Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Ανεμπόδιστη» πρόσβαση των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα

«Αναβάθμιση» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ίδια περιοχή όπου το Πεκίνο έχει υπογράψει «αμυντικό σύμφωνο» με τις Νήσους Σολομώντα

Από την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Παπούα Νέα Γουινέα

Australian Broadcasting Corp.

Από την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Παπούα Νέα Γουινέα
Την επικίνδυνη κούρσα που διεξάγουν ΗΠΑ και Κίνα για αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στα νησιά του Ειρηνικού αναδεικνύει η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Ουάσιγκτον με την Παπούα Νέα Γουινέα, μια νησιωτική χώρα στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας, στην ίδια περιοχή όπου το Πεκίνο είχε «κλείσει» δική του συμφωνία με τις Νήσους Σολομώντα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Η συμφωνία ΗΠΑ - Παπούα Νέα Γουινέα υπεγράφη στα τέλη Μάη, ωστόσο οι λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν μόλις προχθές, κατά την παρουσίαση του πλήρους κειμένου στο κοινοβούλιο της χώρας του Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε στρατιωτικές βάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου θα είναι σε θέση να «τοποθετήσουν εξοπλισμό», αλλά και θα έχουν δικαίωμα «αποκλειστικής χρήσης» ορισμένων ζωνών όπου μπορεί να γίνουν «κατασκευαστικά έργα».

Η Ουάσιγκτον θα μπορεί να «τοποθετεί εξοπλισμό, εφεδρείες και υλικό» σε τέτοιες «ζώνες» με «κατασκευαστικά έργα» (δηλαδή βάσεις), αλλά και να έχει την «αποκλειστική» χρήση τομέων όπου αυτά τα «έργα» θα γίνουν, ειδικά σε αεροδρόμια - κλειδιά. Μάλιστα το κείμενο φέρεται να κάνει ρητές αναφορές στη ναυτική βάση Λόμπρουμ (στο νησί Μάνους της Παπούα), αλλά και σε λιμάνι κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή για την εξέλιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήρθε πέρυσι στην επικαιρότητα με το «Αμυντικό Σύμφωνο» που «έκλεισε» η Κίνα με τις Νήσους Σολομώντα, και το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα ανάπτυξης κινεζικών στρατευμάτων στα νησιά «για την προστασία προσωπικού και μεγάλων σχεδίων της Κίνας».

Και ενώ ΗΠΑ και Κίνα επεκτείνουν τις «αμυντικές» συνεργασίες τους σε όλη την περιφέρεια, η αντιπαράθεση εντείνεται σε όλα τα μέτωπα.

Χτες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, με φόντο τις μεγάλης εμβέλειες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που συνεχίζουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα σε κοινή ανακοίνωσή τους καταδίκασαν τη νέα εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών δεν θα «διαταραχθεί από προκλήσεις».

Αυστραλία: Αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τη ρωσική πρεσβεία

Στο μεταξύ, αφορμή για ένταση με τη Ρωσία στάθηκε η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης του Αντ. Αλμπανίζ να εμποδίσει την οικοδόμηση νέας πρεσβείας της Ρωσίας στην Καμπέρα, σε σημείο κοντά στο κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση έλαβε πολύ σαφείς συστάσεις ασφαλείας για τον κίνδυνο που θα δημιουργούσε η νέα ρωσική παρουσία τόσο κοντά στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αλμπανίζ, προσθέτοντας ότι αφού διερευνήθηκαν μάταια όλες οι πιθανές νομικές οδοί, η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα αποτρέπει ρητά την ανέγερση νέας ρωσικής πρεσβείας στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

«Πρόκειται για μία ακόμα εχθρική κίνηση από την αυστραλιανή πλευρά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, τονίζοντας ότι «θα τη λάβουμε υπόψη και αν προκύψουν ζητήματα που απαιτούν από εμάς αμοιβαιότητα, θα πράξουμε αναλόγως».

Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ευρώπη

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ ετοιμάζεται αύριο Σάββατο να αναχωρήσει για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε καθήκοντα, με σειρά επαφών σε Γερμανία και Γαλλία.

Στο Βερολίνο ο Λι θα είναι και ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας που θα πάρει μέρος στις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιούνη.

Στο Παρίσι ο Λι θα λάβει μέρος και σε Οικονομικό Φόρουμ, στις 22 και 23 Ιούνη.

«Ο πρώτος σταθμός στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα είναι η Γερμανία, κάτι που αποτυπώνει πλήρως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κίνα στις σινο-γερμανικές σχέσεις», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Μπροστά στη διεθνή αναταραχή, στην αναιμική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και στις αυξανόμενες κοινές προκλήσεις για την ανθρωπότητα, η Κίνα ανυπομονεί να εμβαθύνει περαιτέρω και να επεκτείνει τις σινο-γερμανικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», που παρουσίασε η Γερμανία προχτές, η Κίνα χαρακτηρίστηκε «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος». Ο δε καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε ότι «τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» στη σχέση με την Κίνα, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει «ισορροπημένη» στάση στη στρατηγική της έναντι του Πεκίνου, ενώ ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί την «αποσύνδεση» από την Κίνα αλλά στοχεύει στην «ελαχιστοποίηση των κινδύνων».

Αντιδρώντας, ο Κινέζος πρέσβης στη Γερμανία Κεν Γου είπε ότι «η συζήτηση περί ελαχιστοποίησης των κινδύνων είναι καταστροφική» και εξέφρασε την ελπίδα η Γερμανία «να αποφασίσει μια εύλογη στάση αναφορικά με την Κίνα, έναντι κάθε είδους διαχωρισμού ή αποστασιοποίησης από αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ