ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Νέο «μπλόκο» σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Για μια ακόμη φορά, η αποφασιστική παρέμβαση σωματείων και μαζικών φορέων οδήγησε στην αναστολή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μιας άνεργης γυναίκας, αυτήν τη φορά στην πόλη της Λάρισας. Παράλληλα επετεύχθη διακανονισμός μεταξύ της άνεργης και της τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο διαγράφεται το 80% του χρέους (ένα μέρος του αρχικού δανείου και όλοι οι τόκοι) και το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί με δόσεις μέσα στα επόμενα 7 χρόνια. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά σε ένα δάνειο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, που ελήφθη πριν 10 χρόνια, για το οποίο υπήρχαν αξιώσεις που έφταναν τις 106 χιλιάδες ευρώ.

Το ξεσπίτωμα της άνεργης αποφεύχθηκε μετά τη μαχητική κινητοποίηση που οργάνωσε την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στα γραφεία της «doValue», με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, ανέργων και μαθητών.

Με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος», έγινε ξεκάθαρο ότι μπροστά στην επίθεση που κλιμακώνεται, με πολλούς πλειστηριασμούς να αφορούν πρώτες κατοικίες λαϊκών - εργατικών οικογενειών, τα εργατικά σωματεία και οι φορείς είναι αποφασισμένα να υπερασπιστούν καθεμία από αυτές, μαζικά, οργανωμένα, διεκδικητικά.

«Πρόκειται για σχεδιασμένη προσπάθεια των funds, που με την πλάτη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων επιδιώκουν να ξεσπιτώσουν χιλιάδες οικογένειες», τονίστηκε στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιάννη Σκόκα, να περιγράφει πως η περίπτωση αφορά μία μονογονεϊκή οικογένεια, της οποίας το σπίτι που βγαίνει σε πλειστηριασμό της ανήκει όχι εξολοκλήρου αλλά εξ αδιαιρέτου, με τη μητέρα (με δύο παιδιά) άνεργη για χρόνια και χωρίς κανένα άλλο εισόδημα.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σκόκας σημείωσε ότι «πρόκειται για ανηλεή επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Στήνουμε ασπίδα αλληλεγγύης και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός εργατικής - λαϊκής κατοικίας, να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να προστατευθεί με νόμο η λαϊκή κατοικία».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέτρα προστασίας τώρα στους χώρους δουλειάς!

Την Τρίτη 11 Ιούλη η κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Παρέμβαση - κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, την Τρίτη 11 Ιούλη στις 9 π.μ., οργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης απαιτώντας μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Με αφορμή τα πολλά εργατικά «ατυχήματα» το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, τα Σωματεία «e-food» Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η «Ταξική Ενότητα» στο ΣΕΤΕΠΕ αναδεικνύουν ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών». Και καλούν σε κλιμάκωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων, κόντρα στα κέρδη των λίγων.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «η έλλειψη των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στο παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στον βωμό του κέρδους των μονοπωλίων».

Καταγγέλλουν ότι οι κυβερνήσεις που πέρασαν αλλά και η εργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες και «το αίμα των συναδέλφων βάφει τα χέρια τους». Και καλούν σε συλλογικό και οργανωμένο αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις του, σε πάλη για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η ΟΓΕ πάει θέατρο στην «Τρελή του Σαγιώ»

Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης Νίκαια) στις 9 μ.μ. αυτό το Σάββατο 8 Ιούλη δίνει ραντεβού η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ «Θέατρο από Εργάτες για Εργάτες», για να παρουσιάσει την παράσταση «Τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιρωντού.

Η παράσταση οργανώνεται και στηρίζεται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Ο Ζιρωντού γράφει το έργο το 1943, μέσα στη γερμανική φασιστική κατοχή, θέλοντας να δημιουργήσει ανάταση και αισιοδοξία στον λαό που υποφέρει τα πάνδεινα. Με έξυπνο χιούμορ και καυστική σάτιρα καταφέρνει να υπερασπιστεί την άποψη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

«Η τρελή του Σαγιώ» έρχεται να μας δώσει μια λύση, ίσως παραμυθένια, αλλά σίγουρα με τη μεγάλη αλήθεια ότι πρέπει και μπορούμε να σταματήσουν να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Η εκκεντρική Παριζιάνα Ωρελύ ονειρεύεται έναν κόσμο παραδεισένιο, χωρίς εκμεταλλευτές. Αποφασίζει να τον διεκδικήσει. Στο πλευρό της οι εξίσου ιδιόρρυθμες φίλες της και απλοί καθημερινοί άνθρωποι της γειτονιάς της. Αντίπαλοί τους η ομάδα των κερδοσκόπων, που καταστρώνει σχέδιο για να πάρει στην κατοχή του το πετρέλαιο που νομίζει ότι υπάρχει στο υπέδαφος του Παρισιού.

Ποιος θα είναι ο νικητής; Δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Σίγουρα αυτοί που τολμούν να προχωρήσουν, να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας.

Βλέπεις πως ο αγώνας μας

Τους φέρνει πάντα τρόμο

Συνέχισε να πολεμάς

Η νίκη είναι στον δρόμο.

Ακολουθεί παρουσίασή της τη Δευτέρα 10 Ιούλη στο Ανοιχτό Θέατρο Χαϊδαρίου (Πάρκο Ιστορικής Μνήμης), στις 9 μ.μ.

Επίσης η Ομάδα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, θα ταξιδέψει στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα για να δοθούν δύο παραστάσεις: Το Σάββατο 22/7 στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο που βρίσκεται στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών, και την Κυριακή 23/7 στις 8.30 μ.μ., στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης. Ακολουθούν και άλλες παραστάσεις από Σεπτέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Να αποσυρθεί η επικίνδυνη ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ!

Διαμαρτυρία τη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών

Απαιτώντας «να πάρει πίσω η κυβέρνηση την εγκληματική ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ», η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου τη Δευτέρα 10 Ιούλη στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών (Β. Σοφίας).

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ στο κάλεσμά της, «με μία αντιεπιστημονική και επικίνδυνη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΕΚΑΒ η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει πυροσβέστες, στρατιωτικούς και οδηγούς των ΟΤΑ σε ...διασώστες σε επείγοντα περιστατικά ύστερα από μια ολιγόωρη εκπαίδευση!

Μπορεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που υπηρετούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την Υγεία που αξίζουμε πραγματικά και δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε τον 21ο αιώνα, αλλά το ότι θα ανέθεταν σε οδηγούς απορριμματοφόρων τη διακομιδή επειγόντων περιστατικών ασθενών όπου απαιτείται διασώστης, προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματα για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, είναι βγαλμένο από το εγχειρίδιο των εγκληματικών πολιτικών που οδήγησαν στα Τέμπη και στο Μάτι».

«Και όλα αυτά τη στιγμή που είναι πιο εύκολο να δεις τη νέα υπουργό Εσωτερικών να οδηγεί απορριμματοφόρο, παρά να βρεις διαθέσιμο οδηγό στους δήμους. Αραγε έχει δίπλωμα Β' η Γ' κατηγορίας; Το λέμε για να μην πληρώνει ο πολίτης... Εκτός αν η κυβέρνηση θέλει οι συνάδελφοι να κάνουν το πρωί την αποκομιδή και το βράδυ τη διακομιδή!», υπογραμμίζει η ΔΑΣ και απαιτεί: Να πάρει πίσω την εγκληματική ΠΝΠ η κυβέρνηση, να στελεχώσει πλήρως το ΕΚΑΒ με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα, αποκλειστικά σύγχρονη, αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μετά τις αποφασιστικές παρεμβάσεις ανακλήθηκε η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή

Συνέχεια της πάλης με απεργία στα εργοτάξια του Μετρό στην Αθήνα

Ανακλήθηκε η απόλυση του οικοδόμου συνδικαλιστή από την AVAX, μετά από αποφασιστικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και την ενημέρωση των εργαζομένων των εργοταξίων, όπου υπήρχε καθολική καταδίκη από την πλευρά τους.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων, «προχθές η εργοδοσία της AVAX, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβολής σιγής νεκροταφείου στα εργοτάξιά της και ιδιαίτερα στα έργα του Μετρό, επιχείρησε να απολύσει τον συνάδελφο Βασίλη Κλουβάτο, πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου και μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η προσπάθεια της εργοδοσίας έγινε σε μια περίοδο που έχει αποφασιστεί απεργία για τις 19 Ιουλίου στα εργοτάξια του Μετρό της Γραμμής 4, για αυξήσεις στο μεροκάματο και για άλλα θέματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας.

Μετά από αποφασιστικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου αλλά και της Ομοσπονδίας μας στη διοίκηση της εταιρείας, και την ενημέρωση των εργαζομένων των εργοταξίων, όπου υπήρχε καθολική καταδίκη από την πλευρά τους, η απόλυση ανακλήθηκε».

«Κερδίσαμε αυτήν τη μάχη με την ενότητα και την αγωνιστική δύναμή μας. Δεν εφησυχάζουμε, παλεύουμε όλοι για την επιτυχία της απεργίας στη Γραμμή 4 του Μετρό στις 19 Ιουλίου. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με όπλο την αλληλεγγύη», τονίζει το Συνδικάτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ