην κυβέρνηση της Βρετανίας σχετικά με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο που προωθεί, επισημαίνοντας ότι φοβάται πως δεν θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ για τη μετανάστευση προβλέπει την άμεση σύλληψη όσων μεταναστών φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία με πλοιάρια μέσω Μάγχης και την απέλασή τους είτε πίσω στις πατρίδες τους είτε σε λεγόμενες «ασφαλείς τρίτες χώρες», όπως η Ρουάντα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, αντιπάλου του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας από την Αϊόβα. Αν και ο ΝτεΣάντις σπάνια ανέφερε το όνομα του Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του, εμφανίστηκε λιγότερο συγκρατημένος αργότερα, όταν δεχόταν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας έκοψε χτες την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει να πάρουν περαιτέρω έκταση μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις την Τρίτη, με αφορμή τον θάνατο ενός νεαρού έπειτα από σύντομη κράτησή του σε αστυνομικό τμήμα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν χτες ότι συνέλαβαν μία ομάδα «τρομοκρατών» που σχετίζεται με το Ισραήλ, σε περιοχή του βορειοδυτικού Ιράν. Τα 14 μέλη της ομάδας συνελήφθησαν στην επαρχία Δυτικό Αζερμπαϊτζάν και κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αρκετά άτομα. Στις 21 Μαΐου ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Ισμαήλ Κατίμπ, δήλωσε ότι συνελήφθησαν μέλη «τρομοκρατικής ομάδας» που σχετίζεται με το Ισραήλ, στα δυτικά σύνορα του Ιράν με το Ιράκ, ζητώντας τη συνεργασία της Βαγδάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ