ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
Σελ. /20
Μέχρι τελευταία στιγμή στη μάχη οι Οργανώσεις του εξωτερικού

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
Το Σάββατο 24 Ιούνη στήθηκαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών στο εξωτερικό, όπου λειτούργησαν 102 εκλογικά τμήματα σε 35 κράτη και 82 πόλεις για 25.610 Ελληνες εκλογείς.

Μέχρι την τελευταία στιγμή της μάχης που έδωσαν με αισιοδοξία και επιμονή οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε πόλεις του εξωτερικού με έντονο μεταναστευτικό στοιχείο, τα μηνύματα ενίσχυσης του ΚΚΕ από Ελληνες μετανάστες ήταν ελπιδοφόρα. Σε αυτό το κλίμα συνέβαλε το μήνυμα που έστειλαν στις εκλογές του Μάη, δίνοντας ποσοστό 10,73% στο ΚΚΕ, οι μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις τις προηγούμενες βδομάδες σε πόλεις του εξωτερικού και η παρουσία στα ειδικά εκλογικά κέντρα.

Από το Λονδίνο ως το Βερολίνο και από το Παρίσι ως τη Στοκχόλμη, μέλη και φίλοι του Κόμματος βρέθηκαν στις «επάλξεις», για να δοθεί το μήνυμα της παραπέρα ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Ανάμεσα στα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν είναι εκείνο με μέλη και φίλους του ΚΚΕ στη Δρέσδη, με τα προεκλογικά υλικά στο χέρι, που βρέθηκαν μπροστά από το άγαλμα της «Γυναίκας των Ερειπίων», το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1952 για να τιμηθούν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της - κατεστραμμένης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Δρέσδης, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Με φόντο το δημαρχείο της πόλης, όπου ψηφίζουν οι Ελληνες μετανάστες, έθεσαν ως στόχο να διατηρηθεί η πρωτιά του Κόμματος στο εκλογικό τμήμα της πόλης και να αυξηθούν οι ψήφοι και το ποσοστό.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΛΟΝΔΙΝΟ
ΛΟΝΔΙΝΟ
Στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης

Eurokinissi

Σε μεζεδοπωλείο στο Αιγάλεω βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, σε μια ανάπαυλα της εκλογικής μάχης, μαζί με μέλη και φίλους του Κόμματος, συνεργάτες, υποψήφιους βουλευτές. Μοιράστηκε μαζί τους στιγμές χαλάρωσης αλλά και αισιοδοξίας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Αφροδίτη Κτενά, Χρήστος Κατσώτης, Βιβή Δάγκα, Γιώργος Πέρρος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Αμπατιέλος, Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, Βασίλης Πετρόπουλος, Βασίλης Γκιτάκος, Χρήστος Τσοκάνης και ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αθήνας και υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Καραγιάννης.

Επιπλέον, παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι Διονύσης Τσακνής, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστας Γουλιάμος, Λιάνα Κανέλλη, Βαγγέλης Σερίφης, Σεμίνα Διγενή.

Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ελένη Μπέλλου, Μάκης Παπαδόπουλος, που είναι και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ο Νίκος Σοφιανός, ο Θέμης Γκιώνης, ο Θοδωρής Χιώνης, ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τέλος οι καλλιτέχνες Θύμιος Παπαδόπουλος, Λίλα Καφαντάρη και Τζένη Κόλλια, και ο πανεπιστημιακός Γιάννης Μηλιός.

Οι καταγραφές του exit poll

Το exit poll που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης (στο 80% του exit poll) έδωσε στη ΝΔ ποσοστό από 40% έως 44%, στον ΣΥΡΙΖΑ από 16,1% έως 19,1%, στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από 10% έως 13% και στο ΚΚΕ από 7,2% έως 9,2%. Εντός Βουλής έδωσε τους Σπαρτιάτες, με ποσοστό από 4% έως 6%, για τη Νίκη και την Ελληνική Λύση ποσοστά από 2,3% έως 4,3%, ενώ Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 καταγράφονταν σε ένα εύρος από 2% έως 4%.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, κατέγραψε 92% για τη ΝΔ, με εισροές 3,5% από ΠΑΣΟΚ, 3,5% από ΣΥΡΙΖΑ και 8,5% από Ελληνική Λύση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συσπείρωση 83%, με εκροές προς ΝΔ 3,5%, ΠΑΣΟΚ 3% και ΚΚΕ 2% και εισροές 9% από ΜέΡΑ25, 3,5% από ΠΑΣΟΚ και 4,5% από ΚΚΕ.

Η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ ήταν στο 86%, με εκροές 4% προς ΝΔ, 3% προς ΣΥΡΙΖΑ και εισροές 2% από ΝΔ, 4% από ΜέΡΑ25, 3% από ΣΥΡΙΖΑ και 5% από Πλεύση Ελευθερίας.

Είναι χαρακτηριστικές οι εισροές στους Σπαρτιάτες όπως καταγράφηκαν από το exit poll: 12% από Πλεύση Ελευθερίας, 2% από ΝΔ, 20% από Ελληνική Λύση, 17% από Νίκη, 20% από Εθνική Δημιουργία, 30% από άλλα μικρότερα κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή και 18% από ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Στο επικαιροποιημένο exit poll στο 100%, η Νέα Δημοκρατία φαινόταν να συγκεντρώνει ποσοστό από 39% έως 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 16,3% έως 19,3%, το ΠΑΣΟΚ από 11,2% έως 13,2%, το ΚΚΕ από 6,5% έως 8,5%, η Ελληνική Λύση από 3,6% έως 5,6% και οι Σπαρτιάτες επίσης από 3,6% έως 5,6%.

Ομαλά η εκλογική διαδικασία

Προσπάθεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν εμπόδια στην παρουσία του ΚΚΕ

Ομαλά σε γενικές γραμμές εκτυλίχθηκε η χθεσινή εκλογική διαδικασία, με μικρά προβλήματα να παρατηρούνται μεμονωμένα, όπως καθυστερημένη άφιξη δικαστικών αντιπροσώπων σε κάποια εκλογικά τμήματα ή μη προσέλευση της εφορευτικής σε άλλα, τα όποια επιλύθηκαν.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σε 8 εκλογικά τμήματα, συγκεκριμένα στα 223, 236, 259, 276, 303, 355, 357 και 359, έδωσαν σε ψηφοφόρους το πακέτο με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί και η προσπάθεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν εμπόδια στην παρουσία του ΚΚΕ σε διάφορα εκλογικά τμήματα, προχωρώντας σε καταγγελίες στην αστυνομία σε μια σειρά περιοχές, π.χ. στην Πάτρα, στη Χαλκίδα και στη Λέσβο, ενώ επιστράτευσαν ακόμα και απειλές.

Αλλα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν όταν άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της Σάλπης, όπου ήταν η έδρα του 82ου εκλογικού τμήματος. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε μετά την αποκατάσταση των ζημιών από συνεργείο του δήμου.

Παράταση στην ψηφοφορία μέχρι τις 7.30 μ.μ. δόθηκε σε τέσσερα εκλογικά τμήματα της πόλης των Καλαβρύτων, λόγω της κακοκαιρίας και των προβλημάτων που αυτή προκάλεσε στον δρόμο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ να πάει πολύ πιο ψηλά, για να υπάρξει ισχυρή λαϊκή - μαχητική αντιπολίτευση

Στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειου) άσκησε χτες το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μέλη του Κόμματος από την περιοχή τον υποδέχθηκαν θερμά, μεταξύ των οποίων οι υποψήφιοι βουλευτές Φθιώτιδας του ΚΚΕ Κώστας Μπασδέκης, Ανδριάνα Μπαφούτσου και Δήμητρα Γεροκούδη.

Σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους και όλες και ανέφερε:

«Σήμερα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, είναι η μέρα των εκλογών, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες απόψε το βράδυ πρέπει όλοι να βρισκόμαστε εκεί, για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει λαϊκή - μαχητική αντιπολίτευση, 100%, και στη Βουλή και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες. Ευχαριστώ πολύ».

Στο μεταξύ ο Δ. Κουτσούμπας αντιμετώπισε με χιούμορ και καλοπροαίρετη διάθεση το γεγονός ότι στο πακέτο με τα ψηφοδέλτια που του δόθηκαν δεν υπήρχε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Βγαίνοντας από το παραβάν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε ένα ψηφοδέλτιο του Κόμματος και χαμογελώντας αναρωτήθηκε «αν συμβαίνουν αυτά στον ΓΓ, τι μπορεί να συμβεί στους υπόλοιπους». Με την ίδια χιουμοριστική διάθεση πρόσθεσε: «Τι να κάνω τώρα, να σας καταγγείλω;!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ