ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

ASSOCIATED PRESS

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτή ήταν η όγδοη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022.

Μια μέρα πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε αποφασίσει να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οπως δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Προειδοποίησε δε με νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλη, λέγοντας: «Εχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, με αύξηση των επιτοκίων μας τον Ιούλιο».

Σήμερα η συνάντηση Μακρόν - Μασκ

Το ίδιο διάστημα, οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ επιχειρούν να επιτύχουν ευνοϊκές συμφωνίες για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική με επίσκεψη στο Μεξικό, επιδιώκοντας την πρόσβαση ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις αγορές και στις πρώτες ύλες με προνομιακούς όρους. Επιδιώκει επίσης την ενεργοποίηση εκ νέου της διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Mercosur (η «Κοινή Αγορά» των χωρών της Νότιας Αμερικής).

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση με τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτη εταιρειών όπως η «Tesla», η «SpaceX» και το «Twitter», θα έχει σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Μεταξύ άλλων, στόχος του Μακρόν είναι να πείσει τον Μασκ να προχωρήσει στην ανέγερση ενός νέου τεράστιου εργοστασίου της βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Tesla» σε γαλλικό έδαφος, ενώ ο ίδιος φλερτάρει παράλληλα και με την κινεζική βιομηχανία ηλεκτροκίνησης BYD για την κατασκευή και άλλων εργοστασίων στην Κίνα.

«Θα μιλήσουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κανονιστικό πλαίσιο... Και μετά θα του μιλήσω για αυτοκίνητα και μπαταρίες», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην «Tesla» να επιλέξει τη Γαλλία για το νέο της εργοστάσιο στην Ευρώπη, το δεύτερο μετά από εκείνο στα περίχωρα του Βερολίνου.

Πρόσκληση ρωσικών επιχειρήσεων από τον Αλγερινό Πρόεδρο

«Οι ρωσικές εταιρείες, είτε κρατικές είτε ιδιωτικές, μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της Αλγερίας», δήλωσε χτες ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, κατά τη δεύτερη μέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία.

Συμμετέχοντας στο ρωσο-αλγερινό επιχειρηματικό φόρουμ - όπου πήραν μέρος 70 Αλγερινοί επιχειρηματίες και 200 Ρώσοι - τόνισε ότι αυτό συνιστά «μια αξιόλογη ευκαιρία διερεύνησης των οικονομικών διαθέσιμων δυνατοτήτων για επενδύσεις» στις δύο χώρες, επισημαίνοντας πως η Αλγερία έχει ξεκινήσει από πέρσι ένα πολυδιάστατο οικονομικό πρόγραμμα «αναζωογόνησης» της εγχώριας οικονομίας με νέους νόμους διευκόλυνσης των επενδύσεων, απλοποίηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων, κ.ά.

Ο Τεμπούν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και άλλων τροφίμων, τη βιοτεχνολογία και τις υπηρεσίες Υγείας. Πρόσθεσε επίσης πως είναι σε εξέλιξη 14 διεθνείς διακρατικές συμφωνίες και περίπου 30 πρωτόκολλα, μνημόνια και προγράμματα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Αλγερίας. Τόνισε επίσης ότι η χώρα του στοχεύει το 2023 στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο, συνολικής αξίας 13 δισ. δολαρίων (από 7 δισ. το 2022).

Ο Αλγερινός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, ενώ την τελευταία μέρα της επίσκεψής του θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να παρακολουθήσει μέρος των εργασιών του ρωσικού Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Η Αλγερία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Αφρική με διμερές εμπόριο που ξεπέρασε το 2021 τα 3 δισ. δολάρια. Επίσης, η Αλγερία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών όπλων και αμυντικών συστημάτων.

Αίτηση της Αιγύπτου για ένταξη στους BRICS

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Αίγυπτος υπέβαλε την Τετάρτη και επίσημα αίτημα να γίνει μέλος των BRICS, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ρώσος πρέσβης στο Κάιρο, Γκ. Μπορισένκο.

«Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ομάδα των BRICS γιατί ένας από τους στόχους που επιδιώκει αυτή η ομάδα είναι η μετάβαση του εμπορίου με τη χρήση εναλλακτικών (του δολαρίου) νομισμάτων όπως είναι τα εθνικά νομίσματα ή ένα νέο κοινό νόμισμα», είπε ο Μπορισένκο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΤASS.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά «F-22 Raptor»

Αμερικανικά μαχητικά τύπου «F-22 Raptor» ανέπτυξαν από το περασμένο 24ωρο δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) σε χώρες της Μέσης Ανατολής (που δεν κατονομάστηκαν). Ως αφορμή για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας επικαλέστηκαν την «ανάρμοστη συμπεριφορά» ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που πετούν στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής έναντι αμερικανικών.

«Τα μαχητικά "Raptor", από την αεροπορική βάση της Βιρτζίνια, επιδεικνύουν την ικανότητα των ΗΠΑ να αναδιατάξουν δυνάμεις και να έχουν συντριπτική παρουσία και δύναμη μέσα σε ελάχιστο χρόνο», ανέφερε η ανακοίνωση της CENTCOM.

Νωρίτερα ο διοικητής της, στρατηγός Ερικ Κουρίλα, επέκρινε την «επισφαλή και μη επαγγελματική συμπεριφορά» ρωσικών μαχητικών, καθώς όπως είπε παραβιάζουν τακτικά τα συμφωνημένα μέτρα αποκλιμάκωσης στον αέρα, «αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή εσφαλμένου υπολογισμού».

Την περασμένη βδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο «Αλ Αραμπίγια» ότι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Συρία σταμάτησαν να τηρούν τους συμφωνηθέντες κανόνες αποκλιμάκωσης και αποφυγής θερμών επεισοδίων με τις ΗΠΑ, καθώς επίσης ότι οι Ρώσοι επιχειρούν «να σύρουν τις ΗΠΑ σε σκυλοκαβγά στον συριακό εναέριο χώρο».

Τα μαχητικά αεροσκάφη «F-22 Raptor» είναι πέμπτης γενιάς και θεωρούνται αεροπλάνα «χαμηλής παρατηρησιμότητας». Η κύρια αποστολή τους είναι η αεροπορική υπεροχή, αλλά είναι ικανά να αναλάβουν κι άλλες αποστολές, όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Στην Κούβα βρίσκεται από προχτές βράδυ ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, στον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, μετά από Βενεζουέλα και Νικαράγουα. Αργότερα χτες ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Κουβανό Πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Μπ. Τζόνσον είπε επανειλημμένως ψέματα στο βρετανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του σκανδάλου «Partygate», σύμφωνα με το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Κατά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας γνώριζε τους κανόνες και τις οδηγίες που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν σε γνώση της παραβίασής τους που συντελέσθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ και παραπλάνησε σκοπίμως τη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Διεθνή συνάντηση για τους χιλιάδες σεισμόπληκτους της Συρίας που επλήγησαν τον περασμένο Φλεβάρη από καταστροφικό σεισμό διοργάνωσε χτες η ΕΕ με την προσμονή συγκέντρωσης ποσού άνω των 6,4 δισ. δολαρίων μετά την μειωμένη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ που ανάγκασε πρόσφατα στον τερματισμό της βοήθειας 2,5 εκατ. Σύρων προσφύγων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ η εξάρθρωση εγκληματικής σπείρας εμπορίας ανθρωπίνων πτωμάτων στην οποία συμμετείχε ο έως πρότινος διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Σέντρικ Λοτζ. Ο Λοτζ μαζί με τους συνεργάτες του έκλεβε όργανα από πτώματα του νεκροτομείου και τα πουλούσε (μεταξύ 2018 - 2022) σε διεστραμμένους «συλλέκτες». Οι αρχές συνέλαβαν χτες επτά άτομα που αγόραζαν τα όργανα και στη συνέχεια τα πωλούσαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες κατηγορίες σε βάρος του Ιμάμογλου

Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου (δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και σημαντικό στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού CHP) που αυτήν τη φορά διώκεται για απάτη (συγκεκριμένα ότι «μαγείρεψε» προσφορές για τον μικρότερο δήμο του Μπεϊλίκντουζου όπου ήταν δήμαρχος παλιότερα).

Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές φυλάκισης (από 3 έως 7 χρόνια) για συνολικά επτά άτομα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο Ιμάμογλου. Ζήτησε επίσης και εφαρμογή του άρθρου 53 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα (γνωστό ως «πολιτική απαγόρευση» δημοσίως, με τον τίτλο «στέρηση της άσκησης ορισμένων δικαιωμάτων»).

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, το 7ο Ποινικό Πρωτοδικείο Ανατολίας της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και σε πολιτική απαγόρευση, αφού κρίθηκε ένοχος για προσβολή μελών του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου, κατά τις προηγούμενες τοπικές εκλογές. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ασκήθηκε έφεση, χωρίς ακόμα να έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα.

Η νέα υπόθεση δίωξης του Ιμάμογλου ξεκινά, ενώ μετά και από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις οποίες η 6κομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης ηττήθηκε από τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, νέες διεργασίες «φουντώνουν», μεταξύ άλλων και για την διαδοχή στο CHP.

Τόσο στο CHP όσο και στο «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) προγραμματίστηκαν συνέδρια για το επόμενο διάστημα, ενώ και στο σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP - που στήριξε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές - εκφράστηκαν ανοιχτά απόψεις για αλλαγή ηγεσίας (οι συμπρόεδροι Περβίν Μπουλντάν και Μιτχάτ Σαντζάρ είπαν ότι θα παραιτηθούν από την ηγεσία).

ΣΟΥΔΑΝ
Συνέχεια σφοδρών συγκρούσεων μετά από δύο μήνες πολέμου

Με τις συγκρούσεις να εντείνονται, ο πόλεμος στο Σουδάν συμπλήρωσε χθες δύο μήνες, έχοντας ήδη ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και πρόσφυγες και τεράστιες καταστροφές σε κάθε είδους υποδομές.

Ο στρατός του Σουδάν, στον οποίο ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, κατηγόρησε τους παραστρατιωτικούς των «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, ότι απήγαγαν και δολοφόνησαν μεταξύ άλλων και τον κυβερνήτη της πολιτείας Δυτικό Νταρφούρ, Χαμίς Αμπντάλα Αμπακάρ, κάνοντας λόγο για «κτηνώδη ενέργεια».

Η εξέλιξη καταγράφεται στο φόντο έντονων φημών για σφαγές εκατοντάδων αμάχων στο Νταρφούρ.

Ο Γερμανός διπλωμάτης Φ. Πέρτες, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν (έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος από τον Μπουρχάν), δήλωσε την Τρίτη ότι τον «ανησυχούν ιδιαίτερα» οι βιαιότητες στο Νταρφούρ και ότι πιθανώς αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Οι επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον αμάχων, λόγω της εθνοτικής και φυλετικής καταγωγής τους, οι οποίες διαπράττονται από αραβικές πολιτοφυλακές και ένοπλους με στολές των παραστρατιωτικών, είναι πολύ ανησυχητικές και αν επαληθευτούν μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε.

Επίσης, το κόμμα «Ούμα» ανέφερε ότι η Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, έχει μεταμορφωθεί σε «ζώνη καταστροφής», καθώς εκτιμάται ότι έχουν δολοφονηθεί πάνω από 1.000 πολίτες.

Υπολογίζεται ότι μέσα στους δύο μήνες συγκρούσεων έχουν σκοτωθεί συνολικά πάνω από 1.800 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες ακόμα, χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία και γιατρούς.

Σε αυτό το σκηνικό η Σαουδική Αραβία, που μαζί με τις ΗΠΑ επιχειρούν «μεσολαβητικό» ρόλο, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για αρωγή στο Σουδάν την προσεχή Δευτέρα 19 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ