ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
3οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Επιτυχιών συνέχεια για την ελληνική αποστολή

Χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν η Δ. Γκουντούρα στην ξιφασκία και η ανδρική ομάδα στο σκιτ της σκοποβολής

Συνέχεια στις επιτυχίες για την ελληνική αποστολή δόθηκε και κατά τη χθεσινή μέρα των 3ων Ευρωπαϊκών Αγώνων που διεξάγονται στην Κρακοβία, με την Ελλάδα να αυξάνει τη συγκομιδή της στα μετάλλια.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: «Χάλκινη» τριάδα στο σκιτ

Πιο συγκεκριμένα, από τη σκοποβολή προήλθε μία ακόμα επιτυχία βάθρου, αφού μετά το χρυσό της Αννας Κορακάκη στο αεροβόλο πιστόλι από 25 μ., το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η ανδρική ομάδα στο ομαδικό σκιτ. Οι Μίτας, Χαλκιαδάκης και Μαυρομάτης νίκησαν στον μικρό τελικό του αγωνίσματος την ομάδα της Γερμανίας με 6-2, κατακτώντας την τρίτη θέση και ολοκληρώνοντας έτσι μια σπουδαία πορεία στο αγώνισμα.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Ενα ακόμα βάθρο για την Γκουντούρα

Το χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία κατέκτησε η Δώρα Γκουντούρα, η οποία κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα της σπάθης, λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη επιτυχία που σημείωσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουλγαρίας. Η Ελληνίδα ξιφομάχος, πραγματοποιώντας μία ακόμα σπουδαία πορεία, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά στη διοργάνωση της Κρακοβίας, όπου μετά από συναρπαστική μάχη ηττήθηκε από την Ρουμάνα Ιλίνκα Πάντιτς (Νο 1 του ταμπλό των αγώνων) με 15-14. Αν και αρχικά η Γκουντάρα έμεινε πίσω με 4 πόντους διαφορά (11-7), κατάφερε να ανακάμψει, «προσπερνώντας» με 13-12 και παλεύοντας μέχρι το φινάλε για τη νίκη απέναντι στο φαβορί. Ωστόσο η Ρουμάνα κατάφερε να βγάλει αντίδραση και να προκριθεί στον τελικό.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Σε πορεία διάκρισης η Παπαδοπούλου

Σε πορεία διάκρισης στην τοξοβολία βρίσκεται και η Δήμητρα Παπαδοπούλου, που προκρίθηκε στους «16» του Ολυμπιακού Τόξου και σήμερα θα διεκδικήσει την πρόκριση στα προημιτελικά. Η Ελληνίδα αθλήτρια ήταν εντυπωσιακή στα πρώτα νοκ άουτ, όπου κάνοντας δύο σπουδαίες εμφανίσεις πήρε ισάριθμες νίκες. Αρχικά αντιμετώπισε την Λάουρα Αμάτο από την Ελβετία, την οποία κέρδισε με 6-0 (26-25, 27-25, 25-23), ενώ στον επόμενο γύρο επικράτησε της Γερμανίδας Καταρίνα Μπάουερ με 6-2 (25-23, 26-25, 26-27, 28-26). Σήμερα αντίπαλος της Παπαδοπούλου στη φάση των «16» θα είναι η Γαλλίδα Καρολίν Λόπες.

SUPER LEAGUE
«Ποδαρικό» στη σεζόν για την ΑΕΚ

Για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία αναχώρησε χτες η νταμπλούχος ΑΕΚ

Eurokinissi

Για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία αναχώρησε χτες η νταμπλούχος ΑΕΚ
Εν αναμονή των ανοιχτών μεταγραφικών ζητημάτων για ενίσχυση ενόψει της νέας σεζόν αλλά με την αύρα της επιτυχίας του νταμπλ καθώς και κάποιες εκπλήξεις σε πρόσωπα, η ΑΕΚ ξεκίνησε χτες την προετοιμασία για τη νέα σεζόν, με παίκτες και τεχνικό επιτελείο να συγκεντρώνονται αρχικά στο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα. Για τους «κιτρινόμαυρους» είχε προηγηθεί ένα 48ωρο που περιλάμβανε τα εργομετρικά και ιατρικά τεστ. Αμεσα οι «κιτρινόμαυροι», χτες το απόγευμα, αναχώρησαν για την Ολλανδία όπου θα πραγματοποιήσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, μέχρι τις 14 Ιούλη. Από την πρεμιέρα απουσίαζαν με ειδική άδεια οι παίκτες που αγωνίστηκαν με τις Εθνικές ομάδες τους, οι οποίοι θα μεταβούν τις επόμενες μέρες στην Ολλανδία.

Νέο πρόσωπο στην ομάδα αποτέλεσε ο νεαρός αμυντικός Σταύρος Πήλιος, η μοναδική μεταγραφή της «Ενωσης» μέχρι στιγμής, που αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννενα. Το «παρών» έδωσαν ακολουθώντας την αποστολή στην Ολλανδία και οι Γκανέζοι Ρόκσον και Λαμαράνα, οι οποίοι, αν και αποκτήθηκαν (ως δανεικοί) για την ΑΕΚ Β', επιλέχθηκαν από τον τεχνικό της ομάδας, Ματίας Αλμέιδα, να συμμετάσχουν στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Αντίθετα, σε αυτήν δεν θα βρίσκεται ο νεαρός τερματοφύλακας Χατζηεμμανουήλ που πέρσι αποτέλεσε την τρίτη επιλογή, πίσω από το δίδυμο των Αθανασιάδη - Στάνκοβιτς. Κάτι που ενίσχυσε τα σενάρια για απόκτηση ενός ακόμη τερματοφύλακα για τους «κιτρινόμαυρους». Στην Ολλανδία θα βρεθεί και ο Σέρχιο Αραούχο παρά το γεγονός ότι διανύει στάδιο αποθεραπείας μετά την επέμβαση στο πόδι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παρουσιάστηκαν οι Μαρτίνεθ - Κορδόν

Την επίσημη παρουσίαση του νέου προπονητή Ντιέγκο Μαρτίνεθ και του επίσης νέου τεχνικού διευθυντή Αντόνιο Κορδόν πραγματοποίησε χτες η ΠΑΕ Ολυμπιακός, παρουσία και του ιδιοκτήτη της, Β. Μαρινάκη. Ο τελευταίος στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη στο ισπανικό δίδυμο για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας επιτυχιών, ενώ δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να ρίξει τις βολές του κατά της ΕΠΟ και των διαιτητικών αποφάσεων σχετικά με τα όσα έγιναν την περασμένη σεζόν αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την πλευρά του, ο κόουτς του Ολυμπιακού μίλησε για ορισμένα στοιχεία της φιλοσοφίας του, για τους λόγους για τους οποίους δέχθηκε την πρόταση των «ερυθρολεύκων» και παρουσίασε τα πλάνα του για την ομάδα της νέας σεζόν και το τι θέλει να δει από τους παίκτες του αποκαλύπτοντας τις φιλοδοξίες του. Για τον τρόπο δουλειάς του και τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή μίλησε ο Αντόνιο Κορδόν.

ΠΑΟ: Θετικά μηνύματα

Θετικά μηνύματα βγήκαν από το πρώτο φιλικό (προπονητικού χαρακτήρα) του Παναθηναϊκού στην Αυστρία, όπου προετοιμάζεται, ο οποίος επικράτησε της Βίνερ Βικτόρια, ομάδας τρίτης κατηγορίας της χώρας, με 4-0. Ο τεχνικός της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, παραδέχτηκε τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο αντιπάλων, ωστόσο εξέφρασε ικανοποίηση για την εικόνα των παικτών που χρησιμοποιήθηκαν και κυρίως των νεαρών αλλά και όσων δεν είχαν χρόνο συμμετοχής εξαιτίας τραυματισμών (π.χ. Αϊτόρ). Τα γκολ για τους «πράσινους» πέτυχαν οι: Καλοσκάμης, Γερεμέγεφ, Μπίλαν και Γκρότζιτς (αυτογκόλ).

Στις 17/7 η κλήρωση για τη νέα σεζόν

Στις 17 Ιούλη αναμένεται να διεξαχθεί η κλήρωση για τη νέα σεζόν του πρωταθλήματος της Super League, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ. Σε αυτή ξαναήρθε στο προσκήνιο η πρόταση της ΠΑΕ ΑΕΚ για παράλληλη κλήρωση και των πλέι οφ του νέου πρωταθλήματος, ωστόσο εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν να ξανασυζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Σημειώνεται ότι το νέο πρωτάθλημα έχει οριστεί να ξεκινήσει το τριήμερο 18 - 20 Αυγούστου.

BASKET LEAGUE
Νέα ενίσχυση με Λεσόρ για τον ΠΑΟ

Το μεταγραφικό μπαράζ για την ενίσχυση του ρόστερ ενόψει της νέας σεζόν συνεχίζεται στον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να ανακοινώνουν χθες την απόκτηση του Γάλλου σέντερ Ματίας Λεσόρ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 28χρονος παίκτης, ύψους 2,08 μ., αγωνιζόταν την περασμένη σεζόν στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, με την οποία πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία και εκτός των άλλων αναδείχθηκε σε μέλος της καλύτερης πεντάδας της Euroleague που πέρασε. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί επίσης σε Ερυθρό Αστέρα, Μάλαγα, Μονακό, Μπάγερν Μονάχου και Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ αποτέλεσε και επιλογή στα ντραφτ του ΝΒΑ το 2017 από τους Φιλαδέλφεια Σίξερς.

ΑΕΚ: Ανοιξε η «σελίδα» Πλάθα

Ο νέος τεχνικός της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, Χουάν Πλάθα, παρουσιάστηκε επίσημα χθες από τους ανθρώπους της ΚΑΕ σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Ισπανός τεχνικός εξέφρασε τον σεβασμό του για το ελληνικό μπάσκετ και ειδικότερα για την ΑΕΚ και την Ιστορία της, χαρακτηρίζοντας τιμή του το να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας σε μια ιστορική σεζόν για τον σύλλογο, που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Επιπλέον, στάθηκε στους λόγους για τους οποίους επέλεξε την πρόταση της «Ενωσης», αναφέρθηκε στον αγωνιστικό σχεδιασμό και έθεσε τους στόχους της ομάδας.

ΕΣΑΚΕ: Επέκταση του 6+1 στα πλέι οφ

Στην επέκταση του μέτρου που αφορά τον αριθμό των δηλωμένων ξένων παικτών στις ομάδες πριν τους αγώνες και στη διαδικασία των πλέι οφ προχώρησε ο ΕΣΑΚΕ όσον αφορά το πρωτάθλημα της Basket League. Θυμίζουμε ότι την περασμένη σεζόν, στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, με απόφαση της αρμόδιας αρχής όσον αφορά τους ξένους παίκτες της κάθε ομάδας ίσχυσε το μέτρο των 6+1 ξένων, με κάθε ομάδα να δηλώνει 7 αλλοδαπούς παίκτες αλλά να μπορεί σε κάθε ματς να χρησιμοποιεί τους 6. Αυτό δεν ίσχυε στα πλέι οφ, όπου η κάθε ομάδα έπρεπε να δηλώσει την οριστική εξάδα. Τώρα ο ΕΣΑΚΕ επέκτεινε το μέτρο και για μετά την κανονική περίοδο.

Ολυμπιακός: Επαφές με τον Γκος

Σε προχωρημένες επαφές με τον Αμερικανό γκαρντ Γουίλιαμ Γκος, που έλυσε τη συνεργασία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, φέρεται να βρίσκονται στον Ολυμπιακό, με την υπόθεση μάλιστα να αναφέρεται ότι οδεύει προς οριστική συμφωνία των δύο πλευρών.

ΣΤΙΒΟΣ
Στην 4η θέση η Τζένγκο στην Οστράβα

Βγάζοντας κούραση από την πρόσφατη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων στην Πολωνία, η Ελίνα Τζένγκο και ο Εμμανουήλ Καραλής έμειναν μακριά από τις καλές επιδόσεις στις χθεσινές συμμετοχές τους στο διεθνές μίτινγκ στίβου της Οστράβας. Να σημειωθεί ότι και οι δύο ταξίδεψαν κατευθείαν για την πόλη της Τσεχίας, ενώ στο μίτινγκ συμμετείχε και η Ελένη Πόλακ.

Στον ακοντισμό η Ελίνα Τζένγκο κατέλαβε την 4η θέση στο αγώνισμα, με καλύτερη βολή στα 58,83 μ. στην πέμπτη της προσπάθεια, μένοντας μακριά από τα 59,44 μ. που σημείωσε στους αγώνες της Πολωνίας. Ο δε Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ έμεινε στην 7η θέση, έχοντας καλύτερο άλμα στα 5,60 μ. Στο αντίστοιχο αγώνισμα στις γυναίκες η Ελένη Πόλακ κατέλαβε την 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 4,24 μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ