ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή αεράμυνα οργάνωσε ο Μακρόν

Ως απάντηση στη γερμανική «ευρωπαϊκή ασπίδα» και ζητώντας λιγότερη «εξάρτηση» από τις ΗΠΑ

Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή αεράμυνα, ως «απάντηση» στην αντίστοιχη γερμανική πρωτοβουλία στην οποία δεν συμμετέχει το Παρίσι, διοργάνωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, προτρέποντας μάλιστα τα ευρωπαϊκά κράτη να επιδιώξουν περισσότερη «ανεξαρτησία» στην αεράμυνα και να μην βασίζονται υπερβολικά στις ΗΠΑ.

Η Διάσκεψη για την Αεράμυνα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με την πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν και στο περιθώριο της Διεθνούς Αεροπορικής και Διαστημικής Εκθεσης, που θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Κυριακή.

Η εν λόγω Διάσκεψη θεωρείται απάντηση της Γαλλίας στη γερμανική πρωτοβουλία για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη (European Sky Shield), που πρότεινε ο καγκελάριος Σολτς πριν από μήνες, οργανώνοντας γύρω του 17 χώρες της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας - αλλά χωρίς τη Γαλλία.

Το Παρίσι είχε απορρίψει τη γερμανική πρωτοβουλία, αφού στον συνδυασμό των τριών προτεινόμενων συστημάτων, του αμερικανικού Patriot, του γερμανικού Iris-T και του αμερικανο-ισραηλινού Arrow 3, το γαλλοϊταλικό σύστημα ασπίδας SAMP/T, ονόματι «Mamba» (για την αντιμετώπιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς) δεν συμμετέχει.

Το «Mamba» έχει αναπτυχθεί πρόσφατα στην Ουκρανία και «πραγματικά η Ευρώπη προστατεύει την Ευρώπη», είπε ο Μακρόν.

Είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία εκφράζονται αντιθέσεις μέσα στον γαλλογερμανικό άξονα, παρότι το Βερολίνο έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για μια πιθανή συμμετοχή και του γαλλοϊταλικού συστήματος και διεξάγονται ευρύτερα παζάρια.

Στην ειδική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Αεράμυνα συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας από 20 περίπου χώρες, ανάμεσά τους και ο Γερμανός, Μπ. Πιστόριους.

Οι Γάλλοι διπλωμάτες εξηγούν την πρωτοβουλία της Διάσκεψης λέγοντας: «Η πρόταση των Γερμανών είναι μια βιομηχανικού τύπου πρωτοβουλία, η δική μας είναι στρατηγική πρωτοβουλία, που στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή κυρίαρχη άμυνα με ευρωπαϊκό εξοπλισμό».

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι χτίζουν τη δική τους στρατηγική προστασίας του εναέριου χώρου.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν συστήματα αεράμυνας κατά drone και βαλλιστικών πυραύλων, με την επισήμανση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία και την αποτελεσματικότητα αυτού του εξοπλισμού. Η αποτροπή πυρηνικών όπλων ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.

«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση απειλής... Και μετά τι μπορούμε να παράγουμε εμείς, οι Ευρωπαίοι; Και στη συνέχεια, τι πρέπει να αγοράσουμε;» είπε ο Μακρόν, προειδοποιώντας «να μην αγοράζουμε αμέσως ό,τι υπάρχει στα ράφια».

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαϊκούς ομίλους «αμυντικής» βιομηχανίας να κατασκευάσουν ανεξάρτητα στρατιωτικά συστήματα και να μετεγκαταστήσουν την παραγωγή στην Ευρώπη, ενώ ζήτησε επίσης ενισχυμένα ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Απεργία ανθρακωρύχων ενάντια σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Από τη συγκέντρωση των ανθρακωρύχων στην Τιφλίδα
Από τη συγκέντρωση των ανθρακωρύχων στην Τιφλίδα
Σε απεργία εδώ και δύο βδομάδες βρίσκονται οι ανθρακωρύχοι της πόλης Τσιατούρα στη Γεωργία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, κόντρα στα σχέδια του ομίλου «Georgian Manganese» για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Τη Δευτέρα οι ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στην Τιφλίδα, ενώ έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στήριξης στον απεργιακό αγώνα. Την Κυριακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ένας απεργός ανθρακωρύχος έραψε τα μάτια του και ένας άλλος έραψε το στόμα του.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με μηνύματα όπως «Κάντε απεργία» και «Μπορούμε να σας δούμε ακόμα και με ραμμένα μάτια».

Η «Georgian Manganese Holding» (GMH), θυγατρική της βρετανικής εταιρείας «Stemcor», ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει 12ωρη εργάσιμη μέρα, με πρόσχημα το υψηλό κόστος εξόρυξης, ενώ για να πιέσει τους μεταλλωρύχους να δεχτούν, προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας στοών και περικοπή κατά 40% των μισθών. Η εταιρεία προβλέπει επίσης νέο τρόπο αποζημίωσης των μεταλλωρύχων, αποσυνδέοντάς την από τον όγκο μεταλλεύματος που εξορύσσουν.

Οι απεργοί ανθρακωρύχοι έχουν απορρίψει τα σχέδια της εργοδοσίας, ενώ καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη απαξίωση των μέτρων προστασίας, την κατάρρευση των συστημάτων ασφαλείας και την έλλειψη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους κάθε φορά που κατεβαίνουν στις στοές.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη διαδήλωσή τους, με απεργία πείνας και παραμένοντας μπροστά από το κτίριο της Βουλής μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί σοσιαλισμού, όταν η Γεωργία ήταν μέρος της ΕΣΣΔ, οι εργαζόμενοι του ανθρακωρυχείου είχαν πλήρη μέτρα ασφαλείας, δωρεάν περίθαλψη και άλλες παροχές, σε αντίθεση με σήμερα, που δεν τηρούνται ούτε τα βασικά μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων.

Ανακοίνωση αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες απεργούς ανθρακωρύχους της Γεωργίας, τονίζοντας:

«Εδώ και σχεδόν δυο βδομάδες οι 3,5 χιλιάδες ανθρακωρύχοι στην πόλη Τσιατούρα της Γεωργίας έχουν κατέβει σε απεργία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που βιώνουν, απαιτώντας ταυτόχρονα αύξηση των μισθών τους.

Η απεργία τους ήρθε αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και την αδιαφορία της αστικής κυβέρνησης.

30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι εργαζόμενοι και στη Γεωργία βιώνουν όλα τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, μεταξύ άλλων τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, τα εργατικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, την οικονομική τους εξαθλίωση.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους απεργούς εργάτες της Γεωργίας και απαιτεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους!».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Σχηματίστηκε η νέα «κεντροδεξιά» κυβέρνηση

Εγκρίθηκε χτες από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας η νέα «κεντροδεξιά» κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισαν το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP), το εθνικιστικό «Κόμμα των Φινλανδών», οι Χριστιανοδημοκράτες και το μειονοτικό κόμμα του Σουηδικού Λαού, που μαζί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές στις 2 Απρίλη.

Το κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν, υπερψήφισε την τοποθέτηση του Πέτερι Ορπο, ηγέτη του NCP, στη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα διαδεχτεί τη Σοσιαλδημοκράτισσα προκάτοχό του, Σάνα Μάριν.

Καθώς τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη Φινλανδία και σε όλη την ΕΕ επιτάσσουν επιστροφή σε «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές και επιδόματα, κρατικές δαπάνες για την Υγεία και άλλους τομείς αναγκαίους για τη ζωή του λαού, η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της Υγείας κ.ά. είναι ψηλά στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, που το παρουσίασε την περασμένη Κυριακή.

Ο Ορπο βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στη δέσμευση ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με περικοπή δαπανών καθώς και με μείωση φόρων, προκειμένου να γίνει η φινλανδική αγορά πιο ανταγωνιστική για επενδύσεις και για τη δημιουργία «νέων θέσεων εργασίας».

Προϋπόθεση για αυτό είναι οι μειωμένοι μισθοί και τα περιορισμένα δικαιώματα και έτσι η νέα κυβέρνηση θα «καταβάλει προσπάθειες να γίνει πιο ελκυστική η αποδοχή θέσεων εργασίας με χαμηλούς μισθούς»! Να εξαναγκάζονται δηλαδή οι εργαζόμενοι να δεχτούν μια θέση εργασίας πιο κακοπληρωμένη και με χειρότερους όρους εργασίας...

Μεταξύ άλλων, η νέα αντιλαϊκή «θύελλα» που έρχεται στη Φινλανδία - ενώ έχουν προηγηθεί αντίστοιχα σκληρά μέτρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - προβλέπει:

Περικοπές στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 1,4 δισ. ευρώ έως το 2027 και 3 δισ. ευρώ έως το 2031. Σαν συνέπεια οι επιχειρηματίες της Υγείας βρίσκουν έδαφος να μπουν πιο δυναμικά στον κλάδο και να πουλούν «περισσότερες ιδιωτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής» για εξετάσεις, χειρουργεία κ.λπ.

Μάλιστα προβλέπεται η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης ως μέτρο περικοπών και όχι αναβάθμισης των δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, με τηλεϊατρική και εξ αποστάσεως ραντεβού με τον γιατρό!

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ευρείες μεταρρυθμίσεις στην «αγορά εργασίας»:

Οι άνεργοι θα υποβληθούν σε συνολική αρχική αξιολόγηση, μετά την οποία θα κληθούν να «αποδεχτούν προσαρμοσμένες υπηρεσίες και υπηρεσίες που προωθούν την απασχόληση». Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε υπηρεσίες που «στοχεύουν στη βελτίωση της απασχόλησης και την ένταξη στην κοινωνία», προσφέροντας τσάμπα εργασία σε επιχειρήσεις ή κρατικούς φορείς.

Τα επιδόματα ανεργίας θα δίνονται κλιμακωτά και μετά από οκτώ εβδομάδες ανεργίας, το επίπεδο παροχών θα μειωθεί στο 80%.

Οσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται πλέον την πρώτη μέρα της ασθένειάς τους, ώστε να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι αν μπορούν «να σταθούν στα πόδια τους».

Η κυβέρνηση «μεταρρυθμίζει» επίσης το βασικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με περικοπές σε αρκετά επιδόματα. Θα «εναρμονιστούν» τα ελάχιστα επίπεδα επιδόματος ανεργίας, βασικού ημερήσιου επιδόματος, επιδόματος ασθενείας, επιδόματος αποκατάστασης Kela και γονικών επιδομάτων.

Στη μεταναστευτική πολική, εναρμονίζεται με τον στόχο της ΕΕ να μειώσει τα ποσοστά ασύλου, να ενθαρρύνει τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και να καταστήσει δυσκολότερη τη χορήγηση υπηκοότητας σε ξένους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπερψηφίστηκε το πόρισμα εναντίον του Τζόνσον

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα της Βρετανίας, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε τη Δευτέρα το πόρισμα που καταλογίζει στον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών, Μπ. Τζόνσον, ότι ψευδολόγησε στο κοινοβούλιο στην υπόθεση «partygate» (για τα πάρτι στο πρωθυπουργικό γραφείο στη διάρκεια της καραντίνας για την πανδημία).

Υπέρ του πορίσματος ψήφισαν 354 βουλευτές σε σύνολο 650, έναντι μόνο 7 κατά, ωστόσο αυτοί που επέλεξαν να απέχουν ανήλθαν σε 225, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, ο Τζόνσον δεν έχει άδεια πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του κοινοβουλίου, την οποία έχουν συνήθως οι πρώην πρωθυπουργοί.

Στην Ευρώπη ο Κουβανός Πρόεδρος

Πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες.

Ο Κουβανός Πρόεδρος έφτασε χτες στην Ιταλία και βρέθηκε πρώτα στην Πόλη του Βατικανού, όπου συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο. Ο Κανέλ σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «ειλικρινή συζήτηση» και πρόσθεσε ότι «επιβεβαιώσαμε ευρείες συμπτώσεις σε πιεστικά για την ανθρωπότητα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας». Ακόμα, συζήτησαν για την «τρέχουσα πραγματικότητα στην Κούβα, ειδικά το σοβαρό αντίκτυπο του οικονομικού εμπάργκο στον πληθυσμό μας που επιδεινώθηκε».

Το πρόγραμμα του Κανέλ περιλαμβάνει συνάντηση, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Σ. Ματαρέλα, ενώ χτες είχε επαφές και με Ιταλούς επιχειρηματίες.

Σταθμοί της περιοδείας του είναι ακόμα η Γαλλία (όπου θα παραβρεθεί σε διεθνή οικονομική συνάντηση) αλλά και η Σερβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ