ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ!
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια σε πλειστηριασμούς

Στις 8.30 π.μ. και στις 11 π.μ. σε γραφεία «κορακιών», για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σωματεία και μαζικοί φορείς σήμερα Τετάρτη ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια τους πλειστηριασμούς, σωματεία και φορείς καλούν σε κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. στην εταιρεία «Intrum» (Μεσογείων 109-111, στο ύψος του «Ερρίκος Ντυνάν») και στις 11 π.μ. στην «doValue» (Κύπρου 27, σταθμός ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»).

Στην «doValue» η κινητοποίηση στρέφεται ενάντια σε πλειστηριασμούς δύο σπιτιών, ενός συνταξιούχου στην Καισαριανή και μιας εργαζόμενης στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ηλιούπολης. Καλούν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής. Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης έχει προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας (10 π.μ. - λήξη της βάρδιας), «ώστε μαζικά και οργανωμένα να σταθούμε στο πλευρό της συναδέλφισσας και να μην επιτρέψουμε να χάσει το σπίτι της», και δίνει ραντεβού στις 10.15 π.μ. έξω από το δημαρχείο, όπου θα υπάρχει πούλμαν για τη μετάβαση στην «doValue». Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού.

Στις κινητοποιήσεις καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή κατοικία και την επαγγελματική στέγη, που προσφέρεται βορά στις εταιρείες διαχείρισης με στόχο την τροφοδότηση των τραπεζών με ζεστό χρήμα», αναφέρει.

Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Ολοι στον αγώνα, κανένας μόνος του απέναντι στα "κοράκια" - Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε πάλη ενάντια στην επίθεση που συνεχίζουν να εξαπολύουν «κοράκια» και τράπεζες στα λαϊκά νοικοκυριά, στηριζόμενοι στο άδικο, ληστρικό νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις. «Ορθώνουμε τείχος υπεράσπισης του λαού. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, μέσα από την οργάνωση και την πάλη, να γίνει νόμος το δίκιο μας. Η κατοικία είναι δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το στερήσει», αναφέρει και προβάλλει τα αιτήματα: Αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Διαγραφή τόκων και επιτοκίων. «Κούρεμα» του εναπομείναντος κεφαλαίου. Ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές, και δόσεις που να μπορεί ο δανειολήπτης να καλύπτει. «Κούρεμα» «πράσινων» δανείων, επαναρρύθμιση με πάγωμα των επιτοκίων και μικρότερες δόσεις. Λαϊκή στέγη σύγχρονη - φτηνή για όλο τον λαό.

Καμία ανοχή στις ελλείψεις φαρμάκων και στους κινδύνους για τα παιδιά

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με τις ελλείψεις αντιβιοτικών για τον στρεπτόκοκκο

Στους κινδύνους από τις ελλείψεις φαρμάκων, και ειδικά στην ανησυχία για τις ελλείψεις αντιβιοτικών απαραίτητων για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου, αναφέρεται η ΚΟΒ Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον θάνατο τριών παιδιών από στρεπτόκοκκο τον τελευταίο χρόνο, με πιο πρόσφατο το 7χρονο παιδί από τη Νάουσα.

Πέρα από την έντονη ανησυχία που δημιουργούν η συγκεκριμένη λοίμωξη και οι επιπτώσεις της στον πληθυσμό, «αναδεικνύονται μια σειρά ελλείψεις τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και στα φάρμακα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή για να αντιμετωπιστεί η νόσος», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος. Και στέκεται ειδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, τονίζοντας ότι χωρίς τη στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό δεν μπορεί να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, ούτε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Και συνεχίζει:

«Ταυτόχρονα, με τη δήλωση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ότι τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες στη Θεσσαλονίκη και τα ράφια των φαρμακείων σταδιακά αδειάζουν, οι ανησυχίες όλων μας γίνονται ακόμα πιο έντονες. Η έλλειψη των συγκεκριμένων αντιβιοτικών αποτελεί συνέχεια των ελλείψεων φαρμάκων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός όλο τον τελευταίο χρόνο. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά με τον χειρότερο τρόπο ότι ο λόγος των ελλείψεων αυτών σχετίζεται με το Φάρμακο - εμπόρευμα, αφού η παραγωγή και η διακίνησή του είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, των οποίων τα συμφέροντα θωρακίζουν και θωράκισαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα τελικά τα άδεια ή μισοάδεια ράφια των φαρμακείων».

Σημειώνει ότι «δεν μπορούμε εν έτει 2023 να ανεχόμαστε να θρηνούμε θύματα, ενήλικες και παιδιά, από ελλείψεις φαρμάκων, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία!».

Και τονίζει ότι «η λύση του προβλήματος βρίσκεται στις προτάσεις που επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει καταθέσει για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, την επάρκεια και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων σε όλους όσοι τα χρειάζονται τη στιγμή που τα χρειάζονται. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη και η ένταση του αγώνα του λαού για μια άλλη ανάπτυξη, όπου η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων από έναν κρατικό φορέα - βιομηχανία θα γίνονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος, είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί σήμερα».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Κινητοποίηση για τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία

Μαζική κινητοποίηση και πορεία προς το Κέντρο Υγείας Μενιδίου πραγματοποίησαν προχτές σωματεία και φορείς του Ολυμπιακού Χωριού, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό όπου 13χρονος τραυματίας από τροχαίο περίμενε 50 ολόκληρα λεπτά το ασθενοφόρο. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν συμμαθητές του 13χρονου και οι γονείς τους.

Τον λόγο πήρε ο συμμαθητής του 13χρονου Γιάννης Μποχώτης, από το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών (Ολυμπιακό Χωριό) και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Μενιδίου, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Λάμπρος Κουρλός.

Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκαν οι τραγικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, η απουσία νοσοκομείου σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα σε έναν δήμο 150.000 κατοίκων, όπως αυτός του Μενιδίου.

Οι ομιλητές απαίτησαν «να καταδικαστεί η απαράδεκτη κατάσταση» και κάλεσαν σε πάλη ώστε να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Αχαρνών. Επίσης, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 μέρες τη βδομάδα, με μόνιμη ύπαρξη ασθενοφόρου, και η Πολυκλινική να περάσει άμεσα στο ΕΣΥ, μαζί με όλο το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκαν η Παναγιώτα Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλος Αχαρνών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής, και οι υποψήφιοι βουλευτές Ανατολικής Αττικής Πέτρος Καράμπελας και Στάθης Σταθουλόπουλος.

Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Σάμο

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και τραυματιοφορέων στην 3ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα χθες οι κινητοποιήσεις για άμεσες προσλήψεις εργαζομένων στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Με ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, με 3ωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στις 10 π.μ.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Και φέτος στη «γύρα» με το κουπόνι στο χέρι οι γονείς

Ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται έως τις 11 Ιουλίου η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα που χορηγεί voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του 2023-2024. Με βάση την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα, οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων πρόκειται να δημοσιευτούν στις 25 Ιουλίου.

Χιλιάδες γονείς στρέφονται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να λάβουν το voucher που αντιστοιχεί στην επιδότηση των τροφείων, αφού διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν εξασφαλίζουν την απολύτως δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση στην προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.

Το πρόγραμμα και φέτος θέτει εισοδηματικά κριτήρια που λειτουργούν ως «κόφτες»: Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά πρέπει να έχει συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για να μπορέσει να διεκδικήσει το πολυπόθητο κουπόνι. Στην πράξη, όμως, αποκλείονται πολύ περισσότερες οικογένειες από αυτές που υπερβαίνουν τον εισοδηματικό «κόφτη». Τα voucher χορηγούνται «μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού» του προγράμματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός (π.χ. 67.000 το 2018, 84.000 το 2022), αφού η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και υπολείπεται κατά πολύ των σχετικών αναγκών.

Ακόμα και αν καταφέρουν να μπουν στους τελικούς πίνακες, η αγωνία των γονιών δεν σταματά: Οι διαθέσιμες θέσεις στους σταθμούς, ιδιαίτερα στα βρεφικά τμήματα (παιδιά έως 2,5 ετών), είναι λιγότερες όχι μόνο από τις πραγματικές ανάγκες αλλά ακόμα και από τα voucher που χορηγούνται, με αποτέλεσμα οικογένειες να μένουν με το κουπόνι στο χέρι, χωρίς να μπορούν να το αξιοποιήσουν.

Μάλιστα, με ΚΥΑ που εξέδωσε τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα υποβαθμίζοντας παραπέρα την ποιότητα της προσχολικής αγωγής και «αβαντάροντας» προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, επιτρέπει στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να εγγράφουν βρέφη σε τμήματα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, με την προϋπόθεση να συμπληρώνουν την ηλικία των 2,5 ετών έως το τέλος του 2023.

Εντοπίστηκε κύκλωμα παράνομης απασχόλησης μεταναστών

Κύκλωμα παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, με ενδείξεις για πιθανή εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, εντοπίστηκε σε επιχείρηση συσκευασίας και εκτύπωσης στην Ανατολική Αττική. Οπως αναφέρει η Επιθεώρηση Εργασίας, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησε με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπίστωσε πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολούνταν 45 αλλοδαποί χωρίς έγκυρα νομιμοποιητικά έγγραφα, από διάφορες χώρες (Αιθιοπία, Πακιστάν, Ινδία, Γεωργία), ανάμεσά τους και πέντε ανήλικοι.

Η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιβάλει στην εργοδότρια εταιρεία πρόστιμα 490.000 ευρώ για αδήλωτη απασχόληση και παραβίαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ έχει γίνει μια σύλληψη υπόπτου για διακίνηση των αλλοδαπών εργαζομένων. Τέλος, όσον αφορά τους πέντε ανήλικους, έχει ενημερωθεί η ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να μεριμνήσει για την κοινωνική προστασία τους.

Χωρίς την παραμικρή στήριξη εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι

Στους 854.181 ανήλθε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον περασμένο Μάη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Αν και καταγράφεται μείωση κατά 7,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, εντούτοις ο αριθμός παραμένει μεγάλος, διαψεύδοντας τον μύθο περί «διαρκούς και μεγάλης μείωσης της ανεργίας». Επιπλέον, οι έξι στους δέκα ανέργους είναι μακροχρόνιοι, που σημαίνει ότι σταθερά πάνω από μισό εκατομμύριο άνεργοι βρίσκονται πάνω από 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας. Και αυτόν τον μήνα μόνο ένας μικρός αριθμός από το σύνολο των ανέργων έλαβε το πενιχρό επίδομα ανεργίας, καθώς περιορίστηκε μόλις στους 117.597 ανέργους και σε ποσοστό στο 13,7%, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία παραμένει χωρίς την παραμικρή στήριξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ