ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ... «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»
Καμία υποχρέωση προστασίας της φύσης όταν πρόκειται για ΑΠΕ!

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Η ευρωενωσιακή στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» καταστρέφει το περιβάλλον και συνθλίβει τα λαϊκά συμφέροντα

Ανακοίνωση σχετικά με τον ευρωενωσιακό Κανονισμό για τη λεγόμενη «αποκατάσταση της φύσης», ο οποίος ψηφίστηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

Ο Κανονισμός για τη λεγόμενη "αποκατάσταση της φύσης", τον οποίο παρουσίασε η Κομισιόν, είναι ενταγμένος στη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", της ΕΕ. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που με πρόσχημα την "αποκατάσταση χερσαίων, παράκτιων, θαλάσσιων, αστικών, γεωργικών και δασικών οικοσυστημάτων" θα αναλάβουν τα σχετικά έργα με κρατικό χρήμα που θα κληθούν να πληρώσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, μόνιμα υποζύγια της κρατικής και ευρωενωσιακής φορολεηλασίας.

Ο Κανονισμός βρήκε τη στήριξη μεγάλων ομίλων, που "μυρίστηκαν" νέα κέρδη, ενώ συνάντησε την αντίδραση εξίσου ισχυρών καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού και άλλων κλάδων, που θεώρησαν ότι "ρίχνονται" στη μοιρασιά. Η αντιπαράθεση αυτή των μονοπωλίων βρήκε την έκφρασή της στο Ευρωκοινοβούλιο από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η ΝΔ) και η ακροδεξιά των ECR (όπου ανήκει η Ελληνική Λύση) και ID (βλ. ομάδα Λεπέν) ανέλαβαν την υπεράσπιση των καπιταλιστών του αγροτικού κλάδου και των άλλων "ριγμένων", ζητώντας την απόρριψη του Κανονισμού με το πρόσχημα του "κινδύνου της επισιτιστικής επάρκειας". Ενώ η σοσιαλδημοκρατία όλων των αποχρώσεων (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, βλ. ΠΑΣΟΚ, και "Left", βλ. ΣΥΡΙΖΑ) και οι Πράσινοι την υπεράσπιση του άλλου μπλοκ ομίλων, προβάλλοντας την προστασία δήθεν του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το τελικό συμβιβαστικό κείμενο που ψηφίστηκε προβλέπει ευχές για "προσπάθειες αποκατάστασης" μόνο των περιοχών Natura, και μάλιστα "εάν και εφόσον αυτό είναι εφικτό". Η ουσία του νέου κανονισμού συνοψίζεται στο άρθρο 5α, που προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία υποχρέωση αποκατάστασης, διατήρησης και προστασίας της φύσης, ακόμα και σε περιοχές Νatura, όταν πρόκειται για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επειδή αποτελούν "υπέρτερο δημόσιο συμφέρον". Το άρθρο αυτό υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και οι πολιτικές τους ομάδες.

Με τις ευλογίες λοιπόν και του "νόμου για την αποκατάσταση της φύσης", τα "πράσινα" μονοπώλια θα φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε βουνά, δάση και θάλασσες, ακόμα και έξω από τις αυλές των σπιτιών, ενώ θα σπέρνουν φωτοβολταϊκά σε κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γεωργικής γης και θα κατασκευάζουν όπου θέλουν ακόμα και πυρηνικά εργοστάσια (αφού η ΕΕ χαρακτηρίζει "πράσινη" και την πυρηνική ενέργεια). Το μπλοκ Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων μάλιστα ...πανηγυρίζει γιατί τελικά υπερψηφίστηκε το κείμενο που συνδιαμόρφωσαν με τις τροπολογίες τους το ΕΛΚ και η ακροδεξιά.

Να πώς τα βρίσκουν συμπλέοντας τα αστικά κόμματα και οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες τους, που με τη δήθεν "πράσινη" πολιτική τους, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν, καταστρέφουν το περιβάλλον και υποδύονται προκλητικά κι ότι θα το αποκαταστήσουν.

Γι' αυτούς τους λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τόσο την τροπολογία απόρριψης του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς όσο και τον τελικό Κανονισμό, τον οποίο υπερψήφισε το μπλοκ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να αποκαλύπτει και να αντιπαλεύει την ευρωενωσιακή στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", που καταστρέφει το περιβάλλον και συνθλίβει τα λαϊκά συμφέροντα, προς όφελος της κερδοφορίας των "πράσινων αρπακτικών", που οι λαοί πληρώνουν ήδη πανάκριβα.

ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία η Εφη Αχτσιόγλου

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χτες η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ αναμένεται να καταθέσει την πολιτική της πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο. Αύριο Παρασκευή ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ Ν. Παπάς και Π. Πολάκης συζητιέται ότι θα καταθέσουν υποψηφιότητες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ερωτηματικό συνοδεύει το όνομα της Ρένας Δούρου, που επίσης φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Η Ε. Αχτσιόγλου, στη σύντομη δήλωσή της κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, παρουσίασε την υποψηφιότητά της σαν κάτι που «αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία, την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη» και εμφορείται από την επιδίωξη «το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη».

Δείχνοντας ότι έχει μάθει το μάθημά της, «έπλεξε» τα περί μιας «κοινωνίας ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας» με τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου για ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο», για την επίτευξη του «στόχου της πράσινης μετάβασης» κ.λπ., εμπαίζοντας τον λαό ότι είναι δυνατή η φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού.

Παραπέρα, υποστήριξε ότι αυτή η επιδίωξη υπηρετείται από έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναμενόμενα δεν αποκήρυξε το παρελθόν με τα αντιλαϊκά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ - πολλά από τα οποία φέρουν και τη δική της σφραγίδα, καθώς ως υπουργός Εργασίας «σφράγισε» με το όνομά της εμβληματικά αντεργατικά μέτρα - αλλά τα υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Τότε που μέσα στην κρίση αναλάβαμε τη διακυβέρνηση (...) Τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο, μαζικό κόμμα».

Θυμίζουμε ότι η ...πολύτιμη παρακαταθήκη στην οποία αναφέρεται περιλαμβάνει τον διαβόητο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, έναν από τους πλέον εμβληματικούς αντεργατικούς νόμους, για τη μόνιμη συμπίεση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για τον μνημονιακό νόμο 4172, που ψηφίστηκε το 2013 επί υπουργίας Βρούτση, ωστόσο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2019, επί υπουργίας Αχτσιόγλου, και μ' αυτόν καταργήθηκαν μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου γίνεται έκτοτε με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Γι' αυτόν ακριβώς τον νόμο, κατά την ψήφιση της ενεργοποίησής του στη Βουλή, ο Γ. Βρούτσης είχε εκφράσει «θερμές ευχαριστίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα υπουργό κα Αχτσιόγλου»...

Δίνοντας το στίγμα της συνέχειας του ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που τον άφησε ο Αλ. Τσίπρας, η Ε. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το «προς το κέντρο ή προς την αριστερά;», υποστηρίζοντας πως «αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης (...) ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών».

Τη στήριξη τους στην Αχτσιόγλου έσπευσαν στο μεταξύ να εκφράσουν με αναρτήσεις τους Ν. Ηλιόπουλος και Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος έγραψε ότι η υποψηφιότητα εκφράζει «την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας».

Διεργασίες στο ΜέΡΑ25

Για τα καλά έχουν αρχίσει τα «όργανα» στο ΜέΡΑ25, μετά την αποτυχία εισόδου στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι η Σ. Σακοράφα δήλωσε την αποχώρησή της το βράδυ της Κυριακής και ενώ νωρίτερα ο Γ. Βαρουφάκης, από κοινού με τον Κλ. Γρηγοριάδη και την Λ. Αλεξάκη, είχαν προτείνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος τη διαγραφή της.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες στο ΜέΡΑ25 ενόψει και του 2ου διαβουλευτικού συνεδρίου τον Δεκέμβρη έχουν ξεκινήσει και περιλαμβάνουν τις «αιτίες της ήττας», το θέμα ηγεσίας και βέβαια την «ταυτότητα» του κόμματος. Αυτό επιβεβαιώνουν και ομιλίες που έγιναν στην ΚΕ και έχουν δημοσιευτεί, όπως της πρώην βουλευτή Μαρίας Απατζίδη, η οποία ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, σημειώνοντας ότι αυτό «πρέπει να αποτυπώσει νέες θέσεις και νέα ιδεολογική ταυτότητα». Ασκησε κριτική στην ηγεσία, η οποία «δεν είχε επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, διότι δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τα αίτια της στρατηγικής ήττας».

Πρόσθεσε πως «υπήρξε εμμονή με τη σύμπηξη αριστερού μετώπου. Συγχρόνως, υπήρξε άρνηση συγκρότησης παλλαϊκού μετώπου, που να περιλαμβάνει το αντιμνημονιακό κέντρο. Εκτός από αλλαγή στρατηγικής και τακτικής, το έκτακτο συνέδριο πρέπει να προχωρήσει σε ανάδειξη νέων συλλογικών οργάνων, που θα αναλάβουν να χαράξουν τη μελλοντική πορεία του ΜέΡΑ25. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκλέξουμε συλλογική ηγεσία», ενώ προειδοποίησε και για ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος.

Αυτό που τίθεται ουσιαστικά είναι αν - σε μια περίοδο που είναι εν εξελίξει η αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας - το κόμμα πρέπει να διατηρηθεί ως τέτοιο ή να μετεξελιχθεί, από κοινού και με άλλες δυνάμεις, σε κάτι άλλο, με αντίστοιχο προσανατολισμό, ώστε πιο αποτελεσματικά να συνδράμουν στην ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Εξάλλου, ένα από τα ψηφίσματα της ΚΕ έθεσε ως βασικό στόχο την «ανασύνταξη της Αριστεράς, ώστε η ενωτική κληρονομιά του προεκλογικού σχήματος ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη (σ.σ. συμμετείχε και η ΛΑΕ) να αποτελέσει τη βάση για ένα διευρυμένο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων (...) ενόψει των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, που προμηνύονται ζοφερές κατά την επόμενη τετραετία».

Απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου σε Λιβανέζα αγωνίστρια

Διάβημα διαμαρτυρίας του Θ. Παφίλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, για την κράτηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, από τις ελληνικές αρχές, της Λιβανέζας αγωνίστριας Σούχα Μπσάρα.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Παφίλης έθεσε στον υπουργό Ν. Μηταράκη το ζήτημα ότι την Τετάρτη 12 Ιούλη, τις πρωινές ώρες, στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές και απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα στην γνωστή Λιβανέζα αγωνίστρια Σούχα Μπσάρα, η οποία έχει περάσει 10 χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ, θεωρείται ηρωίδα της απελευθέρωσης του Νότιου Λιβάνου από την ισραηλινή κατοχή και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων. Σήμερα διαθέτει λιβανέζικη και ελβετική ιθαγένεια.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια των ελληνικών αρχών, ρωτώντας το αρμόδιο υπουργείο για ποιους συγκεκριμένους λόγους κρατήθηκε η Σούχα Μπσάρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και απαγορεύτηκε η είσοδός της στην Ελλάδα, για ποιους λόγους «θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» όπως αναφέρεται στο έγγραφο απαγόρευσης εισόδου που της επιδόθηκε.

Μετά από πολύωρη ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο, η Σούχα Μπσάρα υποχρεώθηκε από τις ελληνικές αρχές να φύγει από την Αθήνα και να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ