Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά «F-22 Raptor»

Αμερικανικά μαχητικά τύπου «F-22 Raptor» ανέπτυξαν από το περασμένο 24ωρο δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) σε χώρες της Μέσης Ανατολής (που δεν κατονομάστηκαν). Ως αφορμή για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας επικαλέστηκαν την «ανάρμοστη συμπεριφορά» ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που πετούν στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής έναντι αμερικανικών.

«Τα μαχητικά "Raptor", από την αεροπορική βάση της Βιρτζίνια, επιδεικνύουν την ικανότητα των ΗΠΑ να αναδιατάξουν δυνάμεις και να έχουν συντριπτική παρουσία και δύναμη μέσα σε ελάχιστο χρόνο», ανέφερε η ανακοίνωση της CENTCOM.

Νωρίτερα ο διοικητής της, στρατηγός Ερικ Κουρίλα, επέκρινε την «επισφαλή και μη επαγγελματική συμπεριφορά» ρωσικών μαχητικών, καθώς όπως είπε παραβιάζουν τακτικά τα συμφωνημένα μέτρα αποκλιμάκωσης στον αέρα, «αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή εσφαλμένου υπολογισμού».

Την περασμένη βδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο «Αλ Αραμπίγια» ότι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Συρία σταμάτησαν να τηρούν τους συμφωνηθέντες κανόνες αποκλιμάκωσης και αποφυγής θερμών επεισοδίων με τις ΗΠΑ, καθώς επίσης ότι οι Ρώσοι επιχειρούν «να σύρουν τις ΗΠΑ σε σκυλοκαβγά στον συριακό εναέριο χώρο».

Τα μαχητικά αεροσκάφη «F-22 Raptor» είναι πέμπτης γενιάς και θεωρούνται αεροπλάνα «χαμηλής παρατηρησιμότητας». Η κύρια αποστολή τους είναι η αεροπορική υπεροχή, αλλά είναι ικανά να αναλάβουν κι άλλες αποστολές, όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ