ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
BASKET LEAGUE - 2oς ΤΕΛΙΚΟΣ
Κρατήθηκε ζωντανός ο Παναθηναϊκός

Eurokinissi Sports

Ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου της Basket League έμεινε ο Παναθηναϊκός, μετά την πολύτιμη νίκη του με 67-65 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στον δεύτερο αγώνα της σειράς των τελικών. Ισοφάρισε έτσι σε 1-1 τις νίκες και πλέον οι δύο ομάδες θα τα ξαναπούν στο ΣΕΦ στον τρίτο αγώνα. Παράλληλα οι «πράσινοι» έβαλαν τέλος στο αρνητικό σερί με τις 14 συνεχόμενες ήττες που μετρούσαν απέναντι στον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Euroleague, Σούπερ Καπ), ανεβαίνοντας και ψυχολογικά ενόψει της συνέχειας. Από την άλλη ο Ολυμπιακός, που πάλεψε για τη νίκη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και σημαντικές απουσίες, καθώς εκτός του απόντος λόγω ίωσης Σλούκα έχασε κατά τη διάρκεια του αγώνα και τους Γουόκαπ, που αποβλήθηκε (3 τεχνικές ποινές), και Βεζένκοφ, που τραυματίστηκε.

Σε ένα ματς όπου κυριάρχησαν η ένταση εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, το παιχνίδι επαφών και οι κλειστές άμυνες, οι δύο αντίπαλοι πάλεψαν εξίσου για τη νίκη μέχρι το φινάλε. Ο Παναθηναϊκός με μπροστάρη τον Λι ξεκίνησε πιο δυναμικά και προηγήθηκε 25-13 στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να ανακάμπτει στο δεύτερο δεκάλεπτο και χάρη σε ένα επιμέρους 22-8 να κλείνει το ημίχρονο προηγούμενος 33-35.

Σε ντέρμπι εξελίχθηκε η επανάληψη, αφού οι δύο ομάδες, κλείνοντας τις άμυνές τους, δεν επέτρεψαν τα εύκολα καλάθια. Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις με τον Παπανικολάου, ωστόσο ο Παναθηναϊκός απάντησε με τα μακρινά σουτ, κυρίως με καθοριστικό τρίποντο του Πονίτκα στα 17'', και μια σπουδαία άμυνα στα τελευταία δευτερόλεπτα, που έκρινε το παιχνίδι.

Παναθηναϊκός: Λι 12, Πονίτκα 12, Γκριγκόνις 8, Μαντζούκας 7, Γκουντάιτις 8, Π. Καλαϊτζάκης 6, Παπαγιάννης 6, Μποχωρίδης, Γουίλιαμς 4, Αγραβάνης 4.

Ολυμπιακός: Γουόκαπ 14, Λαρεντζάκης 3, Φαλ 11, Βεζένκοφ 6, Παπανικολάου 15, Λούντζης, Μπολομπόι 6, Πίτερς 7, ΜακΚίσικ 3.

  • Με ποινή κεκλεισμένων των θυρών για μία αγωνιστική τιμωρήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΣΑΚΕ ο Ολυμπιακός, για τα όσα συνέβησαν στον πρώτο τελικό με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της ποινής.
ΣΤΙΒΟΣ - DIAMOND LEAGUE
Τριπλή ελληνική παρουσία στο Παρίσι

Οι Μ. Τεντόγλου, Κ. Στεφανίδη και Ε. Τζένγκο δίνουν το «παρών» στον σημερινό τρίτο αγώνα της σειράς

Μια ακόμη καλή επίδοση θα κυνηγήσει στο Παρίσι ο Μ. Τεντόγλου στο μήκος

Copyright 2022 The Associated

Μια ακόμη καλή επίδοση θα κυνηγήσει στο Παρίσι ο Μ. Τεντόγλου στο μήκος
Εντονο ελληνικό ενδιαφέρον θα έχει το σημερινό διεθνές μίτινγκ στίβου στο Παρίσι για τη σειρά Diamond League της World Athletics (22.00, ΕΡΤ3), αφού σε αυτό θα υπάρχει η συμμετοχή του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος, της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ και της Ελίνας Τζένγκο στον ακοντισμό.

Στο μήκος ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μ. Τεντόγλου θα κάνει τον πρώτο του αγώνα με έντονο συναγωνισμό για τη θερινή σεζόν, αφού θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Κουβανό Μαϊκέλ Μασό, κάτοχο της καλύτερης φετινής επίδοσης στον κόσμο με 8,36 μ. Ο Ελληνας άλτης ακολουθεί με 8,26 μ. Επίσης στον αγώνα το «παρών» θα δώσουν ο Αμερικανός Γουίλιαμ Γουίλιαμς (με 8,23 μ. φετινό ρεκόρ), ο Ινδός Σρισανκάρ (8,18 μ.), ο Ελβετός Σιμόν Εχμάρ (8,12 μ.) και ο Ουρουγουανός Εμιλιάνο Λάσα (8,01 μ.).

Για την Κατερίνα Στεφανίδη ο αγώνας στο Παρίσι αποτελεί την τρίτη φετινή παρουσία σε μίτινγκ του Diamond League μετά από αυτές σε Ντόχα και Φλωρεντία. Η κορυφαία Ελληνίδα άλτρια, που φέτος έχει άλμα στα 4,55 μ., θα τεθεί αντιμέτωπη για μια ακόμη φορά με την Κέιτι Μουν (4,81 μ. φετινό ρεκόρ), την Σλοβάκα Τίνα Σούτεϊ (4,76 μ.), και την Σάντι Μόρις (4,71 μ.).

Με έντονο συναγωνισμό προβλέπεται ο ακοντισμός των γυναικών όπου από ελληνικής πλευράς η Ελίνα Τζένγκο θα κάνει το πρώτο δυνατό τεστ για τη θερινή σεζόν. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει φέτος βολή στα 63,65 μ. και στο Παρίσι θα βρει απέναντί της την Σίγκριντ Μπόργκε που έχει 66,50 μ., την Χαρούκα Κιταγκούτσι από την Ιαπωνία (61,57 μ. φετινό ρεκόρ) και την Αυστραλέζα Μακένζι (64,10 μ.).

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2023
Στην τελική ευθεία μπαίνει η Εθνική

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών ενόψει της συμμετοχής της στο Ευρωμπάσκετ 2023, που θα διεξαχθεί σε Τελ Αβίβ και Λουμπλιάνα από 15 μέχρι 25 Ιούνη. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον 1ο όμιλο, στο Τελ Αβίβ, με αντιπάλους την Ισπανία, το Μαυροβούνιο και τη Λετονία. Στην ίδια πόλη θα γίνουν και οι αγώνες του 2ου ομίλου, όπου μετέχουν το Βέλγιο, η Ιταλία, η Τσεχία και το Ισραήλ. Ο 3ος (Γαλλία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία) και ο 4ος όμιλος (Σερβία, Τουρκία, Σλοβακία, Ουγγαρία) θα πραγματοποιηθούν στη Λουμπλιάνα. Στην επόμενη φάση προκρίνονται απευθείας οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, ενώ οι τρίτες και οι τέταρτες θα διασταυρωθούν χιαστί διεκδικώντας τα άλλα οκτώ εισιτήρια για τη φάση των «16».

Μετά την πρόσφατη συμμετοχή της Εθνικής στο διεθνές φιλικό τουρνουά «Β. Μπεσκάκη», ο ομοσπονδιακός τεχνικός Πέτρος Πρέκας «έκοψε» τις αθλήτριες Ιλιάννα Καρακασίδου και Εύα Κουμαντσιώτου, βαδίζοντας στην τελική φάση της προετοιμασίας με 13 παίκτριες. Από αυτές, στο φινάλε της προετοιμασίας αναμένεται να «κοπεί» άλλη μία προκειμένου να καταρτιστεί η τελική 12αδα που θα ταξιδέψει στο Ισραήλ.

Οι 13 παίκτριες που απαρτίζουν τώρα την αποστολή της Εθνικής είναι οι εξής: Γκαρντ: Αννα - Νίκη Σταμολάμπρου, Διονυσία Αλεξανδρή, Πηνελόπη Παυλοπούλου, Ελενα Τσινέκε, Ρένια Καρλάφτη, Εβίνα Σταμάτη. Φόργουορντ: Αρτεμις Σπανού, Κατερίνα Σωτηρίου, Ελεάννα Χριστινάκη, Ελενα Μποσγανά, Ιωάννα Διέλα. Σέντερ: Μαριέλλα Φασούλα, Αντιγόνη Χαιριστανίδου.

ΤΕΝΙΣ - ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Δεσπόζει η κόντρα Αλκαράθ - Τζόκοβιτς

Η κόντρα μεταξύ του Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης αυτή τη στιγμή, Ισπανού Κάρλος Αλκαράθ, και του πολυνίκη Σέρβου Νόβακ Τζόκοβιτς (15.45, EUROSPORT) δεσπόζει στα σημερινά ημιτελικά του διεθνούς τουρνουά τένις κατηγορίας Grand Slam του Ρολάν Γκαρός. Ο εντυπωσιακός εδώ και έναν χρόνο νεαρός Ισπανός, που παραμένει ανίκητος τη φετινή χρονιά, στην πρώτη του συμμετοχή στα ημιτελικά της διοργάνωσης στοχεύει στην προσωπική υπέρβαση στην καριέρα του με την παρουσία στον τελικό. Από την άλλη, ο κάτοχος δύο τίτλων (2016 - 2021) στη διοργάνωση και συνολικά 22 τίτλων σε τουρνουά κατηγορίας Grand Slam Σέρβος θέλει να ξεπεράσει το εμπόδιο του αντιπάλου του και να οδεύσει προς την κατάκτηση του τρίτου τροπαίου στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Στον έτερο ημιτελικό του τουρνουά των ανδρών θα κοντραριστούν ο Νορβηγός Κάσπερ Ρουντ με τον Γερμανό Αλεξάντερ Σβέρεφ, σε έναν αγώνα που αναμένεται να ξεκινήσει όχι νωρίτερα από τις 18.30 (EUROSPORT).

ΗΠΑ
Στην Ιντερ Μαϊάμι συνεχίζει ο Μέσι

Με αρωγό και τα «θέλω» των χορηγών, ο κορυφαίος Αργεντινός παίκτης μετακομίζει στο αμερικανικό πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα των ΗΠΑ και η Ιντερ Μαϊάμι αποτελούν και επίσημα το επόμενο βήμα στην καριέρα του σπουδαίου Αργεντινού ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι, μετά τη διετία που πέρασε στη Γαλλία και την Παρί Σεν Ζερμέν. Η μεταγραφή του παγκόσμιου πρωταθλητή οριστικοποιήθηκε προχτές, με τον ίδιο τον Μέσι να το αποκαλύπτει σε σχετική συνέντευξη, ενώ λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε επίσημα και από την ομάδα του Μαϊάμι. Ο 35χρονος φέρεται να απέρριψε προτάσεις από την ομάδα Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και από την πρώην ομάδα του, Μπαρτσελόνα, επιλέγοντας τελικά την αμερικανική ομάδα, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο Αγγλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του Αργεντινού άσσου φέρεται να είχαν μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πολυεθνικές που συνδέονται χορηγικά με το αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (MLS), που φέρεται να συνασπίστηκαν - τουλάχιστον δύο εξ αυτών - προκειμένου να σπάσει η αρχική συμφωνία του παίκτη με την Αλ Χιλάλ και να υπερκεραστεί η ...πλουσιοπάροχη προσφορά της σουδαραβικής ομάδας. Το συμβόλαιο του Μέσι θα είναι το ακριβότερο στο MLS, με τους διοργανωτές και τους χορηγούς να προσδοκούν, λόγω τη παρουσίας του Αργεντινού, περαιτέρω αύξηση της δημοφιλίας και προφανώς της εμπορικότητας του αμερικανικού πρωταθλήματος παγκοσμίως.

CONFERENCE LEAGUE - ΤΕΛΙΚΟΣ
Κατέκτησε το τρόπαιο η Γουέστ Χαμ

Η Γουέστ Χαμ κατέκτησε το τρόπαιο του Europa Conference League καθώς επικράτησε με 2-1 της Φιορεντίνα στον τελικό που έγινε στην Πράγα. Ετσι, τα «Σφυριά» έφθασαν στην κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού τους τίτλου μετά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ που είχαν κατακτήσει το 1965. Από την άλλη, οι «Βιόλα» δεν τα κατάφεραν στον δεύτερο τελικό που συμμετείχαν τη φετινή σεζόν έχοντας απολέσει και το Κύπελλο Ιταλίας από την Ιντερ.

Σε ένα ματς όπου το πρώτο μέρος ήταν μέτριο από πλευράς φάσεων και τα πάντα κρίθηκαν στην επανάληψη, η αγγλική ομάδα προηγήθηκε στο 62' με εύστοχο πέναλτι του Μπενράχμα, ωστόσο η ιταλική ομάδα απάντησε άμεσα ισοφαρίζοντας με τον Μποναβεντούρα στο 67'. Στο επόμενο 15λεπτο οι «Βιόλα» έδειξαν να κυριαρχούν στον αγώνα, χωρίς όμως να μπορέσουν να δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες, με τη Γουέστ Χαμ να ανεβάζει ρυθμούς στο τελευταίο 10λεπτο. Τελικά, τα πάντα κρίθηκαν στο 90' όταν ο Μπόουεν έφυγε τετ α τετ από κανονική θέση και πλάσαρε εύστοχα για το 2-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ