Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενοπλα επεισόδια σε Ναχιτσεβάν και διάδρομο Λατσίν

Καθημερινά γίνονται πλέον τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα των δυο κρατών, εν μέσω διαπραγματεύσεων για συνθήκη «ειρήνης», για οριοθέτηση των συνόρων και για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Στις διαπραγματεύσεις «μεσολαβούν» ιμπεριαλιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται στην περιοχή και κυρίως η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Προχτές ένοπλο περιστατικό με τραυματίες έγινε κοντά στον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με Αρμενία, Τουρκία και Ιράν. Στην περιοχή αυτή το Μπακού προωθεί κατασκευαστικό έργο, σιδηρόδρομο και δρόμο, που θα επιτρέψει τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, αναγκαστικά μέσω αρμένικου εδάφους.

Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας υποστήριξε ότι δύο Ινδοί εργάτες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Γεράσκ, κοντά στα σύνορα με τον αζέρικο θύλακα. Ανέφερε ότι οι δύο Ινδοί απασχολούνταν σε κατασκευαστικά έργα για λογαριασμό μιας μεταλλουργικής εταιρείας, χρηματοδοτούμενης από το εξωτερικό.

Επίσης χτες η συνοριακή υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως ένας Αζέρος συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από αρμενικά πυρά στον επίμαχο διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική διαδρομή που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικούν κυρίως Αρμένιοι. Στον διάδρομο Λατσίν έχουν αναπτυχθεί από το τέλος του πολέμου το 2020 ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ