ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
«Κάναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο!»

Δονήθηκε χθες η Αθήνα από το μεγάλο συλλαλητήριο σωματείων και φορέων στο Σύνταγμα και την πορεία στα γραφεία της ΕΕ

Με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στα γραφεία της ΕΕ, σωματεία και φορείς, εργαζόμενοι και νεολαία, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα την οργή και την αγανάκτησή τους για το νέο έγκλημα στη Μεσόγειο, αυτήν τη φορά στα ανοιχτά της Πύλου.

«Κάναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά καθώς παραμένει άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του ναυαγίου. Και έστειλαν το μήνυμα: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βάρβαρη "κανονικότητα" των χιλιάδων νεκρών και αγνοούμενων προσφύγων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου. Δεν ξεχνάμε ποιοι ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που σπρώχνουν χιλιάδες στον ξεριζωμό. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, κόντρα στους νόμους της καταστολής και του εγκλωβισμού».

«Εγκλημα διαρκείας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, υπενθυμίζοντας ότι το νέο ναυάγιο είναι μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο όλα τα τελευταία χρόνια. Ενός εγκλήματος που έχει την υπογραφή των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεών τους, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που εξαπολύουν επεμβάσεις, σφαγιάζουν λαούς, καταληστεύουν χώρες, δημιουργώντας καραβάνια ξεριζωμένων. Οι διαδηλωτές, εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς που ζουν μέρα - νύχτα τα αποτελέσματα της ίδιας πολιτικής με τους νεκρούς και τους σακάτηδες στα εργατικά «ατυχήματα», οι νεολαίοι, φοιτητές και μαθητές που βλέπουν τη σημερινή σαπίλα να τους πνίγει τα όνειρα. Μαζί τους συνταξιούχοι που βιώνουν τη βαρβαρότητα της επίθεσης στους απόμαχους της δουλειάς, αυτοαπασχολούμενοι που πνίγονται στα χρέη ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μετράνε ρεκόρ κερδοφορίας.

«Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική», έγραψαν στις πικέτες τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών διαμήνυσε: «Ξανά οι θάλασσές μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών».

«Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», διαδήλωσαν οι επαγγελματίες στο πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Ενώ η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) έθεσε για μια ακόμα φορά το δίλημμα που έχει βρεθεί ξανά και ξανά στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος: «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

«Χιλιάδες νεκροί και ξεριζωμένοι ψάχνουν την ελπίδα, βρίσκονται πνιγμένοι», κατήγγειλε η πορεία έξω από τα γραφεία της ΕΕ, που σφίγγει τον κλοιό της καταστολής, του εγκλωβισμού, των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων.

«Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα μας πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική που ευθύνεται για τις εκατόμβες νεκρών, αλλά και όλα τα κόμματα που ψήφισαν, στήριξαν και υλοποίησαν αυτήν την αντεργατική πολιτική, αυτήν την αντιμεταναστευτική πολιτική», τόνισε έξω από τα γραφεία της ΕΕ ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καλώντας σε ένταση της πάλης κάθε μέρα «για να τους ανατρέψουμε».

Με ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι την αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Δεν μένουμε θεατές στο δράμα των ξεριζωμένων

«Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες μετανάστευσης και ασύλου γινόμαστε καθημερινά θεατές της εξαθλίωσης που προκαλεί η προσφυγιά. Δεν μένουμε όμως θεατές στην "κανονικότητα" των χιλιάδων νεκρών και αγνοούμενων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου!», τόνισε η Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με την παρέμβασή της στηλίτευσε το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων,«που ενισχύεται διαχρονικά ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα για να φέρνει φτηνά εργατικά χέρια για τις ανάγκες του κεφαλαίου, καταπατά κατάφωρα τα δικαιώματά τους, αυστηροποιεί τις διαδικασίες και δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο την ίδια την πρόσβαση στο άσυλο».

Κατήγγειλε την υποστελέχωση των υπηρεσιών, «που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου», την ώρα μάλιστα που το προσωπικό δέχεται «πιέσεις για "fast track" διαδικασίες», αλλά και την «κανονικότητα» των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι «συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξης, εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε εργολάβους, εργαζόμενοι σε ομηρία και υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης».

«Ουσιαστικά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα καθήκοντά μας, όπως αρμόζει σε ξεριζωμένους ανθρώπους που βιώνουν μια τραγωδία και χρειάζονται ολόπλευρη στήριξη, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Μια τραγωδία που κι εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, όταν ακούμε τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, τις κακουχίες που βίωναν στη χώρα τους και αυτές που βιώνουν και σήμερα στην Ελλάδα. Οταν ερχόμαστε σε επαφή με ανήλικα παιδιά που στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να αποχωριστούν βίαια τις οικογένειές τους, γυναίκες μόνες, μωρομάνες», υπογράμμισε.

«Δεν συνηθίζουμε στον θάνατο. Ούτε στο να είναι οι θάλασσές μας νεκροταφείο ανθρώπων», τόνισε ο Αντώνης Ζήκας από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι μαθητές, η νεολαία έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον ρατσισμό και κάθε προσπάθεια να διαχωριστούν με βάση το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, τη θρησκεία. «Εμείς οι μαθητές στεκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων υποφέρουν», υπογράμμισε.

Να ενταχθεί η περίθαλψη και υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών σε κρατικούς φορείς

Την τραγωδία που επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα τα τελευταία χρόνια, με ναυάγια που γεμίζουν τη Μεσόγειο με νεκρούς, τα νησιά και άλλες περιοχές της χώρας με ανθρώπους σωματικά και ψυχικά τραυματισμένους, συνόψισε ο Αντώνης Ταλφανίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων σε ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.«Καλούμαστε από τα πόστα μας να διαχειριστούμε αυτήν την τραγωδία χωρίς τέλος. Να υποδεχόμαστε ασυνόδευτα παιδιά, μητέρες χωρίς τα παιδιά τους, διαλυμένες ζωές, που στοιβάζονται σε κλειστά κέντρα κράτησης, με την ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την ελάχιστη υποστήριξη, ίσα για να επιβιώσουν. Ισα ίσα για να μιλάνε για επιτυχημένη διαχείριση του Προσφυγικού όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που έχουν ευθύνη για τη συμμετοχή της χώρας στους δολοφονικούς πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν λαούς από τις πατρίδες τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ: Μελίγια - Λαμπεντούζα - Μόρια - Πύλος... Γι' αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις τραγικές καταστάσεις, προτρέποντας μάλιστα "να γίνουμε Ευρώπη...". Δηλαδή να συνεχίζεται το ίδιο δράμα για τους κατατρεγμένους», ανέφερε.

Σκιαγραφώντας το ναρκοπέδιο που διαμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο, επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στο Προσφυγικό καλούνται να τοποθετούν «προσωρινούς επιδέσμους σε μια μόνιμα ανοιχτή πληγή». Οπως κατήγγειλε, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών καταπατάται, η μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους δεν εξασφαλίζεται, οι ταχύτατες διαδικασίες ασύλου στα νησιά δεν δίνουν το δικαίωμα σε έγκυρη νομική βοήθεια, ούτε σε ολοκληρωμένη κοινωνική υποστήριξη.

«Είναι άμεση ανάγκη η περίθαλψη και υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών να ενταχθεί σε κρατικούς φορείς, ώστε να μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες τους, ολοκληρωμένα και σχεδιασμένα», ξεκαθάρισε κόντρα στην πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα: «Μόλις μειωθεί ή σταματήσει η χρηματοδότηση της κάθε ΜΚΟ, αφήνουν αβοήθητους εκατοντάδες, τραυματίζοντας και επανατραυματίζοντας ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν υποστεί ήδη κακομεταχείριση και εγκατάλειψη, απολύοντας εργαζόμενους με σημαντικές επιστημονικές γνώσεις και ειδικότητες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στους κρατικούς φορείς και αυτοί να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την υποδοχή, φροντίδα, διαβίωση των προσφύγων, την επιτάχυνση των διαδικασιών για να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους», σημείωσε.

Πορεία στα γραφεία της ΕΕ

RIZOSPASTIS

Πορεία στα γραφεία της ΕΕ
«Στο σάπιο σύστημα που αναπνέει με το δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", εμείς απαντάμε: Οι ζωές μας! Οι ζωές όλων των κατατρεγμένων!», διαμήνυσε και πρόσθεσε: «Παλεύουμε για το δικαίωμα στο άσυλο, για ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης για όσο διάστημα οι πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα μας. Παλεύουμε ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στους Κανονισμούς του Δουβλίνου, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Εκφράζουμε την αμέριστη, γνήσια ταξική μας αλληλεγγύη!».

Στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» δίνουμε όρκο πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο και τον ξεριζωμό

Η κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

«Το πολύνεκρο ναυάγιο δεν ήταν ένα "δυστύχημα" αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα», τόνισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Προειδοποίησε δε ότι δεν θα είναι το τελευταίο έγκλημα όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτίες που γεννούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. «Τι να πρωτοθυμηθούμε; Λέσβος, Σάμος, Κως, Λέρος, Κρήτη, Θάσος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Κύθηρα, Πάρος, Φολέγανδρος, Μύκονος και ο κατάλογος συνεχίζεται», επισήμανε.

Παρουσιάζοντας τα συγκλονιστικά στοιχεία του φονικού διαρκείας ανέδειξε ότι 26.924 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο και το Αιγαίο από το 2014! «Μια ολόκληρη πόλη βρίσκεται βυθισμένη στη θάλασσα. Και υπάρχουν κι άλλοι - πόσοι άραγε; - όπως τα στοιβαγμένα γυναικόπαιδα στο αμπάρι του συγκεκριμένου αλιευτικού, που δεν καταγράφηκαν ποτέ», σχολίασε.

Να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας

Στη συνέχεια σημείωσε: «Κι ορισμένοι ψάχνουν ακόμα να βρουν πραγματογνώμονες, να παίξουν την "κολυκυθιά" των αρμοδιοτήτων της Frontex, του Λιμενικού, του ενός ή του άλλου υπουργείου κ.ά. Κάποιοι, μάλιστα, με κυνισμό, αναρωτιούνται: Και τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους που σώζονται από τα ναυάγια; Δεν αντέχει η χώρα... και άλλα παρόμοια.

Ομολογούν, δηλαδή, ξεδιάντροπα και χωρίς ξετσιπωσιά ότι είναι συνειδητή εγκληματική πολιτική, ν' αφήνονται οι ξεριζωμένοι στο έλεος των δουλεμπόρων και των διακινητών, στα ναυάγια με τα σαπιοκάραβα.

Ενα ακόμα πιο αποκαλυπτικό στοιχείο: Ο αριθμός των ξεριζωμένων έφτασε παγκόσμια στο ρεκόρ των 110 εκατομμυρίων! Πάνω από το 50% των προσφύγων προέρχεται από τρεις μόλις χώρες, Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν - δηλαδή από τις χώρες που έχουν ματοκυλιστεί από τα γεράκια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών».

Αναδεικνύοντας τις αιτίες του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, των ναυαγίων και της ασύδοτης δράσης των απάνθρωπων κυκλωμάτων των διακινητών, ανέφερε: «Είναι ο πόλεμος, οι επεμβάσεις κάθε είδους, η διάλυση των χωρών από την άγρια εκμετάλλευση και την καταλήστευση, τα αυταρχικά καθεστώτα, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούν τον ξεριζωμό αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων. Κανένας δεν αποφασίζει το μακρύ ταξίδι του τρόμου απλά για να κυνηγήσει μια καλύτερη τύχη. Καμιά μάνα δεν επιβιβάζεται στο σάπιο καρυδότσουφλο μαζί με το παιδί της, εάν δεν είναι απελπισμένη, εάν δεν εξαναγκάζεται, εάν δεν είναι μονόδρομος η φυγή από την κόλαση».

Το έγκλημα έχει υπογραφή

Δείχνοντας τους υπεύθυνους για το αιματοκύλισμα των λαών τόνισε: «Ας αφήσουν, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα για την τραγωδία όλοι αυτοί που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο αιματοκύλισμα των λαών. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά (...) Η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις επεμβάσεις και τον πόλεμο έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Οι ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις της χώρας δεν αμφισβητούνται από κανέναν τους, είναι το κοινό πρόγραμμα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Οι πόλεμοι γίνονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τους δρόμους της Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας: Αυτό είναι το δίλημμα που διαπερνά κάθε πτυχή των εξελίξεων. Μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αυτό το σύνθημα δένει όλους τους εργάτες και τον λαό, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, εθνική καταγωγή. Από τα Τέμπη, περνά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φτάνει στη θάλασσα της Πύλου και τόσα άλλα...».

Η πολιτική ενάντια στους ξεριζωμένους, οι φράχτες, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «από τους καταυλισμούς της Μόριας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι τις νέες υπερδομές - φυλακές που εγκαινίασε η κυβέρνηση της ΝΔ, όλα αυτά έχουν επίσης υπογραφή. Της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των ελληνικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Και είναι αυτή ακριβώς η πολιτική, οι συμφωνίες και οι νόμοι τους που γίνονται ο μεγάλος χορηγός των κυκλωμάτων διακινητών, που σπρώχνουν τους ξεριζωμένους στα δίχτυα τους, για να ξεφύγουν από τις συλλήψεις, τις απελάσεις, την κράτησή τους σε hot spot διαλογής. Ολοι έχουμε ακούσει για τον Κανονισμό του Δουβλίνου, για την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Ενταση της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο, στον ξεριζωμό

Ομως, τόνισε, «όλα αυτά δεν είναι μονόδρομος! Το εργατικό και λαϊκό κίνημα γνωρίζει καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά, πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο, διεκδίκηση της προστασίας των ξεριζωμένων (...) Τα δικά μας δάκρυα δεν είναι ψεύτικα. Το δικό μας πένθος δεν είναι υποκριτικό».

«Βροντοφωνάζουμε, ως εδώ! Οχι άλλα ναυάγια, όχι άλλοι νεκροί, όχι άλλα αδικοχαμένα παιδιά σε αμπάρια πλοίων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει η εγκληματική πολιτική, (...) Να καταργηθεί όλο το άδικο πλαίσιο σε βάρος των ξεριζωμένων. Να προστατευθούν τα δικαιώματά τους στο άσυλο, δηλαδή η πρόσβασή τους σε ασφαλείς συνθήκες, σε εργασία, Εκπαίδευση, Υγεία και περίθαλψη, ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου. Οχι στις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

(...) Στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", για εμάς η απάντηση είναι όρκος και υπόσχεση αγώνα, έντασης της πάλης μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο και τον ξεριζωμό!».

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από το προσωπικό

Συγκέντρωση στο αίθριο του υπουργείου Μετανάστευσης πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα σωματεία εργαζομένων στον χώρο, εκφράζοντας την οργή και την ανείπωτη θλίψη για το πολύνεκρο ναυάγιο. Μάλιστα, είχαν καλέσει όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου σε όλη την Ελλάδα, σε συγκεντρώσεις στα κατά τόπους γραφεία, για να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ξεριζωμένους που έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι του τρόμου. Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών, Αλεξάνδρα Λάμπρου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων στα θύματα του ναυαγίου και καταδικάζοντας το νέο έγκλημα, αναδεικνύοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Για κάθε «κολασμένο»...

«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία». «Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά». «Κανένας δε θέλει να σέρνεται κάτω από φράχτες, κανένας δε θέλει να τον δέρνουν, να τον λυπούνται, κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων»: Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα «Πατρίδα» της Ουαρσάν Σάιρ, Βρετανίδας ποιήτριας με καταγωγή από την Κένυα.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες φαναράκια σηκώθηκαν στον ουρανό, για κάθε «κολασμένο» που βρήκε τον θάνατο από το ίδιο χέρι που τον έσπρωξε να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα του.

Στους παραπάνω στίχους αποτυπώθηκε το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους να γίνεται «το στόμα ενός καρχαρία», «η κάνη ενός όπλου», «μια ιδρωμένη φωνή στο αυτί σου που λέει φύγε, τρέξε μακριά μου τώρα». Των ανθρώπων που αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο του ξεριζωμού, αντιμετωπίζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τους φράχτες, τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κυκλώματα των διακινητών, την καταστολή, τη βία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η τραγωδία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της πολιτικής της και των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου:

«Και η νέα αυτή τραγωδία, το ναυάγιο στην Πύλο, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και της πολιτικής της, την οποία υλοποίησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα και οδηγεί σε τέτοια τραγικά ναυάγια, να χάνονται ψυχές, ανθρώπινες ζωές, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο. Αυτό που πρέπει να γίνει, έστω το ελάχιστο αυτή τη στιγμή, είναι να καταργηθεί αμέσως ο Κανονισμός του Δουβλίνου, να καταργηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες. Να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση και το άσυλο και να μην "μετατραπεί" σε αυτό το νέο κατάπτυστο Σύμφωνο που ετοιμάζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, που ουσιαστικά ενταφιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων, τα δικαιώματα του ασύλου.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα δεν τις υλοποιούν. Μόνοι έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τραγωδίες γιατί όλα αυτά είναι που ανοίγουν την όρεξη των κυκλωμάτων, των εγκληματιών διακινητών και χάνονται ανθρώπινες ψυχές, γυναικόπαιδα, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ